Natrium Hidroksida pengendalian dan langkah-langkah pertolongan cemas

Natrium Hidroksida pengendalian dan langkah-langkah pertolongan cemas

Natrium Hidroksida merupakan salah satu yang terkuat beralkali dengan sebuah NaOH formula kimia. Ianya juga dikenali sebagai lye atau caustic soda. Industri menggunakan sebatian ini dalam pembuatan kertas, pulpa, tekstil, sabun, dan agen-agen pembersihan yang banyak. Ini asas yang kukuh membentuk penyelesaian haba-berkembang dengan air. Ia menjalani tindak balas kimia dengan asid, asid oksida logam peralihan beberapa.

Langkah berjaga-jaga dalam mengendalikan bahan ini mesti dipatuhi kerana dengan corrosiveness. Sebatian yang menyebabkan kerengsaan dan kecederaan pada mana-mana bahagian badan yang datang dalam hubungan dengan ia. Sentuhan kulit dengan Hidroksida ini menyebabkan pembakaran, tubuh dan parut yang kekal. Keterukan kerosakan ini bergantung pada panjang yang beralkali itu kekal pada kulit dan kepekatan atau jumlah kimia yang datang dalam hubungan dengan tisu kulit. Bila kabus atau zarah-zarah yang kecil kompaun itu dihidu, lapisan saluran pernafasan atas mengalami pendedahan, manifesting gejala-gejala seperti Hidung berair, bersin dan batuk. Bergantung kepada jumlah bahan pendedahan inhaled, pernafasan boleh menyebabkan kerengsaan yang teruk dengan kesesakan dan pulmonari edema, membina cecair dalam paru-paru. Pengingesan kompaun yang boleh membawa kepada pembakaran mulut dan tekak. Lapisan gastrik boleh mengalami kerengsaan dan dalam kes-kes yang teruk, ia boleh pecah dan berdarah. Gejala-gejala kerengsaan gastrousus yang lain juga berlaku seperti muntah-muntah dan cirit-birit. Kematian boleh berlaku dalam kes-kes yang melampau. Yang kukuh beralkali boleh menyebabkan buta akibat kerosakan corneal dan clouding.

Bahaya kesihatan ini meminta rawatan yang tepat dan pengendalian yang beralkali. Kemalangan adalah, bagaimanapun, tidak dapat dielakkan kadang-kadang. Berikut adalah langkah-langkah pertolongan cemas untuk pendedahan natrium Hidroksida dan kecederaan.

1. Dalam kes pendedahan pernafasan, dengan serta-merta keluarkan mangsa dari kawasan tidak selamat dan membawanya ke kawasan udara segar. Pastikan anda memakai topeng pelindung apabila berbuat demikian. Mendapatkan tanda-tanda vital pesakit, kadar nadi dan pernafasan. Jika bernafas ditangkap, mentadbir bantuan pernafasan atau pernafasan. Prosedur ini hanya boleh dilakukan oleh orang terlatih. Tidak teragak-agak untuk meminta bantuan perubatan kerana komplikasi serius boleh berlaku dalam beberapa ketika. Pesakit mungkin tinggal di hospital untuk pemerhatian dalam tempoh beberapa jam yang lepas. Reaksi seperti pulmonari edema mungkin muncul selepas kira-kira 48 jam dari pendedahan.

2. Apabila natrium Hidroksida mendapat ke atas kulit, Jiruskan di kawasan yang terdedah dengan air suam selama enam puluh minit. Aliran air ini perlu berterusan dan tidak terganggu. Mengambil pakaian mangsa-mangsa yang tercemar. Orang yang memberikan pertolongan cemas perlu mengelakkan dalam hubungan secara langsung dengan bahan. Ia adalah selamat untuk memakai sarung tangan pelindung dan pakaian. Meminta bantuan perubatan. Dengan serta-merta menjual pakaian, Kasut, dan apa jua mangsa memakai yang terdedah kepada bahan tersebut.

3. Akibat pendedahan mata tiba-tiba boleh mengakibatkan kerosakan corneal. Sekali lagi, tidak bersentuhan yang beralkali. Memakai sarung tangan pelindung. Keluarkan pesakit dari tempat dan kemudian flush mata terlibat dengan air suam selama enam puluh minit. Tahan kelopak mata yang terbuka dan jalankan air bersih yang suam uninterruptedly. Jangan ditangguh mengangkut mangsa kepada kemudahan perubatan. Kes-kes kecemasan seperti ini akan mendapat perhatian perubatan yang segera.

4. Sekiranya seseorang secara tidak sengaja inges Semak Kompaun, sama ada mangsa sedar. Jika dia tidak sedar, pengsan atau cepat kehilangan kesedaran, tidak memberikan dia apa-apa secara lisan. Dengan serta-merta memanggil bantuan perubatan atau membawa mangsa ke sebuah fasiliti kecemasan. Jika mangsa masih sedar, mengurangkan kerosakan boleh didapati oleh Makmal mulut mangsa dengan air yang steril. Anda mesti paksa muntahan, seperti regurgitating bahan dari perut boleh memburukkan kerengsaan yang terbakar di mulut dan esofagus. Walau bagaimanapun, mencairkan alkali di dalam perut dengan membenarkan pesakit untuk minum lebih kurang 8 hingga 10 auns air. Memberi susu, jika ia ada di tangan, hanya selepas air telah diberikan. Harus vomit mangsa tanpa kawalan, membenarkan beliau untuk minum air dan bilas mulutnya dengan air lagi. Sebagaimana yang disarankan lebih awal, tidak teragak-agak untuk meminta bantuan perubatan.

Kepentingan menelefon serta-merta bagi bantuan perubatan berulang kali ini tersirat dalam arahan sebelumnya. Ini adalah amat perlu. Terutamanya semasa keadaan apabila tiada siapa boleh mentadbir pertolongan cemas atau apabila tiada siapa yang pasti tentang apa yang perlu dilakukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *