Nasihat untuk Pengurus baru – petikan Status yang pesat

Nasihat untuk Pengurus baru – petikan Status yang pesat

Bagaimana Pengurus baru dapat gambaran pesat pasukan mereka manakala memahami isu-isu penting dan segera yang perlu menangani? Dengan menggunakan rancangan titik 9 pendekatan analitis dan tepat boleh memastikan Pengurus baru akan menyedari pasukan mereka dan kritikal ini, semua isu-isu yang mendesak dan penting.

1. Melaksanakan dengan cepat dan cekap adalah berdasarkan penilaian status pesat yang isu-isu untuk alamat dan memberikan keutamaan kepada mereka. Pelan tindakan 90 hari, dibahagikan kepada 30-60-90 hari bahagian perlu dicipta oleh Pengurus baru. Ia adalah penting untuk mendapatkan input boleh didapati luas ENGAN pada peringkat awal dalam pembentukan pelan ini memastikan semua sumber data yang mungkin dianggap sebelum memberi keutamaan kerja. Mana-mana pelan yang sedia ada dan status mereka, kejayaan atau sebaliknya mesti difahami. Di bangunan perbezaan pelan perlu dibuat antara kerja-kerja yang mendesak dan yang penting, tidak semua yang segera adalah penting dan tidak semua yang penting adalah segera. Mendapat baki segera dan kepentingan kerja yang dilakukan adalah penting untuk memperuntukkan sumber-sumber pasukan.

2. Manakala bercakap kepada orang yang berbeza dan meminta pandangan mereka apa yang perlu dilakukan dalam senarai boleh mula mendapatkan agak lama. Adalah satu teknik untuk menyusun isu-isu yang mendapat perhatian segera bertanya “apa yang akan berlaku jika saya tidak melakukan tugas ini dan apa yang akan berlaku jika saya melakukan tugas.” Dengan memeriksa akibat daripada mengambil tindakan atau melambatkan kerja anda boleh lebih baik putuskan apa mengikut keutamaan.

3. Perundangan adalah amat sensitif dan sangat sulit tetapi Pengurus baru sekurang-kurangnya mesti tahu apa yang berlaku jika mana-mana pasukan, pelanggan atau rakan kongsi perniagaan yang terlibat dengan, atau mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang. Ia adalah agak luar biasa ini berlaku tetapi Pengurus baru mesti pastikan untuk mengetahui perkara-perkara tersebut.

4. Kewangan perkara berkenaan dengan kos dan perbelanjaan pembayaran dan pendapatan. Pengurus baru harus tahu tentang belanjawan bagi pasukan dan bagaimana pasukan menjalankan berbanding belanjawan itu. Meminta bertulis ringkasan belanjawan, tahap kelulusan dan lain-lain butiran dari Jabatan kewangan atau mengarahkan Pengurus.

5. Baca, atau mana-mana penerima kerja pasukan anda, kepuasan keperluan berterusan pemantauan, jika Pengurus sebelum meninggalkan kerja beberapa minggu sebelum Pengurus baru mula kerja sesetengah pelanggan yang mungkin berasa terabai. Pasukan atau Meja sokongan perlu tahu pelanggan yang memerlukan perhatian. Ini menunjukkan satu pendekatan untuk jawatan tersebut dalam pendekatan “seumpama perniagaan” yang dianjurkan dan menghantar mesej daripada fokus Baca dari mula.

6. Berdasarkan input daripada pengurusan kanan dan jabatan HR mana-mana orang yang risiko dalam pasukan perlu dikenal pasti. Contohnya berprestasi boleh mengancam untuk cuti atau penghibur yang miskin dalam beberapa jenis proses sumber manusia. Mengetahui yang ahli-ahli pasukan baru, mereka perlukan sokongan dan sering sumber terbaik maklumat bagi seorang pengurus yang baru.

7. Pasukan harus mampu memberitahu Pengurus baru serahan utama baca apa yang perlu dibuat dalam tempoh 90 hari, dan potensi risiko yang boleh menjejaskan mereka. Maklumat ini boleh dibandingkan dengan menjelaskan Apakah pengurusan kanan diperlukan dan akan melengkapkan profil pelanggan.

8. Operasi proses dan prosedur pasukan pelaporan perlu difahami, dan kenapa mereka dijalankan. Ini boleh sudah tentu sering ditukar tetapi pada mulanya terdapat keperluan untuk memahami keadaan yang sedia ada.

9. Infrastruktur pelbagai isu dari orang-orang yang mendapat bayaran tepat pada masanya atau menerima perbelanjaan mereka tepat pada masanya kepada masalah dengan teknologi maklumat atau sistem telefon semua membuat orang yang sangat kecewa. Orang yang bekerja daripada pejabat-pejabat kecil yang jauh atau berasaskan di rumah yang terutamanya terdedah kepada masalah-masalah tersebut. Pengurus-pengurus yang baru dengan pasukan yang jauh perlu membuat satu titik Khas orang melawat berpangkalan di pejabat yang jauh dan atau memanggil mereka ibu sekali-sekala untuk mengetahui apa yang mereka bimbang tentang.

Titik 9 ini menggunakan pelan baru Pengurus boleh memastikan mereka cepat menilai kerja yang mereka perlu lakukan, dan lebih-lebih lagi Apakah segera dan penting.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *