Modigliani – hidupnya tragedi dan kematian

Modigliani – hidupnya tragedi dan kematian

Selepas Amedeo pulih dari serangan pleurisy kedua, beliau mengembara ditemani oleh ibunya sepanjang Selatan Itali, melawat destinasi seperti Rom, Capri, Naples, Venice dan Florence.

Pada usia 11 tahun, ibu Amedeo, menulis dalam diari beliau: “ciri-ciri kanak-kanak itu masih jadi unformed bahawa saya tidak boleh mengatakan apa yang saya fikirkan. Dia berkelakuan seperti kanak-kanak yang rosak, tetapi beliau tidak kekurangan kecerdasan. Kita hendaklah perlu tunggu dan lihat apa yang ada dalam chrysalis ini. Mungkin seorang artis?” Amedeo dikenali setelah dicat dan dilukis dari usia yang sangat muda.

Walaupun ibunya Hobbes bahawa pelancaran Amedeo pada pendidikan sekolah seni adalah dia anak lain pengajian, beliau menyertai minat benar anak muda itu untuk subjek.

Pada usia 14, manakala yang sakit dengan Demam Kepialu, remaja yang raved dalam kecelaruan itu beliau berharap, di atas segala-galanya, mematuhi lukisan seni di Florence’s Uffizi dan Palazzo Pitti.

Muzium tempatan di Livorno hanya dipaparkan yang terhad ciptaan oleh Sarjana Renaissance di Itali, cerita-cerita yang beliau mendengar tentang kerja-kerja dalam masa yang diadakan di Florence tertarik Modigliani, dan kepada-Nya, ia adalah merupakan punca berputus-asa yang agak besar, dalam keadaan fizikalnya buruk, bahawa beliau tidak mungkin mendapat peluang untuk memerhati kerja-kerja orang. Ibunya telah melaksanakan untuk Amedeo dengan seni terbaik di Livorno lukisan induk, Guglielmo Micheli.

Amedeo berpindah ke Paris pada tahun 1906, kemudian avant-garde focal point. Malah, pelukis yang tiba di Pusat percubaan seni bertepatan dengan ketibaan dua lain artis luar, Juan Gris dan Gino Severini, yang telah meninggalkan tanda-tanda mereka atas pentas seni Antarabangsa juga.

Dalam tempoh setahun di Modigliani reputasi telah berubah dengan ketara. Artis berubah diri dari seorang pelukis dapper akademik menjadi sejenis Putera vagabonds. Modigliani minum secara besar-besaran, dibawa di atas hal-ehwal yang kerap dan digunakan jumlah besar hashish dan absinthe. Semasa sedang mabuk pada pertemuan sosial, dia kadang-kadang akan mengambil dirinya yang bogel.

Semasa tahun pertama beliau di rumah, Modigliani mencipta seni pada kadar yang marah. Artis adalah lakaran sentiasa, kerja-kerja melukis sebanyak seratus hari. Walau bagaimanapun, pelbagai lakaran beliau telah hilang — dipadam oleh artis sebagai lebih rendah, ketinggalan dalam perubahan alamat tetap beliau, atau diberikan kepada teman wanita beliau yang tidak menyelamatkan mereka.

Pada tahun 1909, Modigliani kembali kepada Livorno, letih dan uzur kerana gaya hidupnya yang cepat. Walau bagaimanapun, tidak lama lagi beliau pulang ke Paris, buat masa ini pengambilan atelier untuk di Montparnasse. Modigliani dicipta satu siri potret kawan-kawan dan artis kontemporari di Montparnasse, orang-orang yang immortalising seperti Pablo Picasso, Juan Gris, Moise Kisling, Chaim Soutine, Diego Rivera, Jean Cocteau, Marie “Marevna” Vorobyev-Stebeslka, Max Jacob dan Blaise Cendrars.

Pada musim panas tahun 1916, Rusia pengarca Chana Orloff diperkenalkan Modigliani kepada Jeanne Hébuterne, pelajar seni cukup 19 tahun dan model. Keluarga Katolik Rom yang konservatif di Hébuterne pula melarang hubungan beliau dengan artis Yahudi, siapa mereka dianggap sebagai satu derelict Bohemia yang lazat.

Walaupun bantahan ibu bapanya, mereka akan tinggal bersama-sama, dan walaupun Jeanne cinta semasa hidupnya, adegan awam pasangan menjadi lebih legenda daripada pameran individu yang mabuk di Modigliani.

Pameran individu pertama di Modigliani berlangsung di Galeri Weill Berthe pada 3 Disember 1917. Paris Ketua Polis terperanjat oleh lukisan bogel dan memaksa penutupan pameran beberapa jam selepas diperkenalkan. Semasa tinggal di Nice, Jeanne Hébuterne menjadi hamil dan pada 29 November 1918 anak mereka dengan nama Jeanne dilahirkan.

Walaupun Amedeo terus mencipta seni Cat, kesihatan adalah semakin merosot dengan cepat, dan blackouts mabuk arak beliau menjadi lebih kerap. Pada tahun 1920, selepas tidak terdengar dari pelukis ini selama lebih seminggu, semasa mendaftar pada Keluarga, jirannya yang sedap mendapati Modigliani delirious sebuah katil yang memegang Jeanne Hébuterne yang hampir sembilan bulan hamil.

Doktor datang untuk melihat Modigliani, tetapi tidak banyak yang dapat dilakukan kerana beliau sedang tenat kerana tubercular berciri meningitis, dapat diubati pada masa itu. Pada 24 Disember, 1920 Amedeo Clemente Modigliani meninggal dunia. Jenazahnya adalah sangat besar, dihadiri oleh ahli-ahli yang pelbagai masyarakat seni di Montparnasse dan Montmartre.

Jeanne Hébuterne yang musnah adalah braught ke rumah ibu bapanya, di mana, dua hari selepas kematian artis itu, dia melompat dari bangunan lima tingkat, membunuh dirinya dan dia akan dijangkiti kuman. Modigliani dikebumikan di perkuburan Paris terkenal Père Lachaise.

Cinta hidupnya, Jean Hébuterne dikebumikan di perkuburan Bagneux de Cimetière berhampiran Paris, dan keluarganya yang embittered dibenarkan di Jeanne mayat ke dipindahkan berehat di sebelah Modigliani pada tahun 1930.

Amedeo Modigliani meninggal dunia sebagai seorang lelaki yang miskin, urusan hanya satu pameran yang tunggal semasa hidupnya dan bertukar-tukar karya seni beliau untuk makanan di restoran. Reputasi beliau telah melonjak sejak kematiannya. Dokumentari, Permainan wayang tiga dan sembilan novel, Permainan, dokumentari telah dikhaskan di Modigliani tragis kehidupan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *