OHSAS 18001 bekerja dalam suasana yang harmoni dengan undang-undang Keselamatan dan Kesihatan

OHSAS 18001 bekerja dalam suasana yang harmoni dengan undang-undang Keselamatan dan Kesihatan

Isu keselamatan dan Kesihatan telah menjadi satu yang semakin meningkat berbanding tahun-tahun kebelakangan, dan pada masa-masa ia seolah-olah berkuasa di tempat kerja. Dengan peningkatan ‘pampasan budaya’ kita seolah-olah telah di UK, terdapat lebih banyak dan lebih banyak tekanan majikan dan tidak menghairankan bahawa ramai yang takut tuntutan pampasan. Satu-satunya cara untuk memastikan bahawa ini bukanlah kes adalah untuk mempunyai prosedur yang ketat dan sistematik untuk melindungi kesihatan dan Keselamatan undang-undang yang boleh melaksanakan untuk pensijilan OHSAS 18001.

Bahagian utama undang-undang yang melindungi keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan adalah kesihatan dan Keselamatan pada kerja Akta 1974 yang baru-baru ini dikemaskini pada tahun 2006. Akta ini menggariskan tanggungjawab majikan terhadap pekerja-pekerja mereka dan merangkumi pelbagai topik – dari Keselamatan Kebakaran untuk kawalan asbestos, melarikan diri dari lombong dan bekerja pada ketinggian. Undang-undang yang ada untuk menyimpan selamat pekerja dan memastikan kesihatan dan risiko keselamatan di tempat kerja disediakan.

Titik yang pertama Akta Keselamatan dan kesihatan yang menyatakan bahawa ‘ia adalah menjadi kewajipan setiap majikan untuk memastikan, setakat yang dipraktikkan, Keselamatan, kesihatan dan kebajikan semasa bekerja semua pekerjanya’. Terdapat pelbagai jenis cara-cara di mana majikan boleh memenuhi janji ini, mereka perlu membuat dan jika ia adalah sebuah perniagaan kecil kerja-kerja yang terlibat dalam pelaksanaan sistem yang komprehensif adalah mudah. Jika Walau bagaimanapun anda perlu meliputi banyak aspek undang-undang ia juga bernilai-ketika melabur dalam sedikit bantuan – ia bukan sahaja membantu anda untuk mengurangkan kemalangan di tempat kerja oleh itu mengurangkan kemungkinan tuntutan pampasan terhadap Syarikat anda tetapi juga meningkatkan moral pekerja anda kerana mereka tahu keselamatan mereka sentiasa terpelihara. Persijilan OHSAS 18001 yang akan memberikan anda ini bantuan yang anda perlukan.

Pensijilan dalam melaksanakan satu sistem lengkap sepenuhnya ke dalam perniagaan anda yang direka untuk memastikan eventualities semua dijaga. Ia berfungsi pada yang ‘pelan, do, check, Akta, sistem’. Ini bermakna bahawa pada mulanya risiko akan dilawati dan diperiksa, kedua pelan tindakan akan dimasukkan ke dalam tempat untuk memastikan risiko-risiko ini dilindungi bagi, standard kemudian menyemak bahawa segala-galanya dilindungi dan bertindak atas perkara-perkara yang terlepas jika terdapat mana-mana. Dengan sistem seperti standard OHSAS 18001 di tempat anda boleh merasa selamat bahawa tempat kerja anda akan menjadi satu yang selamat dan gembira untuk bekerja di.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *