Mula berjalan dan melihat keputusan kecergasan yang maksimum

Mula berjalan dan melihat keputusan kecergasan yang maksimum

Kebanyakan sukan mempunyai unsur menjalankan mereka maka anda akan dapat dengan serta-merta memperbaiki stamina sukan anda jika anda mula bersenam di atas treadmill atau menjalankan pusingan di blok sekurang-kurangnya beberapa kali setiap minggu. Berjalan telah diiktiraf untuk masa yang lama seperti cukup cara yang lebih untuk dapatkan fit dengan berkesan. Semua jenis yang sedang berjalan di luar sana untuk anda cuba, contohnya jalan kaum, maraton, menyeronokkan berjalan, berjalan jatuh dan rentas. Majoriti pelari hanya berjalan kerana mereka menikmati dan mereka kekal cergas dan sihat.

Berjalan dan berjoging adalah pada dasarnya sama kerjaan, berjoging kadang-kadang digunakan oleh orang-orang yang merujuk kepada kadar yang lebih perlahan daripada berjalan. Yang pernah anda membuat keputusan, perkara yang super tentang pergi berlari adalah bahawa semua yang anda perlukan adalah sepasang kasut dan keghairahan sesetengah yang baik.

Paru-paru dan jantung anda akan dipertingkatkan melalui berjalan, tidak kira jenis apa anda lakukan iaitu yang berjoging perlahan atau sprinting cepat pendek. Larian jarak jauh yang melibatkan pernafasan otot aerobik (menggunakan oksigen) yang memerlukan banyak daya tahan otot. Sprinting memerlukan tahap kuasa otot yang tinggi dan dikelaskan sebagai senaman anaerobik (tidak menggunakan oksigen).

Disebabkan jumlah besar kesan yang berkaitan dengan menjalankan tulang ketumpatan akan dikekalkan setidaknya, lebih sering daripada tidak ketumpatan meningkat bagi menguatkan tulang yang membantu untuk mengurangkan kemungkinan osteoporosis dalam hidup di masa hadapan. Apa yang perlu diambil kira adalah bahawa kesan detrimentally boleh menjejaskan sendi sesetengah orang. Aktiviti impak rendah seperti Berbasikal atau berjalan kaki boleh menjadi berguna untuk meredakan tekanan pada sendi rakyat.

Berjalan merupakan satu aktiviti yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Menyediakan anda sihat bermula dengan, dan mula perlahan-lahan, meredakan badan anda ke dalam aktiviti baru, Terdapat tiada sebab mengapa anda tidak dapat meningkatkan kelajuan dan ketahanan dari semasa ke semasa. Ia adalah yang terbaik untuk berjumpa doktor jika anda mempunyai Kesihatan mana-mana isu-isu, contohnya asma, darah tinggi, kencing manis, mengandung atau hanya menjalani pembedahan.

Memanaskan badan sebelum berlari adalah sangat penting. Pada mulanya berjalan kaki pada cepat kadar berayun lengan anda bersungguh-sungguh, kemudian mula memindahkan ke dalam berlari-lari anak lambat.

Kelajuan larian anda harus di mana anda yang masih tidak dapat mengadakan perbualan dengan seseorang. Jika anda mendapati bahawa anda adalah terlalu breathless untuk bercakap dengan betul kemudian hanya memperlahankan sedikit, atau berjalan kaki sehingga anda telah ditangkap nafas anda kembali. Apabila bermula bertujuan untuk berlari / berjalan kaki selama 10 minit secara keseluruhan. Cuba jalankan setiap 2-3 hari, semua masa mengurangkan jumlah masa yang anda luangkan berjalan. Tidak lama lagi anda harus menjalankan keseluruhan 10 minit.

Seterusnya anda harus meningkatkan tempoh anda dikendalikan oleh 1-2 minit setiap sesi berjalan yang kedua atau ketiga. Cuba untuk mencapai tiga 30 minit berjalan setiap minggu. Walaupun anda berasa sangat sihat dan berjaga-jaga adalah lebih baik tidak meningkatkan senaman anda berjalan lebih dari 10% setiap minggu.

Pada penghujung setiap larian anda perlu memanaskan ke bawah dengan memperlahankan secara beransur-ansur daripada kadar untuk mellow berlari-lari anak atau berjalan kaki. Apabila anda telah ditangkap nafas kembali mempunyai beberapa stretches manakala badan anda masih hangat dan fleksibel.

Ramai orang mencari masalah dengan motivasi, terutamanya di peringkat awal. Mewujudkan matlamat mingguan yang realistik, membuat berjalan satu tabiat yang sentiasa merupakan sebahagian daripada rutin harian anda. Rekod kemajuan anda dan di mana mungkin cuba untuk mendapatkan bantuan daripada orang lain, iaitu cuba dan berjalan dengan kawan-kawan pada leas seminggu sekali.

Dari segi pakaian dan peralatan kasut anda harus sesuai dengan baik dan menjadi sukan yang selesa, lancar sarung kaki yang sesuai. Pakaian yang selesa dan tidak pergerakan ketat adalah penting. Semasa musim panas Seluar pendek dan kemeja-t berfungsi baik. Musim sejuk biasanya melibatkan a tracksuit dan windproof yang ringan / atas yang kalis air. Seluar pendek mampatan haba dan beanie yang atau sarung tangan boleh bermanfaat untuk hari-hari yang lebih sejuk. Vaseline adalah berguna bagi mana-mana kawasan badan yang mempunyai rubbing berlebihan. Wanita perlu memakai coli sukan.

Keselamatan yang bijak, adalah lebih baik untuk menjalankan dengan orang lain pada waktu malam, berpegang kepada laluan yang terang dan rakyat informing lokasi anda. Terang / mencerminkan pakaian hendaklah dipakai pada waktu malam atau cuaca penglihatan yang lemah.

Jika anda mempunyai penyakit seperti jangkitan bakteria atau virus hanya mula berjalan apabila anda mendapat 100% lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *