Necrophobia – bagaimana untuk menghapuskan fobia kematian

Necrophobia – bagaimana untuk menghapuskan fobia kematian

Salah satu kebimbangan yang paling biasa ialah necrophobia, takut mati. Ketakutan dahsyat ini memberi kesan kepada orang-orang yang tidak terkira banyaknya dan boleh berkembang tanpa mengambil kira kesihatan seseorang, umur atau kepercayaan peribadi. Ia adalah ketakutan yang mungkin mempunyai jauh antara kesan-kesan terhadap kehidupan seseorang individu. Selalunya, orang yang takut terhadap apa-apa yang boleh dikaitkan dengan kematian, seperti pengebumian, atau kurang jelas, hospital dan seram filem. Dalam kes-kes yang melampau, ketakutan meninggalkan pesakit yang melumpuhkan dengan ketakutan. Walaupun takut ini adalah antara yang paling serius, melalui pendidikan dan terapi, orang akan meningkat di atas gangguan kebimbangan ini boleh berkesan.

Walaupun kebanyakan kita boleh mengenal pasti dengan ketakutan kematian, apabila seseorang mengalami fobia yang, mereka mempunyai sensasi yang lebih serius, mengubah kehidupan kritikal yang boleh mengganggu kehidupan harian mereka. Necrophobia itu sendiri boleh membawa kepada perasaan yang amat ditakuti, paranoia dan serangan kebimbangan yang serius. Penghidap fobia sering berasa takut tentang keadaan di mana mereka tidak mempunyai kawalan penuh.

Manakala beberapa orang mengalami fobia dalam sepanjang masa, di lain-lain, ia hanya dicetuskan oleh pengalaman tertentu atau peristiwa. Bagi sesetengah orang, fobia yang mungkin timbul selepas pengalaman hidup berubah seperti menonton satu keluarga ahli Pas. Necrophobia dicirikan secara keseluruhan oleh perasaan takut yang kuat, tidak rasional kematian, mati, dan apa-apa kaitan dengan kematian.

Necrophobia ini tidak selalunya seperti berterus terang kerana ia seolah-olah. Ini dilihat kerana fobia yang dihubungkan kepada sakit, takut kepada penyakit, takut tidak menentu, dan kebimbangan lain asas yang menjadikan ia sukar untuk mengatasi. Cabaran ini dapat diatasi dengan rawatan yang bertujuan untuk bekerja melawan pelbagai fobia. Itu adalah kes dengan hipnoterapi yang komprehensif dan program terapi NLP.

Gangguan kebimbangan boleh dirawat dengan beberapa kaedah. Rawatan yang berjaya termasuk terapi ceramah dan lain-lain bentuk terapi tidak hypnosis terapi, NLP, ubat anti-kerisauan dan kebimbangan-bantuan teknik. Hypnosis yang digabungkan dengan teknik-teknik NLP (Neuro-Linguistik pengaturcaraan) cenderung untuk mempunyai antara kadar keberkesanan yang tertinggi antara banyak pilihan rawatan kerana ia menggunakan beberapa cara yang berbeza daripada menghadapi ketakutan dan melegakan kebimbangan.

Atur cara hypnosis bermula dengan teknik-teknik anti-kerisauan yang membuat minda menerima cadangan fobia-melegakan. Rawatan kebimbangan dan tekanan adalah elemen yang fundamental takut rawatan kerana ia dipercayai menjadi langkah pertama dalam mencegah serangan kebimbangan dan wad dari Persatuan negatif, takut-menjana mental.

Desensitization yang sistematik teknik-teknik yang digabungkan dengan keadaan hipnosis adalah satu lagi mekanisme yang berkesan untuk rawatan. Di bawah hypnosis, subjek adalah berpandu kepada visualizations untuk mencetuskan ketakutan senario dan diajar cara untuk menghilang kebimbangan. Selepas rawatan, pesakit boleh untuk kekal bertenang dan rasional dalam hal-keadaan yang biasanya menolak takut. Pesakit juga melaporkan bahawa pemikiran yang sebelum ini menyebabkan takut tidak lagi menyebabkan mereka kebimbangan. Desensitization yang sistematik juga boleh berkesan dijalankan di luar keadaan hipnosis, tetapi ia menjadi satu proses yang lebih mencabar, rumit dan intensif.

Disassociation Visual/Kinesthetic NLP adalah antara teknik paling berkesan untuk menamatkan kebimbangan yang kuat. Teknik ini membantu pesakit untuk “putus” mereka ketakutan yang biasa dari akar, imej yang tidak sedarkan diri yang menyebabkan serangan kebimbangan, dalam satu proses yang menyebabkan mereka untuk cepat “Keluar” dari rasa takut. Oleh sebab ini, rawatan dengan Disassociation V/K akan sering melakar fobia “segera” penawar oleh pencipta mereka dan pengguna yang sama.

Hipnoterapi telah mengambil manfaat daripada teknik-teknik yang semakin maju untuk menangani punca ketakutan. Hypnosis Ericksonian, dinamakan selepas penciptanya, Dr Milton Erickson telah terbukti berkesan dalam membantu untuk re-shape tidak sedarkan diri yang fikir proses-proses yang bertanggungjawab yang fobia. Menggunakan bahasa perbualan, ia secara automatik mengarahkan minda tidak sedarkan diri ke dalam satu proses pemikiran yang baru. Begitu juga, Neuro-Linguistik pengaturcaraan (NLP) digunakan untuk pembaharuan proses pemikiran yang tidak sedarkan diri. Dengan NLP Flash, takut yang menyebabkan fikiran akan secara automatik bertukar untuk memadamkan perasaan negatif sebaliknya, mencapai pelepasan segera fobia.

Necrophobia boleh dianggap berjaya walaupun ianya sangat teruk. Teknik tradisional yang digunakan dengan hipnoterapi boleh mempercepatkan proses penyembuhan, manakala teknik-teknik hipnoterapi state-of-the-art bekerja pada aras yang tidak sedarkan diri untuk menghilangkan kebimbangan dan ketakutan. Syarikat-invasiveness juga membuat ia satu pilihan rawatan yang selamat kerana ia boleh mengurangkan atau menghapuskan keperluan untuk anti-kerisauan preskripsi. Takut pesakit melaporkan kesan dramatik, mengubah hidup yang timbul daripada tidak hypnosis terapi. Bagi pesakit yang banyak daripada necrophobia, hypnosis menawarkan satu bentuk rawatan yang berkesan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *