Nilai Propolis lebah, madu dan Jeli

Nilai Propolis lebah, madu dan Jeli

Apabila ia datang kepada debunga lebah, propolis dan Jeli, banyak sama ada mereka suka atau benci mereka.

Produk-produk lebah epitomize segala-galanya yang benar dan yang salah tentang makanan yang sihat dan pemakanan tambahan. Bagi ramai orang, konsep makan “beestuff” – selain daripada madu – nampaknya awfully pelik. Dan walaupun produk lebah mempunyai berikut yang setia, beberapa orang benar-benar memahami mengapa mereka bekerja. Secara saintifik, itulah.

Tidak menghairankan, doktor biasanya bristle pada idea orang-orang yang meletakkan kapsul debunga dan propolis lebah. Dr. satu hampir 20 tahun yang lalu, amaran di dalam jurnal perubatan bahawa pesakit tidak perlu mendapatkan “disengat” oleh tuntutan-tuntutan keajaiban debunga lebah.

Lebih buruk lagi, Penyokong-penyokong produk lebah selalunya boleh sendiri musuh terburuk dengan mendakwa cure-all liar daripada artritis seksual-mati pucuk.
Produk-produk lebah tidak boleh menyembuhkan segala-galanya. Tetapi untuk mencari artikel jurnal perubatan hari – Tempahan ternyata dari luar negara – saya mendapati dokumentasi yang mengagumkan bagi propolis dan madu sebagai antibiotik semulajadi yang berkesan. Peliknya, sesetengah doktor walaupun telah menggunakan madu-direndam gauze sebagai sos luka. Dan beberapa komponen propolis dan Jeli walaupun mempunyai sifat-sifat anti-kanser
.
Propolis
Lebah mencipta propolis dengan mengumpul sap yang resinous dari tumbuh-tumbuhan dan mencampurkan dengan lilin kembali pada sarang. Mereka menggunakan bahan ini banyak cara orang menggunakan caulk: untuk rumah kita. Kimia, propolis adalah sangat rumit dan mengandungi pelbagai kaya sangat kuat terpenes dan asid benzoic, caffeic, cinnamic dan fenolik. Ianya juga penuh dengan flavonoid, yang dengan sendirinya boleh kira banyak faedah-faedah yang berpunca daripada propolis- dan sesetengah penyelidik merujuk kepada propolis sebagai sejenis flavonoid.

Salah satu artikel jurnal perubatan Tempahan diiktiraf bercakap tentang bagaimana asid caffeic propolis dan madu mungkin mencegah kanser kolon, yang membunuh rakyat Amerika sesetengah 60,000 setiap tahun.

Kebanyakan artikel perubatan, Walau bagaimanapun, masih merujuk kepada nilai propolis sebagai antibiotik yang kuat, semulajadi. Itu tidak bermakna makan propolis akan membiarkan anda Buang antibiotik anda – hanya bahawa anda mungkin tidak memerlukan mereka agak kerap.

Mengapa lebah memerlukan bahan-bahan dengan sifat-sifat antibakteria dan antivirus yang luas? Mana-mana penjaga lebah akan memberitahu anda jawapan. Lebah adalah sangat mudah terdedah kepada jangkitan bakteria dan virus yang boleh memusnahkan gatal cara wabak bubonic ditelan Europe dalam 1700’s ini.

Artikel jurnal perubatan dua dokumen aktiviti propolis khusus terhadap Staphylococcus aureus, bakteria yang menyebabkan bahaya dan jangkitan selalunya maut pembedahan dan jenis radang paru-paru. Lima hingga 10 peratus daripada kesemua pesakit yang dimasukkan ke hospital di Amerika Syarikat membangunkan jangkitan ini, dan S. aureus telah menjadi tahan semua tetapi satu antibiotik farmaseutikal.
Dalam satu kajian Cina, penyelidik mendapati bahawa ekstrak propolis – khusus, sinapic, isoferulic, dan asid caffeic – pertumbuhan inhibited. Satu kajian Eropah dilaporkan bahawa etanol ekstrak propolis telah di “menandakan kesan sinergi” pada aktiviti anti-staph dua antibiotik, streptomycin dan cloxacillin dan kesan yang sederhana terhadap beberapa orang yang lain.

Laporan saintifik yang lain mendapati bahawa propolis menghalang aktiviti beberapa spesies streptococcal bakteria yang menyebabkan karies gigi. Penyelidik Jepun melaporkan bahawa propolis-fed. makmal lemak mempunyai karies jauh lebih kurang berbanding diet yang kerap diberikan. Propolis yang dilindungi secara khusus terhadap Streptococcus mutans dan beberapa spesies lain strep. Spesis-spesis strep ini berkait rapat dengan kuman yang menyebabkan tekak strep.

Propolis boleh melawan bakteria dalam banyak. Satu kajian melaporkan bahawa ia menghalang Pembahagian sel bakteria dan juga pecah dinding bakteria dan sitoplasma, yang adalah bagaimana sesetengah antibiotik preskripsi berfungsi.

Mungkin lebih membanggakan adalah propolis itu boleh bertindak terhadap virus, antibiotik yang tidak boleh. Beberapa laporan jurnal perubatan telah membincangkan peranan membanteras jangkitan pernafasan atas, seperti orang-orang yang disebabkan oleh selesema biasa dan virus influenza yang lain penyelidik telah melaporkan bahawa asid cinnamic ekstrak propolis boleh menghalang virus daripada penghasilan, tetapi mereka bekerja terbaik apabila digunakan semasa jangkitan seluruh propolisin.

Matlamat banyak faedah propolis adalah bahawa sebahagian daripada komponennya, seperti flavonoid dan ethanols, berfungsi sebagai antioksidan yang radikal sebagai Pemungut. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Ethnopharmacology melaporkan bahawa beberapa phenols antioksidan dalam propolis begitu juga berfungsi untuk vitamin E. Dalam artikel yang lain, penyiasat diterangkan bahawa propolis mempunyai nilai anti-radang dan ia juga dapat membantu menghalang pembekuan darah.

Jeli
Sangat touted royal jelly, Makan untuk larvae debutante yang menjadi Ratu lebah, mengandungi protein anti-bakteria yang kuat bahawa penyelidik Jepun mendedahkan dan dinamakan royalisin. Kaya dengan asid amino, royalisin adalah pertama berkesan terhadap bakteria “Gram-positive”, yang termasuk spesies staph dan strep.
Seperti propolis, royal jelly juga nampaknya mempunyai sifat-sifat anti-tumor. Satu pasukan penyelidik Jepun yang berbeza memberikan Jeli kepada salah satu daripada dua kumpulan tikus makmal sebelum mengubah jenis sel-sel kanser di dalamnya. Royal Jeli mempunyai kesan ke atas sel-sel leukemia, tetapi ia mempunyai kesan yang menakjubkan ke atas sel-sel sarcoma. Jangka hayat tikus telah diperluaskan oleh kira-kira satu perlima dan saiz tumor yang kira-kira separuh saiz, berbanding tikus yang tidak dirawat.

Dalam jumlah, kita boleh belajar dari lebah yang makan madu dan Jeli dan meterai mereka gatal dengan propolis. Oleh makan produk-produk bee ini, kita boleh pencegahan “innoculate” diri kita terhadap jangkitan bakteria dan virus yang banyak – dan mungkin juga mengurangkan risiko mendapat kanser.

Madu
Enam artikel jurnal perubatan sejak beberapa tahun yang lalu juga telah membincangkan sifat-sifat antibiotik madu. Pakar perubatan di Kolej perubatan di Maharashtra, India, Tempahan diamalkan dengan madu-direndam gauze untuk merawat pesakit yang terbakar. 40 Orang pesakit dirawat dengan madu yang sembuh dalam kira-kira separuh daripada masa – dan dengan separuh parut tisu – berbanding dengan pesakit-pesakit yang dirawat dengan cara lain.

Sekumpulan penyelidik dari Jabatan pembedahan, Hospital pengajar Universiti, Nigeria, dilaporkan bahawa madu yang belum diproses “menghalang kebanyakan bakteria dan kulat” menyebabkan jangkitan pembedahan dan wound. Dalam satu kesimpulan yang menakjubkan dalam jurnal jangkitan, Dr. S. E. Efem dan rakan-rakan menulis, “Madu adalah ejen berpakaian sesuai topikal luka pembedahan jangkitan, terbakar dan jangkitan luka.”

Mungkin luar biasa adalah kesan daripada madu pada Helicobacter pylori, bakteria yang kini diketahui menyebabkan ulser gastrik. Kerana madu telah lama merupakan ubat rakyat dispepsia, atau marah perut, sekumpulan penyelidik daripada Universiti Waikato, New Zealand, diuji jika madu akan mempunyai apa-apa manfaat. Dalam masa tiga hari, madu berhenti pertumbuhan H. pylori jajahan yang diperolehi dari pesakit.

Artikel ini adalah pendidikan yang tegas dan tidak dimaksudkan sebagai nasihat perubatan. Untuk diagnosis dan rawatan, berunding dengan doktor anda.
Untuk semua anda atau khusus untuk lebah madu dan propolis lihat di sini anda akan menemui maklumat, bantuan dan pakar nasihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *