Najis yang sihat dan tidak sihat

Najis yang sihat dan tidak sihat

Gejala najis yang sihat: seseorang dengan usus besar yang sihat akan lulus najis yang lembut, unformed dan agak besar. Najis yang sihat mengapung, mempunyai sedikit bau dan biasanya tentang warna madu, menganggap satu telah dimakan makanan yang sementara warna najis, seperti beets.

Ia meninggalkan jasad dengan mudah tanpa straining atau ketidakselesaan. Ia harus mempunyai ketekalan ubat gigi, dan menjadi kira-kira 4 hingga 8 inci panjang. Najis perlu masukkan air lancar dan perlahan-lahan jatuh sebaik sahaja ia mencecah air. Perlu ada sedikit gas atau bau.

Terdapat banyak penjelasan bagi usus kejanggalan dan oleh itu adalah penting untuk mengetahui apakah perubahan berlaku dalam usus anda, dan cara lama. Kualiti pergerakan usus anda boleh nyatakan beberapa perkara termasuk perkara-perkara berikut:

Benar-benar kotor – mungkin bermakna terlalu tinggi untuk pengambilan protein haiwan.
Mucous hadir – boleh menunjukkan terlalu banyak makanan yang tidak sihat atau peribadi alergen ditelan.
Najis yang kelihatan seperti tanah liat atau putty mungkin disebabkan oleh masalah dalam sistem biliary. Sistem biliary adalah sistem perparitan di pundi hempedu, hati dan pankreas. Keadaan ini ini juga dikenali sebagai najis acholic.

Ramai rakyat Amerika makan satu diet yang tidak sihat dan mempunyai tabiat tandas yang miskin. Sepanjang beberapa tahun, kesan daripada gaya hidup ini boleh menyebabkan seseorang mempunyai masalah dengan usus besar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *