Nasihat mudah untuk mengelakkan doktor gigi

Nasihat mudah untuk mengelakkan doktor gigi

Hakikat yang mudah adalah bahawa kebanyakan orang tidak suka pergi ke doktor gigi. Beberapa orang yang ketakutan hanya oleh bunyi gerudi gigi. Sebab itu, majoriti orang akan melawat doktor gigi mereka hanya selepas mereka berasa sakit gigi. Dan ia mungkin telah terlambat. Berikut adalah beberapa nasihat tentang bagaimana untuk mencegah masalah-masalah pergigian:

Berus gigi selepas makan setiap – kebersihan gigi adalah yang paling penting apabila ia datang untuk menjaga mulut dan gigi kesihatan seseorang. Menjaga gigi selepas setiap kali makan. Kadang-kadang ini adalah tidak mungkin, terutama bagi orang-orang yang menghabiskan banyak masa keluar dari rumah masing-masing. Jika itu berlaku, berus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari: sebelah pagi dan sebelum tidur. Untuk betul berus gigi dan rongga mulut dengan betul, memberus harus bertahan selama sekurang-kurangnya 3 minit.

Ubat gigi fluorida penggunaan – fluorida re-mineralizes enamel yang melindungi gigi. Gigi dilitupi dengan plak – lapisan nipis bakteria yang menghasilkan asid. Asid ini boleh merosakkan enamel. Jika tidak dirawat dengan betul, ini boleh membawa kepada rongga. Menggunakan ubat gigi fluorida akan membuat enamel lebih tahan kepada bakteria.

Tukar berus gigi setiap tiga bulan – mendapatkan berus gigi baru setiap tiga bulan. Ini perlu dilakukan lebih kerap, jika gentian sintetik sudah rosak. Berus gigi dengan gentian yang rosak akan keluarkan plak dengan betul, meninggalkan gigi yang terdedah kepada bakteria.

Serunding pergigian – berus gigi adalah alat yang paling penting dan asas kebersihan gigi, tetapi ia bukanlah 100% berkesan. Serunding pergigian adalah digunakan untuk membuang baki makanan yang tersekat di antara gigi. Ianya sangat nipis dan biasanya diperbuat daripada plastik atau nylon. Serunding harus digunakan selepas setiap kali makan, atau sekurang-kurangnya sekali sehari, sebelum pergi ke katil. Ianya amat berkesan untuk mencegah penyakit gusi. Kebanyakan orang melihat pendarahan ketika mereka mula-mula mula menggunakan flos. Ini adalah kerana gusi akan tender. Terus dengan menggunakan flos dan pendarahan harus berhenti sebaik sahaja gusi menjadi sihat.

Cecair kumur – Cecair kumur ini hanya untuk memberus dan menggunakan flos. Mulut perlu dicuci dua kali sehari, selepas memberus gigi. Ia boleh didapati dalam pelbagai perisa dan selain membunuh bakteria; Ia juga memberi nafas yang segar.

Jangan Lupakan lidah – gigi tidak satu-satunya di dalam mulut yang memerlukan pembersihan. Lidah yang dilindungi dengan pelbagai bakteria yang membiak cepat pada permukaannya. Dalam kebanyakan kes, bakteria ini adalah bertanggungjawab kepada nafas. Semasa memberus setiap, lidah perlu scrubbed juga. Terdapat banyak berus gigi dengan pipi yang bersepadu dan pembersih lidah di pasaran semalam.

Rutin check up – adalah disyorkan untuk melawat pakar sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan. Masalah yang serius boleh dikesan lama sebelum kesakitan adalah benar-benar tiada. Melihat pakar secara berkala boleh mengelakkan masalah-masalah yang teruk seperti karies gigi daripada berlaku.

Bukan sahaja itu melihat doktor gigi adalah sering tidak menyenangkan, ia juga mahal. Kerja-kerja pergigian yang asas boleh kos nasib. Banyak syarikat yang tidak termasuk insurans gigi dari senarai mereka faedah. Dengan mengikuti tip-tip mudah, seseorang boleh menyimpan wang yang banyak dalam jangka panjang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *