Mod muzik Greek kuno, Temperaments empat dan pautan planet mereka.

Mod muzik Greek kuno, Temperaments empat dan pautan planet mereka.

Ini adalah nombor empat dalam satu set artikel-artikel pendek exlaining bagaimana untuk menggunakan mod muzik purba untuk menguatkan mental keseimbangan dan keharmonian yang batin. Artikel pertama meliputi subjek secara umum; yang kedua yang diuruskan bergantung kepada keperibadian Phlegmatic; dan yang ketiga, dengan perangai Choleric. Artikel semasa berurusan dengan mengimbangi Sanguine itu.

Saya juga akan pergi ke konsep Pythagorean purba Temperaments empat dan lapan mod muzik.

Jenis-jenis sanguine adalah biasanya sangat pandai bergaul”. Apabila ia berada dalam keseimbangan, jenaka sanguine mempamerkan ciri-ciri:-

* Keceriaan
* Affable alam
* Hangat personaliti
* Bersemangat alam semula jadi
* Keyakinan
* Mesra personaliti
* Mudah akan watak

Apabila ia tidak ia projek:-

* Kekurangan perseverence
* Masalah dengan ketepatan masa
* Hadir mindedness
* Memakai jantung pada lengan beliau. (Terlalu naive dan mempercayai)
* Tidak konsisten

Bermain dalam mod Lydia meningkatkan ciri-ciri baik yang Sanguine. Jadi, jika kita perlu merasa lebih pandai bergaul, atau lebih optimistik, sebagai contoh. kita harus dengar mod itu. Jika, di sisi lain, Sanguine yang terlalu kuat dalam diri kita, (mungkin kita telah telah berparti sedikit terlalu banyak tempahan, atau perlukan hentakan), kita boleh bermain dengan hypolydian. Cara ini juga akan membantu membetulkan seorang Sanguine baki jika kita telah mengalami kualiti Sanguine negatif.

Temperaments ini dan planet

Menurut Astrologi Pythagorean sekolah, perangai setiap ditadbir oleh dua planet: satu magnifies kesan bergantung kepada keperibadian, dan lain-lain meminimumkan mereka.

Dalam phlegmatic meningkat matahari dan dikurangkan oleh bulan;
Dalam choleric dibesar-besarkan oleh MARIKH dan menurun MERCURY;
Sanguine yang diperbesarkan oleh MUSYTARI dan dikurangkan oleh Zuhrah;
Dan melancholic yang dinaikkan oleh ZUHAL. Ada planet tiada untuk mengimbangi kesan Saturnian melancholic tersebut, tetapi saya akan berurusan dengan yang dalam untuk seketika.

Bentuk muzik yang lapan dan planet

Mod lapan dan tujuh planet meninggalkan mod tanpa sebuah planet. Ini adalah sebab mengapa jenaka melancholic mempunyai hanya satu planet yang berkaitan dengannya.

Dorian yang ditadbir oleh matahari. Jadi salah satu kekuatannya adalah bahawa ia adalah baik untuk kecergasan am. Hypodorian, sebaliknya, yang diperintah oleh bulan. Jadi, ia membantu kita untuk tidur. Oleh itu kaedah ini dua baki phlegmatic, yang juga diperintah oleh matahari dan bulan.

Mod phrygian diperintah oleh MARIKH. Marikh, sedang “perang,” kerja-kerja ke arah sifat Choleric itu. Hypophrygian, Walau bagaimanapun, adalah diperintah oleh MERKURI. Seperti merkuri merupakan seorang utusan, mod ini adalah berguna untuk mengurangkan jenis Choleric dalam perang, dan menggantikannya dengan gaya yang lebih komunikasi kepimpinan.

MUSYTARI kaedah mod Lydia. Musytari adalah secara tradisinya “bringer jollity” “, oleh itu mod ini adalah penting untuk meningkatkan Sanguine itu. Hypolydian, sebaliknya, yang diperintah oleh Zuhrah. Zuhrah adalah Dewi cinta. Oleh itu, beliau adalah berkenaan dengan banyak emosi lebih mendalam (mungkin juga “sedih”, lebih tragik emosi) daripada kebimbangan flighty daripada Sanguine itu. Jadi mod ini adalah baik untuk mengendalikan sanguine itu.

Pembinaan skala Modal

Mod Pythagorean lapan boleh diperolehi dengan cepat oleh Walau mereka semua pada skala utama yang biasa. Mari kita lihat utama C sebagai contoh, kerana ia dibuat semata-mata daripada Nota-nota yang putih pada papan kekunci piano.

Ini adalah Nota-Nota utama C:

C D E F G A B C

Mod dorian adalah sama, tetapi bermula dan tamat pada Nota kedua (D). Dari terapi sudut pandangan, mod yang hanya mempunyai pelbagai Nota-nota yang tujuh, begitu seterusnya seperti ini:

G F E D A B C

Begitu juga, mod phrygian bermula pada Nota ketiga, (E);
Lydia yang pergi daripada F ke E;
Dan mixolydian yang pergi dari G ke F.

Empat ini adalah “mod asli”. Mod empat “hypo-” dipanggil “plagal”. Ini kira-kira mereka sahabat yang sahih, dan boleh ditemui bermula ke-4 di bawah. Jadi, sebagai contoh, hypodorian yang bermula pada ‘A’ (ke-4 di bawah yang telah ‘ daripada dorian yang.

Dari sudut pandangan terapi muzik Greek purba, melodi yang sentiasa perlu bermula pada Nota 6 skala utama akar (atau “pertengahan dinamik”) dan selesai pada Nota bawah mod (“akhir”). Nota ‘A’ ditakrifkan sebagai Nota 6 dalam akar utama c dalam contoh kami. 6 Punca utama mewakili matahari. Bermula pada A, dan kembali kepadanya selalunya, kemudian berakhir pada pusingan akhir, kuasa Solar (‘A’) ditarik turun ke planet yang diwakili oleh akhir mod. Jadi, bagi Lydia, matahari (‘A’) menumpukan Musytari (F atau 4 punca utama).

Jika anda mengikuti saya setakat ini, anda akan perasan bahawa dengan dorian dan hypomixolydian yang serupa, sebagai mereka kedua-duanya bermula pada maut Tetapi hypomixolydian dalam mod khas dan mempunyai peraturan tersendiri. Melodi Hypomixolydian bermula pada A, dengan cara yang sama sebagai mod lain, tetapi mereka harus menghabiskan pada Nota berbeza. Mereka harus berakhir pada akhir Mixolydian, yang berlaku kepada G.

Hypomixolydian yang mempunyai planet tiada sendiri, tetapi dianggap mod kebahagiaan sejagat, kosmik. Ia boleh digunakan untuk tujuan terapeutik yang semua itu, dan berkaitan dengan kosmos keseluruhan, (dikenali sebagai bidang bintang-bintang tetap pada zaman purba. Mod ini digunakan untuk mengimbangi SATURN dalam jenaka melancholic.

Artikel seterusnya akan berurusan dengan Temperaments yang terakhir: Melancholic itu. Saya akan juga mendedahkan lebih tentang subjek gubahan melodi mod.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *