Obesiti kanak-kanak: Kesan-kesan emosi dan gaya hidup sedentari

Obesiti kanak-kanak: Kesan-kesan emosi dan gaya hidup sedentari

Isu-isu sosial dan psikologi obesiti kanak-kanak ini mungkin lebih mengganggu kehidupan kanak-kanak itu daripada fizikal. Kanak-kanak adalah masa yang kritikal bagi perkembangan diri, maka isu-isu psikologi yang dihadapi oleh kanak-kanak yang berlebihan berat badan tempat lebih segera pada pencegahan masalah.

Obesiti adalah “salah satu yang paling stigmatizing dan paling diterima oleh masyarakat keadaan di zaman kanak-kanak.” (Schwimmer, Jeffrey B., MD ET AL,: Kesihatan berkaitan kualiti hidup teruk obesiti kanak-kanak dan remaja, “dalam jurnal American perubatan, 2003, p. 1818). Suatu kajian yang bersejarah menunjukkan bahawa berat badan normal kanak-kanak-kanak bertaraf gemuk kanak sebagai wajar-kurangnya kawan-kawan. Individu obes telah diterangkan sebagai malas, kotor, bodoh, dan menipu. Penerangan ini telah dibuat oleh kanak-kanak seawal usia enam tahun (mesti, Aviva, Ph.D., “Kesan obesiti ke atas kesakitan pada kanak-kanak dan remaja,” pemakanan dalam penjagaan klinikal, p. 9).

Satu kajian berkaitan bahawa kualiti hidup kanak-kanak yang gemuk boleh terus dibandingkan dengan kualiti hidup kanak-kanak yang menjalani rawatan kanser. Mereka merasa dikecualikan dari pelbagai aktiviti dan mempunyai tahap yang lebih rendah diri bernilai dan keyakinan diri. Mereka akan dengan dan menarik diri daripada rakan-rakan mereka. Had fizikal dan ketidakupayaan untuk mengikuti aktiviti-aktiviti biasa boleh membawa kepada kitaran ganas berat tambahan. Kajian juga telah menunjukkan bahawa kanak-kanak gemuk kehilangan empat kali lebih banyak sekolah kanak-kanak berat badan yang sihat, yang boleh membawa kepada prestasi sekolah menurun (Schwimmer, p. 1814).

Kemurungan dan gangguan was Odd (GANJIL) juga telah dikaitkan dengan obesiti Kanak-Kanak (Mustillo, Sarah, Ph.D., “obesiti dan gangguan psikiatri: pembangunan trajectories,” Pediatrik, 2003, p. 854). RENCAH yang ditunjukkan oleh corak kelakuan yang tidak kooperatif dan was ke arah kuasa yang boleh mengganggu berfungsi harian (www.aacap.org).

Kesan kesan obesiti mempunyai kesan yang berpanjangan terhadap kehidupan seseorang individu di zaman kanak-kanak, remaja dan menjadi dewasa. Remaja yang obes mempunyai pencapaian pendidikan yang rendah, kurang untung dan mempunyai kadar kemiskinan yang tinggi. Diskriminasi kerana obesiti telah didokumentasikan ke arah remaja di apartment rentals, peluang pekerjaan dan kemasukan Maktab (mesti, p. 9). Mencari kejayaan sebagai seorang dewasa adalah satu cabaran yang sangat besar, tetapi yang menakutkan apabila berhadapan dengan fizikal, emosi dan diskriminasi kesan disebabkan oleh www.healthlink.mcw.edu obesiti.

Rakyat Amerika secara amnya akan lebih terlalu sedentari. Kanak-kanak harus mempunyai sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari senaman di luar masa sekolah (Hu, Frank B., MD, Ph.D., “Televisyen menonton dan lain-lain sedentari kelakuan berhubung dengan risiko obesiti dan kencing manis jenis 2 di kalangan wanita,” dalam jurnal American perubatan, 2003, p. sejak 1790). Televisyen, komputer, permainan video dan mengambil lebih banyak dan lebih daripada luar playtime. Menonton televisyen adalah kelakuan sedentari utama kanak-kanak, kedua hanya untuk tidur (Kaur Haroshena, MD, MPH, “Tempoh televisyen menonton dikaitkan dengan indeks jisim badan,” jurnal The Pediatrik, 2003, p. 506).

Menonton televisyen adalah lebih kuat dikaitkan dengan obesiti daripada lain-lain tingkah laku yang tidak aktif. Ini adalah kerana (1) menonton televisyen mengurangkan perbelanjaan tenaga dengan membataskan masa bahawa kanak-kanak menghabiskan melakukan aktiviti fizikal, (2) menonton televisyen membawa kepada pengambilan tenaga meningkat kerana ia cenderung untuk membawa kepada Snek – terutamanya dengan alih enticements makanan ringan, dan (3) menonton televisyen telah pun ditolak perbelanjaan tenaga yang berkaitan dengannya daripada lain-lain tingkah laku yang tidak aktif seperti membaca dan menulis. (Hu, p. sejak 1790).

Peningkatan masa yang dihabiskan di hadapan televisyen boleh menyebabkan keuntungan bersih 350 kalori sehari (gabungan kehilangan potensi aktiviti fizikal dengan snek) yang tempoh masa seminggu akan menyebabkan keuntungan 0.7 paun berat badan setiap minggu. (Epstein, Leonard H., Ph.D., “Kesan memanipulasi tingkah-laku yang tidak aktif aktiviti fizikal dan pengambilan makanan,” dalam jurnal Pediatrik, 2002, 140, ms. 334). Kajian ini mencadangkan bahawa walaupun pada kanak-kanak sihat, bebas obes, tingkah-laku yang tidak aktif boleh secara drastik meningkatkan penggunaan kalori ketika mengurangkan perbelanjaan tenaga.

Hakcipta Terpelihara (c) 2007 Gurion Blattman

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *