Mitos yang biasa tentang terapi fizikal

Mitos yang biasa tentang terapi fizikal

Terapi fizikal memang kaedah rawatan alternatif yang paling selamat dan paling berkesan yang disediakan hari ini; terutama bagi individu-individu yang memerlukan aktiviti fizikal yang tetap tetapi tidak dapat untuk melaksanakan akibat luka organik, otot atau saraf. Walau bagaimanapun, terdapat orang-orang yang mempunyai keraguan dan kebimbangan mengenai keselamatan dan keberkesanan terapi fizikal bagi pengurusan kesakitan, isu-isu mobiliti, pemulihan dan pemulihan selepas pembedahan.

Anda mungkin pernah mendengar banyak atau khabar angin, mitos dan salah faham tentang terapi fizikal dan ahli terapi fizikal. Adalah disyorkan untuk mengosongkan pertanyaan anda untuk mendapatkan sama merasai faedah daripada salah satu bentuk terapi alternatif yang paling diiktiraf dan kuno.

Satu mitos yang biasa tentang terapi fizikal ahli terapi adalah bahawa difinisi dan ahli terapi fizikal tidak boleh bekerja bersama-sama. Hakikatnya, terapi kiropraktor dan terapi fizikal masing-masing membantu mencapai kesan positif yang lain dengan penstabilan tisu dan memulihkan peredaran yang sihat. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan dalam sesetengah keadaan untuk tidak menggunakan terapi dua pada satu-satu masa. Pembekal penjagaan kesihatan atau ahli terapi anda adalah orang yang terbaik untuk menerangkan mengapa anda tidak boleh menggunakan chiropractics dan terapi fizikal pada masa yang sama. Tetapi jika tidak, kedua-dua bentuk perubatan alternatif melengkapkan kesan-kesan yang positif dalam kebanyakan kes.

Ia biasanya percaya bahawa sesi terapi fizikal yang agak mahal, yang adalah sebahagiannya benar. Selain itu, anda mungkin perlu pergi ke sesi yang agak sedikit untuk mendapatkan bantuan. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk mengetahui bahawa kebanyakan syarikat insurans perlindungan terapi fizikal perbelanjaan dan sebelum melintas pilihan terapi fizikal, ia adalah lebih baik untuk berunding dengan wakil insurans anda. Dalam senario kes terburuk, jika insurans anda adalah meliputi perbelanjaan sesi anda, anda masih mempunyai beberapa pilihan. Anda boleh bercakap dengan ahli terapi anda memecahkan kos terapi dalam ansuran bulanan supaya ia menjadi lebih mudah bagi anda untuk membayar. Anda sentiasa boleh bercakap dengan ahli terapi anda mengenai diskaun atau konsesi sebagai ganti kesusahan kewangan anda. Anda akan terkejut untuk mengetahui bahawa ahli terapi fizikal telah cuba yang terbaik untuk membantu pesakit yang memerlukan.

Terdapat salah faham yang latihan terapi fizikal memberi tumpuan kepada kumpulan otot yang utama seperti sendi lutut atau rantau leher. Hakikatnya, terapi fizikal boleh membantu dalam pengukuhan dan penstabilan semua struktur penting rangka anda bersama paksi dan perenggan bersama paksi. Bukan sahaja melakukan senaman ini dan manipulasi menyokong otot-otot anda tetapi mereka juga menghilangkan ketegangan dan tekanan dari kecil gentian otot, tendon dan ligamen. Secara keseluruhan, ahli terapi anda bertujuan untuk menjadikan otot-otot dan tulang yang kuat untuk memberikan sokongan yang lebih baik kepada tisu yang keras serta lembut stroma sokongan anda.

Salah faham yang lain adalah bahawa ahli terapi fizikal boleh menetapkan segala-galanya dalam satu hingga dua sesi. Walaupun, terapi fizikal adalah yang paling berkesan dan mujarab bentuk terapi alternatif yang boleh membantu dalam penstabilan kecederaan utama dan kronik dengan yang bukan pembedahan dan pendekatan farmakologi; Walau bagaimanapun, ia mengambil sedikit masa untuk terapi untuk menghasilkan keputusan yang berhasil.

Ahli terapi fizikal akan dilatih dalam pemahaman patho-fisiologi sendi, tisu-tisu dan otot; Walau bagaimanapun, kadang-kadang kerosakan adalah begitu teruk bahawa terapi fizikal anda mungkin memerlukan lebih banyak sesi untuk menghasilkan PEREMITAN. Selain itu, matlamat terapi adalah untuk menggalakkan proses semulajadi untuk penyembuhan dengan menyediakan satu persekitaran yang ideal kepada otot dan tisu-tisu. Proses ini mungkin mengambil masa tetapi kesan yang berpanjangan dan kekal.

Ianya sering Walaupun terapi fizikal yang boleh menyembuhkan semua isu-isu yang musculo-rangka. Sekali lagi, ianya tidak perlu kerana dalam beberapa situasi, punca sakit belakang yang kronik atau tisu-tisu yang sakit tidak kecederaan. Kadang-kadang, ahli terapi fizikal anda hanya boleh membimbing anda untuk memperbaiki sikap anda atau menstabilkan punggung ketika duduk atau berjalan kaki. Ia tidak bermakna bahawa pengetahuan ahli terapi anda jarang atau anda perlukan doktor lain.

Punca kesakitan atau ketidakselesaan bukanlah satu isu yang organik. Kadang-kadang, postur yang tidak wajar atau miskin kestabilan fizikal menimbulkan tekanan dan ketegangan pada menyokong ligamen atau tisu-tisu lembut yang boleh membawa kepada terhad pelbagai gerakan dan ketidakselesaan yang sakit. Ini boleh diuruskan oleh pengurusan postur dan penstabilan senaman postur yang sederhana. Bottom line ialah, jangan kecewa Jika ahli terapi anda tidak menggunakan teknik-teknik khas terapi fizikal anda.

Jika anda masih mempunyai sebarang salah faham, pertanyaan atau Tempahan ke arah terapi fizikal, membuat temujanji dan bercakap dengan ahli terapi untuk mengetahui lebih lanjut tentang penyembuhan holistik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *