Neurotransmitter ujian: Bagaimana mengesan ketidakseimbangan Neurotransmitter boleh membantu anda untuk berasa lebih baik, cepat

Neurotransmitter ujian: Bagaimana mengesan ketidakseimbangan Neurotransmitter boleh membantu anda untuk berasa lebih baik, cepat

Neurotransmitters, bahan kimia dalam otak kita yang bekerja sebagai Rasul antara sel-sel otak, bertanggungjawab ke atas kebanyakan apa yang berlaku di dalam badan kita. Mereka mengawal tingkah-laku kita, emosi kita, kebolehan kita untuk belajar, dan cara kita tidur. Apabila bahan kimia ini tidak hadir dalam imbangan yang betul, ia boleh menjejaskan segala-galanya dari tahap tenaga kami untuk kami keupayaan untuk fokus kepada bagaimana kita rasakan.

Kajian telah menunjukkan bahawa neurotransmitters mempunyai pengaruh yang besar ke atas suasana kami, dan tahap kekurangan neurotransmitters tertentu telah dikenalpasti pada pesakit dengan penyakit mental dan gangguan emosi.

* Apa, betul-betul, akan neurotransmitters, dan bagaimana mereka berfungsi?

Otak kita mengandungi khusus sel saraf yang dipanggil neuron, yang bertanggungjawab untuk menerima maklumat, memproses ia, dan menghantar sel-sel lain. Neuron tidak berada dalam hubungan secara langsung antara satu sama lain; supaya neuron untuk menghantar mesej kepada satu sama lain, mereka bergantung sangat khusus bahan kimia yang dipanggil neurotransmitters.

Neurotransmitters yang diperbuat daripada asid amino, yang datang daripada protein – anda akan melihat mengapa ini penting seterusnya. Neurotransmitters yang pada dasarnya merapatkan “jurang” (dipanggil synapses) antara neuron untuk menyampaikan mesej mereka. Apabila neurotransmitters ini wujud pada tahap yang tidak mencukupi, maklumat penting yang mungkin tidak akan berlalu bersama-sama dengan betul.

Di antara neurotransmitters penting yang mempengaruhi suasana hati kita adalah seperti yang dinyatakan di sini.

-Acetylcholine-mengawal pergerakan sukarela, tidur, ingatan dan pembelajaran. Acetylcholine terlalu banyak yang hadir dengan kemurungan, dan terlalu sedikit terdapat dalam pesakit yang menghidapi dementia.

-Serotonin – membantu mengawal selera makan, tidur, tingkah-laku impulsif, pencerobohan dan mood. Serotonin terlalu sedikit terdapat dalam kes-kes kemurungan dan kecelaruan keresahan, gangguan terutamanya obsessive-compulsive.

-Dopamine – dapat mengawal pembelajaran, tumpuan dan pergerakan. Tahap berlebihan dopamine yang ada dalam pesakit skizofrenia; terlalu sedikit dopamine adalah berkaitan dengan kemurungan, serta gegaran yang dipamerkan oleh pesakit-pesakit dengan penyakit Parkinson.

-Epinephrine (adrenalin) – neurotransmitter ini mengawal metabolisme glukosa dan tahap tenaga; tahap rendah dihubungkan kepada kemurungan.

-Norepinephrine (noradrenalin) – membantu mengawal selera makan dan Kecergasan; tahap rendah terdapat dalam pesakit yang mengalami kemurungan, manakala norepinephrine berlebihan telah dijumpai dalam pesakit yang menghidapi skizofrenia.

GABA – GABA (gamma amino butyric asid) – dikenali untuk menghalang kebimbangan dan excitation. GABA yang terlalu sedikit ini dikaitkan dengan gangguan kebimbangan.

-Endorfin – ini adalah neurotransmitters “gembira” yang menggalakkan perasaan kepuasan dan kesenangan; mereka juga akan terlibat dalam melegakan kesakitan.

* Apa keadaan disebabkan oleh ketidakseimbangan neurotransmitter?

Tahap rendah neurotransmitters dikenali menyebabkan gangguan emosi dan fisiologi yang banyak:

-Kemurungan;
ADD/ADHD;
-Gangguan kebimbangan, termasuk serangan panik dan gangguan obsessive-compulsive;
Fibromyalgia/kesakitan penyakit kronik;
-Gangguan Makan;
-Gangguan tidur (insomnia);
-Obesiti;
-Migrain;
-Senggugut dan PMDS;
-Dalam pucuk;
-Psychosis.

* Apa yang menyebabkan ketidakseimbangan neurotransmitter?

Ketidakseimbangan neurotransmitter boleh disebabkan oleh tahap stres yang tinggi. Pemakanan juga memainkan peranan yang penting dalam mengekalkan tahap neurotransmitter. Penubuhan neurotransmitters memerlukan tahap pemakanan protein, vitamin dan mineral tertentu yang mencukupi. Ubat-ubatan, dadah dan alkohol, ketidakseimbangan hormon, genetik dan keracunan logam berat boleh semua memainkan peranan dalam neurotransmitter kesusutan, serta.

* Neurotransmitter ujian

Biasanya, rawatan bagi mana-mana penyakit yang dinyatakan di sini melibatkan ubat-ubatan yang ditetapkan untuk merawat gejala-gejala tanpa sebarang bukti yang nyata dari apa yang menyebabkan keadaan. Dalam banyak kes, beberapa ubat-ubatan yang berbeza akan cuba sebelum datang di seluruh orang yang bekerja.

Ujian neurotransmitter menyediakan alat yang mudah untuk menentukan secara tepat penyebab dari gejala-gejala oleh pinpointing betul-betul neurotransmitters yang berada dalam ketidakseimbangan.

Neurotransmitter ujian membolehkan pakar perubatan untuk panduan rawatan ke arah punca keadaan tersebut, dan bukannya melambung ubat-ubatan pada ia sehingga salah seorang daripada mereka akhirnya kerja-kerja. Dalam kebanyakan kes, ubat-ubatan terapeutik tidak perlu sekali. Perubahan dalam tabiat pemakanan dan gaya hidup dan penggunaan ubat semula jadi dan makanan tambahan neurotransmitter boleh membetulkan ketidakseimbangan neurotransmitter tanpa menggunakan ubat-ubatan preskripsi yang mungkin mempunyai kesan-kesan sampingan yang negatif.

Percubaan untuk ketidakseimbangan neurotransmitter terdiri daripada mengambil sampel darah atau air kencing dengan mudah. Ujian neurotransmitter dilindungi oleh kebanyakan polisi insurans, membuat mereka dengan mudah dengan harga yang berpatutan. Dengan mengenalpasti ketidakseimbangan neurotransmitter yang menyebabkan isu-isu kesihatan anda, anda boleh memastikan bahawa anda menerima rawatan yang betul dan bahawa anda akan mula berasa lebih baik secepat mungkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *