Nuvaring dan pulmonari Embolisme

Nuvaring dan pulmonari Embolisme

Embolisme pulmonari adalah keadaan yang berpotensi mengancam nyawa yang boleh menyerang tiba-tiba. Malah, terdapat 100,000 kes pe di Amerika Syarikat setiap tahun. Kerana gejala-gejala mungkin menyerupai banyak syarat-syarat lain, orang mungkin tidak mengenalinya atau mendapatkan rawatan. Yang boleh menjadi bencana sejak satu pertiga daripada orang-orang dengan undiagnosed dan embolisms pulmonari yang tidak dirawat tidak boleh hidup. Sesetengah wanita telah mengalami Nuvaring dan pulmonari Embolisme darah beku di paru-paru yang boleh berpotensi mengancam nyawa.

Pembuluh darah dan arteri yang membawa darah ke seluruh badan. Jika bentuk objek dalam aliran darah, ia boleh perjalanan kembali ke paru-paru dan mencipta satu tersumbat. Paru-paru tidak dapat darah, dan bahawa kekurangan darah dan oksigen menyebabkan kerosakan yang serius kepada sel-sel di dalam paru-paru.

PE boleh disebabkan oleh tisu, lemak atau udara buih dalam aliran darah, tetapi PE yang disebabkan oleh Nuvaring atau lain-lain kawalan kelahiran berasaskan hormon punca paling lazim adalah darah beku. Darah beku boleh membentuk di extremities yang lebih rendah, walaupun sesetengah boleh membentuk di tengah-tengah juga.

Darah beku lebih cenderung menjadi orang yang lebih tua, tetapi boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Orang-orang dengan kerosakan hati atau pembedahan semalam mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Darah beku akan mungkin borang dalam orang-orang yang sihat akibat tidak aktif, seperti kapal terbang lama naik. Mereka boleh membentuk di kalangan wanita hamil kerana berat bayi pada pelvis boleh melambatkan aliran darah, menjadikan ia lebih cenderung untuk membeku. Mereka yang mengalami dehidrasi boleh membangunkan beku kerana darah telah thickened.

Ia juga boleh berlaku pada mereka yang menggunakan ubat-ubatan estrogen. Wanita yang menggunakan anak kontraseptif NuvaRing telah mempunyai satu insiden yang lebih tinggi daripada darah beku dan pulmonari embolisms kerana cara ubat kawalan kelahiran yang mempengaruhi kaunseling.

Tanda-tanda Embolisme pulmonari

Apabila darah beku yang belum lagi mencapai paru-paru, seseorang mungkin walaupun tidak mengetahui apa-apa gejala. Walau bagaimanapun, beliau boleh melihat kemesraan, sakit atau bengkak di kawasan beku, yang biasanya berlaku di pusingan yang atas atau lebih rendah. Anggota itu juga boleh merasa berat atau kelihatan pucat daripada yang lain.

Jika yang beku sampai paru-paru, seseorang boleh melihat secara tiba-tiba sesak nafas, sakit dada yang tidak pergi jauh dengan rehat, wheezing, denyutan jantung yang cepat, atau mula batuk darah. Setelah beku yang telah mencapai paru-paru, ia adalah penting untuk dapatkan bantuan perubatan dengan segera.

Sebaik sahaja PE dikesan, doktor akan menentukan jenis ubat untuk mentadbir. Darah beku ini biasanya membubarkan sendiri. Jika beku yang telah mencapai paru-paru, doktor mungkin memberikan ubat-ubatan untuk menjaga yang beku daripada semakin membesar dan menghalangnya daripada perjalanan ke paru-paru. Jika beku yang sudah berada di dalam paru-paru, pesakit mungkin akan diberikan sejenis ubat yang dipanggil thrombolytic, yang boleh membubarkan beku, tetapi juga boleh menyebabkan pendarahan yang teruk, dan hanya digunakan dalam situasi yang mengancam nyawa yang kukuh. Doktor juga mungkin cuba untuk mengekstrak beku menggunakan kateter yang dimasukkan ke dalam kawasan ini.

Jika anda mempunyai kemusykilan tentang pulmonari Embolisme, hubungi doktor anda untuk membincangkan bagaimana sejarah, kesihatan dan gaya hidup anda boleh mempengaruhi faktor-faktor risiko anda. Jika anda telah menggunakan NuvaRing contraceptive dan tidak mempunyai sebarang gejala-gejala pulmonari Embolisme, hubungi doktor anda dengan segera.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *