Obesiti kanak-kanak sebagai masalah kesihatan moden

Obesiti kanak-kanak sebagai masalah kesihatan moden

Doktor-doktor dan saintis akan mengambil berat tentang peningkatan obesiti kanak-kanak dan remaja disebabkan oleh hakikat bahawa obesiti boleh membawa kepada masalah kesihatan berikut:

* Penyakit jantung, disebabkan oleh:
o kolesterol tinggi dan/atau
o tekanan darah tinggi

* Jenis 2 kencing manis
* Asma
* ‘ Sleep apnea tidur ‘
* Sosial diskriminasi

Obesiti kanak-kanak adalah berkaitan dengan beberapa kesan kesihatan yang berkaitan. Obesiti kanak-kanak dan remaja mungkin akan mengalami kesan-kesan kesihatan yang terdekat dan mungkin berisiko untuk masalah kesihatan yang berkaitan dengan berat badan semasa dewasa.

Risiko-risiko psikososial

Beberapa akibat kanak-kanak dan remaja yang berlebihan akan psikososial. Obesiti kanak-kanak dan remaja adalah sasaran awal dan sistematik diskriminasi sosial. Tekanan psikologi sosial dulu boleh bernanah rendah diri, yang seterusnya boleh menghalang akademik dan sosial berfungsi dan berlama-lama ke dewasa.

Risiko-risiko penyakit kardiovaskular

Obesiti kanak-kanak dan remaja telah didapati mempunyai faktor risiko bagi penyakit kardiovaskular (CVD), termasuk paras kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan toleransi glukosa yang tidak normal. Dalam populasi berdasarkan sampel 5 – untuk kanak-kanak berusia 17-tahun, hampir 60% daripada kanak-kanak berlebihan berat badan telah sekurang-kurangnya satu faktor risiko CVD manakala 25 peratus kanak-kanak berlebihan berat badan mempunyai dua atau lebih faktor risiko CVD.

Risiko kesihatan tambahan

Kurang umum Kesihatan syarat-syarat yang berkaitan dengan penambahan berat termasuk asma, steatosis hepatik, ‘ sleep apnea ‘ tidur dan diabetes jenis 2.

* Asma adalah penyakit paru-paru di mana airways yang menjadi disekat atau telah menurun menyebabkan kesukaran bernafas. Kajian telah mengenal pasti perkaitan antara kanak-kanak yang berlebihan berat badan dan asma.

* Steatosis hepatik adalah kemerosotan lemak pada hati yang disebabkan oleh kepekatan tinggi enzim hati. Pengurangan berat badan menyebabkan enzim hati untuk diletakkan.

* ‘ Sleep apnea tidur ‘ adalah komplikasi biasa kurang berat badan berlebihan bagi kanak-kanak dan remaja. ‘ Sleep apnea ‘ tidur adalah gangguan pernafasan berkaitan tidur yang ditakrifkan sebagai pemberhentian pernafasan semasa tidur yang berlangsung selama sekurang-kurangnya 10 saat. ‘ Sleep apnea ‘ tidur dengan berdengkur kuat dan labored pernafasan. Semasa ‘ sleep apnea ‘ tidur, tahap-tahap oksigen dalam darah boleh jatuh dengan mendadak. Satu kajian dianggarkan bahawa tidur ‘ sleep apnea ‘ yang berlaku pada kira-kira 7% daripada kanak-kanak berlebihan berat badan.

* Jenis 2 kencing manis semakin dilaporkan antara kanak-kanak dan remaja yang berlebihan berat badan. Walaupun penyakit kencing manis dan glukosa sikap tidak yang bertoleransi, pelopor kencing manis, kesan-kesan kesihatan yang biasa obesiti dewasa, hanya dalam beberapa tahun kebelakangan telah diabetes jenis 2 mula muncul sebagai masalah kesihatan di kalangan kanak-kanak dan remaja. Tercetusnya penyakit kencing manis pada kanak-kanak dan remaja boleh mengakibatkan komplikasi yang lebih maju seperti kegagalan buah pinggang dan CVD.

Di samping itu, kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak obes dan remaja akan lebih cenderung untuk menjadi gemuk sebagai orang dewasa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *