Nasihat untuk pemakanan sihat: Makanan keseluruhan seumur hidup

Nasihat untuk pemakanan sihat: Makanan keseluruhan seumur hidup

Ia adalah permulaan tahun baru – bagi kebanyakan daripada kita parti ke atas dan begitu realiti yang berkaitan dengan overindulgence telah berlaku! Ia mungkin telah bermula dengan sedikit makanan ringan tidak bersalah “keseronokan” lebih awal dalam tahun kalendar; anda sedar, orang-orang yang anda telah merancang untuk mencuba “hanya sekali”, dan sebelum anda menyedari ia, mereka mula menjadi amalan. Sekarang anda akan memeriksa nombor-nombor atas skala mempunyai kombinasi tekanan dan kejutan.

Silap mata tersebut untuk tinggal di Padang untuk makan makanan yang bertujuan untuk memuaskan hati anda dan menyebabkan anda rasa memenuhi, namun yang lazat pada masa yang sama. Pilihan terbaik anda? Keseluruhan-makanan organik, bersama-sama dengan pelbagai jenis herba, perisa-perisa dan perasa pedas untuk memasukkan semua perisa yang anda sentiasa mahu.

Anda perlu memilih makanan yang hampir tidak diubahsuai sejak mendapat dituai. Mereka belum ditebang, hulled (dengan beberapa relegations), tanah, dipisahkan dalam untuk pelbagai elemen dan tentu tidak meletakkan bersama-sama dengan bahan-bahan kimia Awetan dan perisa luar tabii. Untuk contoh, tidak berubah bijirin seperti beras perang, millet, barli akan makanan seluruh, manakala tepung whole-wheat walaupun telah melalui beberapa proses. Begitu juga, kacang adalah keseluruhan-makanan dilakukan, tetapi minyak semulajadi (walaupun banyak berkhasiat yang) akan diproses.

Saintis nama bahan-bahan yang merangkumi hanya sebahagian daripada keseluruhan makanan asal – seperti minyak, transfats, gula dan kanji – “fractionated” makanan yang disebabkan kepada fakta yang mereka sedang terdiri daripada hanya sebahagian daripada perkara makanan keseluruhan. Di samping itu, mereka terdiri daripada hanya sebahagian kecil daripada artikel nutrien makanan yang asal. Nutrien dalam makanan keseluruhan item memuji dan meningkatkan antara satu sama lain, seringkali anda mungkin mengatakan saintis bagaimanapun sedang mengenali. Vitamin di seluruh kacang melindungi minyak kacang melalui pergi tengik; pelbagai khasiat lain membuat protein bersama-sama dengan kanji lebih banyak dihadam. Apabila anda mengambil makanan yang terpecah, anda kehilangan keluar pada Perjanjian perlindungan penuh.

Bagi beribu-ribu tahun, makanan seluruh telah dialami orang. Mereka telah dihantar pemakanan yang secukupnya untuk kesihatan dan pembiakan dengan keluar menyebabkan isu-isu kesihatan dan keuntungan yang berat. Kami fungsi badan-badan seperti sistem well-tuned makanan keseluruhan. Kami menghadapi masalah apabila kita makan makanan yang mempunyai hanya sebahagian daripada nutrien yang terdapat di seluruh makanan diproses atau dihasilkan dengan bahan-bahan yang bunyi lebih seperti sup kimia yang. Anda hanya boleh meletakkan bahan api yang betul dalam untuk sebuah mesin untuk sekian lama sebelum ia rosak. Jika anda tertanya-tanya mengetahui lebih lanjut mengenai topik ini, sebuah buku yang sangat baik adalah “The Pleasure perangkap” oleh Doug Lisle & Alan Goldhamer.

Walaupun makan diet keseluruhan-makanan yang mungkin kelihatan rumit, ianya sebenarnya agak asas. Anda telah mendapat empat bidang utama: beans, seluruh unmilled bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang. Jika anda mempunyai masalah dengan lebihan lemak, ia mungkin mengejutkan anda mempelajari bahawa penyelidik benar-benar menganjurkan penambahan sedikit seluruh kacang dalam pelan makanan, sebagai alternatif semulajadi minyak, mentega, marjerin dan juga lemak lain. (Ini mungkin hanya akan bekerja jika anda mengambil hanya 1/4 kepada 1/3 cawan kacang setiap hari, bukan, tetapi tidak selain, minyak dan lemak terpecah.) Keseluruhan kacang produk menyediakan nutrien yang bermanfaat dan juga membantu curb keinginan.

Aspek yang penting makan makanan keseluruhan diet adalah bergerak ke atas dari tanah dan ditapis bijirin (roti – Ya whole-wheat roti, pasta, tortillas, kebanyakan bijirin sarapan, dan sebagainya.) untuk bijirin yang tidak rosak, bersama-sama dengan menggantikan jus buah-buahan dengan buah-buahan keseluruhan. Mengetahui lebih lanjut mengenai perubahan ini kritikal bulan berikutnya Bilakah saya akan Bincangkan bagaimana satu perkara yang dikenali sebagai Indeks glisemik boleh mengubah cara anda memilih makanan yang anda makan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *