Objektif pengucapan awam

Objektif pengucapan awam

Dari hari-hari storytellers terawal, lelaki dan wanita telah bercakap antara satu sama lain untuk menyampaikan pengalaman manusia yang umum. Perkongsian pengalaman ini membawa bersama lelaki dan wanita dari banyak pelbagai gaya hidup dan membantu mereka untuk menyambung.

Setiap hari, anda akan menerima padah pengucapan awam. Bagi salah satu daripada sebahagian besar, anda mungkin bahkan tidak menyedari bahawa seseorang “melakukan” pengucapan awam. Atas penceramah dan Pembentang yang bercakap di dalam satu semulajadi cara yang menjemput anda untuk mewujudkan beberapa ubah dalam hidup anda, tidak kira berapa kecil. Terdapat empat tujuan penting pengucapan awam, disenaraikan di bawah dalam susunan rawak:

1. Untuk melayan.
Ia seolah-olah bahawa penceramah awam yang bermanfaat Tempahan hari ini cenderung menjadi pelawak itu dan storytellers yang boleh membuat kita ketawa atau menyentuh emosi kita. Apabila anda mempunyai prosedur bercerita sangat baik, anda akan dapat arahan kepentingan mana-mana pihak. Sebagai penceramah awam, anda boleh mengangkat roh-roh pendengar anda melalui persembahan yang menghiburkan dan masih mana-mana item-item yang disenaraikan di bawahnya dalam masa yang sama.

2. Untuk mendidik.
Penceramah awam jurusan boleh membolehkan mana-mana individu di mana-mana umur belajar tentang konsep baru, konsep-konsep dan kebolehan. Dalam tetapan yang formal seperti sekolah-sekolah, penceramah sangat baik untuk pergerakan pelajar luar “Do hafta memahami ini?” kepada “Saya tidak fikir saya dapati begitu sangat!” Di luar institusi pembelajaran, Terdapat banyak lokasi untuk mana-mana satu memberi ucapan indah pendidikan contoh organisasi komuniti dan institusi-institusi penjagaan kesihatan. Lebih pintar lelaki dan wanita di mana-mana umur biasanya suka untuk mengetahui dan pasti ada tempat untuk anda mengajar dengan pengucapan awam.

3. Untuk meyakinkan.
Jika anda ingin seseorang untuk mengubah fikiran beliau tentang sesuatu subjek, maka pengucapan awam mungkin penting supaya mengubah. Walaupun Internet telah membawa kita banyak cara untuk berhubung, cerita well-told dari seorang penutur asli adalah tetap Raja dalam komunikasi.

4. Untuk memberi inspirasi kepada.
Walaupun “penceramah motivasi” mungkin cliché yang didera menunjukkan komedi, individu yang ghairah tentang subjek mereka dan telah berserta yang cekap mencapai penonton berbahasa kemahiran inspirasi muda dan lama untuk mencapai beberapa hal di luar diri mereka.

Walaupun kebanyakan penceramah cuba untuk mencipta mesej-mesej yang positif, ia yang boleh dilakukan untuk jatuh ke dalam punca kelima untuk bercakap: untuk memanipulasi. Apabila anda bercakap, pertimbangkan sebab bercakap dan objektif anda. Anda sedang cuba untuk membangunkan sehingga komuniti anda serta orang-orang di dalamnya? Atau, anda cuba untuk membina sesuatu atau seseorang yang disebabkan oleh cerita-cerita palsu dan pembohongan? Berhati-hati untuk memanipulasi penonton anda dengan ucapan anda.

Pengucapan awam boleh menghiburkan dan pendidikan bagi setiap penonton anda dan anda. Membuat beberapa persembahan yang baik hari ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *