Nutrien untuk kesihatan seks anda

Nutrien untuk kesihatan seks anda

Bagi sebahagian besar, fungsi seksual dikawal oleh kelenjar endocrine. Khasiat yang mencukupi diperlukan untuk merangsang pengeluaran hormon dari kelenjar endocrine; dengan itu, meningkatkan seksual dan kecergasan.

Kelenjar Tiroid, pituitary, adrenal, ovari dan testosterone boleh disuburkan secara khusus oleh nutrien tertentu.

Sebagai contoh, vitamin B kompleks masukkan pembinaan selular dan tisu kelenjar Tiroid dan bertindak sebagai energizers untuk meningkatkan aliran hormon. Kelenjar Tiroid yang tidak dipelihara dengan sempurna boleh menyebabkan kekurangan keinginan seks.

Pituitari adalah bertanggungjawab bagi memastikan fungsi hormon-hormon wanita dan lelaki seks serta, menyediakan daya seks untuk badan dan minda. Hormon-hormon ini memerlukan vitamin B kompleks; terutamanya, asid pantothenic (B5) dan niacin (B3), vitamin E dan zink. Kekurangan, daripada pituitary yang menyebabkan organ-organ seks yang mundur, menopaus awal mati pucuk di kalangan lelaki dan wanita.

Kelenjar adrenal menghasilkan sedikit tetapi bermakna jumlah hormon seks. Semula adrenals memerlukan vitamin A, B kompleks; terutamanya, asid pantothenic (B5) dan niacin (B3), C, E dan asid lemak tak tepu. Dalam keletihan ini boleh mengakibatkan kurangnya keinginan untuk seks.

Ovari, kelenjar seks wanita, merembes dua hormon: estrogen dan progesteron. Vitamin B, vitamin E dan zink adalah perlu bagi memastikan fungsi mereka. Kekurangan estrogen punca kelewatan kematangan seks dan kekurangan pembangunan atau pengecutan buah dada dan kemaluan. Vitamin A diperlukan untuk organ-organ reproduktif wanita untuk memastikan konsep dan mengurangkan kemungkinan pengguguran spontan.

Testis, kelenjar seks lelaki, terdiri daripada dua kelenjar. Salah satu yang menghasilkan sperma dan lain-lain secretes testosteron. (Wanita juga manggalakkan testosteron sesetengah, ia meningkatkan keinginan seksual dalam kedua-dua jantina) Vitamin A, C, E dan asid folik yang bekerja dengan testosteron untuk menghasilkan sperma dan lain-lain ciri-ciri lelaki; seperti rambut muka dan suara yang mendalam.

Hormon seks yang dibuat daripada kolesterol. Kolesterol pemakanan yang mengandungi makanan yang boleh dimakan di dalam kesederhanaan selagi badan mempunyai jumlah yang mencukupi nutrien lain untuk metabolisme kolesterol di dengan betul. Nutrien ini termasuk: vitamin B kompleks, vitamin C dan E, magnesium, mangan, zink dan Lesitin.

Nutrien

Vitamin A adalah perlu untuk badan menghasilkan hormon seks penting untuk fungsi seksual. Ia juga diperlukan oleh kelenjar prostat.

Vitamin B kompleks yang seolah-olah untuk meningkatkan tenaga kelakian.
B3 (niacin) terlibat dalam sintesis hormon seks.
B5 (asid pantothenic); juga dikenali sebagai vitamin antitekanan, membantu menghalang penuaan kelenjar seks.
B6 (pyridoxine) membantu penyerapan zink.

Vitamin E adalah vitamin yang benar-benar meletakkan zing kembali ke seks untuk lelaki dan wanita. Gunakan borang Alpha-Tokoferol. Ia menghalang kemusnahan hormon seks dan hormon adrenal dan menghalang pengoksidaan vitamin a.

Khasiat vitamin E dan zink mengekalkan kuasa seksual. Vitamin E boleh membantu merangsang penghasilan sperma yang baru dan memberi nafas baru dalam testosterone. Ia membantu pengeluaran hormon keseimbangan dalam kedua-dua lelaki dan wanita.

Suplemen zink meningkatkan tahap testosteron dan mengira sperma lelaki. Ia terlibat dalam pembentukan sperma dan metabolisme hormon.

Suplemen herba

Ubat-ubat herba untuk seks menurun memandu bukan sahaja membantu meningkatkan libido, tetapi juga mempunyai manfaat kesihatan tambahan memperbaiki kesihatan berfungsi dan keseluruhan badan. Ekstrak herba telah digunakan untuk beribu-ribu tahun untuk menyokong pengeluaran hormon yang sihat dan cekap.

Untuk wanita:
Black cohosh telah menyokong kesan hormon berfungsi dan menyokong sistem reproduktif wanita. Ia telah dikaji untuk keupayaan untuk menyokong imbangan estrogen dalam badan.

Berry Suci menggalakkan kira-kira, bukan sahaja berkaitan dengan hormon, tetapi juga berkaitan dengan libido. Ia digunakan sebagai kedua-dua aphrodisiac untuk dan menyokong kitaran haid yang tetap dan ovulasi.

Dong quai telah digunakan selama berabad-abad untuk mempromosikan kesihatan reproduktif wanita dan keseimbangan hormon.

Ginkgo biloba kajian melaporkan bahawa ia mempunyai kesan yang positif ke atas semua empat fasa kitaran tindakbalas seksual: keinginan, keseronokan, puncak syahwat dan afterglow. Peratusan wanita adalah lebih tinggi daripada lelaki.

Ginseng Siberia, digunakan secara kerap, boleh menyokong peraturan-peraturan yang sihat dan keseimbangan hormon, kitaran haid, kesihatan rahim.

Protein soya mengandungi fitoestrogen, atau molekul-molekul yang sangat mirip dengan estrogen dan progesteron. Seorang wanita yang menopaus yang makan banyak protein soya boleh mengekalkan faedah beliau sebelum ini telah diterima daripada estrogen semulajadi badan beliau. Serbuk soya tambahan disediakan.

Untuk lelaki:
Rumpai kambing horny boleh membantu untuk meningkatkan keinginan seks dan meningkatkan pelepasan rintis yang sihat yang menggalakkan keharmonian sistemik kelenjar prostat dan seminal vesicles.

Likuoris adalah tonik yang menyokong untuk lapisan luar otak adrenal. Ia menggalakkan pengeluaran hormon semulajadi.

Panax ginseng telah ditunjukkan untuk menyokong sistem kardiovaskular dan membantu mengekalkan keseimbangan hormon, serta sokongan am kesejahteraan.

Sarsaparilla mengandungi steroid saparins yang difikirkan untuk menyerupai tindakan hormon sesetengah manusia. Digunakan sebagai tonik yang menyokong kepada sistem reproduktif lelaki dan berfikir untuk meningkatkan pengeluaran testosteron dan progesteron.

SAW palmetto membantu menyokong kelenjar prostat imbangan hormon yang sihat diperlukan untuk fungsi seksual yang optimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *