Ohsas 18001 – panduan kesihatan anda melalui dan Keselamatan

Ohsas 18001 – panduan kesihatan anda melalui dan Keselamatan

Keselamatan dan Kesihatan adalah satu isu yang sangat penting, terutamanya di tempat kerja. Tanggungjawab Keselamatan pekerja meletakkan dengan pemilik perniagaan, pengurus projek atau Pengurus tapak untuk pembinaan atau projek bangunan. Oleh itu, adalah penting untuk menggabungkan semua undang-undang dan peraturan-peraturan yang disambungkan kepada kesihatan dan Keselamatan dalam perniagaan dan memastikan bahawa ini akan diuruskan. Pensijilan OHSAS 18001 adalah merupakan standard yang diiktiraf di peringkat antarabangsa bagi kesihatan dan Keselamatan pengurusan yang boleh membantu mana-mana perniagaan memperbaiki prosedur keselamatan mereka dan memastikan bahawa kakitangan sentiasa selamat.

Pertubuhan antarabangsa bagi penyeragaman dicipta tersebut OHSAS 18001 untuk membantu perniagaan melalui hutan peraturan-peraturan dan syarat-syarat untuk Keselamatan dan kesihatan di tempat kerja. Pensijilan tersebut adalah tidak wajib, tetapi ia boleh menjadi alat yang hebat untuk syarikat-syarikat yang tidak yakin bagaimana untuk menggabungkan semua kesihatan yang berbeza dan langkah-langkah keselamatan dalam kegiatan perniagaan seharian mereka. Industri pertanian serta industri pembinaan adalah kedua-duanya terkenal kerana industri-industri yang paling berbahaya untuk bekerja di sini di UK. Kedua-dua sektor akan mengalami lonjakan di dalam undang-undang baru yang dicipta untuk mengekalkan pekerja yang selamat dan melaksanakan kesihatan dan sistem pengurusan keselamatan kepada mana-mana tempat kerja boleh menjadi satu titik permulaan yang hebat untuk tempoh waktu bekerja baru selamat.

Memproses perakuan untuk OHSAS 18001 meninggalkan batu tidak melakukan segala dan akan benar-benar melalui semua prosedur dalam perniagaan dan aktiviti. Ini akan membawa banyak kerumitan daripada mematuhi peraturan-peraturan keselamatan. Perunding pensijilan akan membantu pihak pengurusan perniagaan membuat satu manual yang mereka perlu ikuti untuk memenuhi semua keperluan standard. Audit awal terdiri daripada mesyuarat di mana manual ini dicipta dan perunding yang berusaha untuk memahami perniagaan. Seterusnya, Syarikat mempunyai kira-kira sebulan untuk pergi melalui manual dan membuat sebarang perubahan yang diperlukan atau mewujudkan rutin baru. Ini boleh menjadi masa yang besar untuk menghantar kakitangan pada kursus-kursus latihan Keselamatan, sama ada mereka tidak pernah menjadi satu sebelum atau jika mereka memerlukan kursus ulangkaji. Pekerja baru mungkin tidak biasa dengan langkah-langkah yang perlu untuk menjaga diri sendiri dan kakitangan lain selamat dan perlu belajar ini dari awal. Pekerja yang telah bekerja dalam perdagangan untuk seketika mungkin telah membangunkan tabiat buruk dan akan mendapat manfaat dari latihan oleh kerana mengingatkan apa yang adalah amalan yang baik di tempat kerja.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *