Mitos pemakanan: Gula & Sirap jagung fruktosa tinggi

Mitos pemakanan: Gula & Sirap jagung fruktosa tinggi

Mitos: Gula membuat lemak America

FAKTA: Pilihan yang miskin akan membuat lemak America

Semua sah Sains bersetuju bahawa punca pertambahan berat badan yang berterusan di negara-negara maju yang terdiri daripada pelbagai faktor-faktor persekitaran, psikologi dan fisiologi, tidak gula dan pemanis. Para penyelidik mendapati bahawa obesiti adalah positif dikaitkan dengan masa yang dihabiskan menonton TV atau di komputer dan diet yang tinggi lemak. Kajian ini melihat individu-individu yang 38,409 umur 20-74 dan mendapati tiada peningkatan dalam badan jisim atau obesiti dalam populasi yang digunakan gula cuba minum air minuman vs orang-orang yang tidak mengamalkannya. Pemanis akan Malangnya bersalah oleh Persatuan kerana kehadiran mereka dalam makanan dan minuman (maka kalori) kami memilih untuk mengambil. Dalam erti kata lain, kita boleh mendapatkan lemak pada apa-apa jika kita makan lebih banyak kalori daripada kami menulis, walaupun kita hanya makan bijirin, ikan dan salad.

Menurut Artikel 2003 dalam penyelidikan obesiti, “penggunaan kalori pemanis telah meningkat di seluruh dunia, dan telah menyumbang kepada peningkatan jumlah kalori yang dimakan setiap hari, yang membawa kepada pertambahan berat badan”. Kebenaran yang menyedihkan adalah bahawa sebagai sebuah masyarakat kita hanya membuat pilihan makanan dan minuman yang miskin. Tidak ada seorang berpendapat bahawa diet yang tinggi dalam gula (dan tinggi dalam makanan kurang nutrien yang menyerahkannya) baik untuk anda, tetapi pada akhirnya pilihan-pilihan makanan yang miskin hanya penghantaran kenderaan untuk lebihan kalori. Dan jangan lupa, terlalu banyak boleh mana-mana nutrien menjadi tidak sihat, termasuk daging, vitamin dan mineral, ikan minyak, dan sebagainya. Jika kita menggunakan gula secara sederhana seperti kita, akan ada sebarang isu berkaitan dengan kesihatan. Malangnya, kita akan mungkin mengisi jurang kalori dengan sesuatu yang lain dan kemudian menyalahkan semua masalah kita pada makanan gantian. Jadi, ada apa-apa yang sememangnya lemak menghasilkan tentang gula. Amerika tipikal makan diet yang mengandungi sejumlah besar makanan yang berisi gula. Ditambah pula dengan aktiviti harian yang rendah, ini adalah resepi untuk bencana, tip skala untuk pertambahan berat badan. Takeaway yang lebih baik di sini ialah untuk mengurangkan atau menghapuskan makanan ringan daripada diet anda dan dapatkan aktiviti yang lebih fizikal untuk menurunkan berat badan, mendapat nada dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Tidak, “Jangan makan gula, ia membuatkan anda lemak.”

Mitos: Sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS) membuatkan anda gemuk daripada gula dan membawa kepada kencing manis

FAKTA: Pengambilan kalori pemanis di Amerika telah menurun sejak berada di kemuncak pada tahun 1999 manakala obesiti telah meningkat lebih cepat daripada bila-bila masa lain dalam sejarah kita

Ini adalah satu cabang yang menarik daripada mitos gula. Ianya hanya satu lagi legenda bandar, mengikut John S. White, Ph.D., seorang pakar terkenal dalam penyelidikan bahan pemanis. “Tuduhan-tuduhan ini–seperti peningkatan pengeluaran lemak atau peningkatan selera makan–berdasarkan Uji Kaji yang buruk dirancang sedikit kaitan dalam diet manusia, yang menguji tahap yang luar biasa tinggi fruktosa sebagai karbohidrat tunggal, selalunya dalam haiwan yang miskin model untuk metabolisma manusia.” Kebanyakan karut anti-HFCS yang tersedia kepada orang awam adalah berdasarkan kajian yang menunjukkan kesan daripada diet yang luar biasa tinggi fruktosa, tidak HFCS. Untuk menjelaskan, HFCS adalah sama dalam kandungan fruktosa gula biasa. HFCS bermula sebagai Sirap jagung, yang adalah terutamanya glukos. Melalui satu proses enzim, banyak glukosa yang menjadi fruktosa, membuat sirap yang agak tinggi berbanding biasa Sirap jagung fruktosa. Putih, granulated sugar yang terletak kira-kira fruktosa dan glukosa yang 50/50. HFCS yang digunakan dalam kebanyakan minuman adalah 42% atau 55% fruktosa, tidak lebih tinggi dan mungkin lebih rendah dalam fruktosa daripada gula biasa (sukrosa). Nisbah glukosa Untuk fruktosa dalam bekalan makanan masih agak berterusan sejak tahun 1960-an. Untuk benar-benar makan diet yang tinggi fruktosa, salah satu akan bersungguh untuk melakukannya dan ia tidak akan mudah untuk dilakukan. Kajian telah memandang metabolisme HFCS, yang menjejaskan insulin, selera makan, leptin dan ghrelin dan mendapati tiada perbezaan yang signifikan daripada sukrosa (gula). Jika Sirap jagung fruktosa tinggi semata-mata untuk menyalahkan, akan ada satu penyelesaian yang mudah. Walau bagaimanapun, peningkatan obesiti dan penyakit-penyakit yang berkaitan adalah satu fenomena yang dilihat di hampir setiap negara maju. Di luar AS, Sirap jagung fruktosa tinggi bukanlah satu faktor yang penting dalam pengambilan kalori harian. Di negara-negara Amerika Latin misalnya, penggunaan minuman ringan membentuk sebahagian besar daripada jumlah pengambilan kalori harian, dan obesiti yang semakin meningkat, namun pembuat minuman ringan Amerika Latin masih menggunakan baik lama sukrosa untuk sweeten minuman mereka. Dalam kes ini, ia adalah sumbangan KALORI, ditambah pula dengan aktiviti fizikal yang berkurangan, yang semakin meningkat di rantau ini heft.

Mengenai keselamatan gula dan pemanis lain menganggap ini: sejak kedatangan HFCS (dan ingat majoriti penduduk US adalah memakan ia), dengan jangka hayat purata telah meningkat sebanyak kira-kira dua tahun (bukan kerana HFCS, tetapi dengan jelas bahan yang tidak sistematik membunuh dari penduduk). Bagi gula, termasuk fruktosa dan HFCS, membuat kita lemak, Amerika Syarikat penggunaan pemanis kalori yang semua telah berlaku sejak berada di kemuncak pada tahun 1999-hingga kira-kira 10 lbs. setiap tahun bagi setiap orang-manakala obesiti dalam tempoh masa yang sama telah meningkat lebih cepat daripada bila-bila masa lain dalam sejarah kita!

Rujukan–

Sun SZ, EmpieMW. Kekurangan hasil bagi perkaitan antara risiko obesiti dan pengambilan minuman cuba minum air gula biasa dalam analisis utama dewasa-A pangkalan data CSFII-1989-1991, CSFII-1994-1998, NHANES III dan gabungan NHANES 1999-2002. Chem Toxicol makanan. 2007. 45 (8): 1523-1536.

B. Popkin, Nielson SJ. Pemanis-zat pemakanan di dunia. Kajian obesiti. 2003: 11(11).

Forshee RA, cerita ML, laporan DB, Glinsmann b, Hein GL, Lineback DR, Miller SA, Nicklas TA, Weaver GA, putih JS. Pemeriksaan kritis terhadap bukti-bukti yang berkaitan Sirap jagung fruktosa tinggi dan berat. Ulasan kritikal dalam Sains makanan dan pemakanan 2007. 47(6): 561-582.

Melanson KJ, Zukley L, Lowndes J, Nguyen V, Angelopoulos TJ, Rippe JM. Kesan Sirap jagung fruktosa tinggi dan penggunaan sukrosa beredar glukosa, insulin, leptina dn ghrelin dan selera makan biasa-berat badan wanita. 2007 Pemakanan. 23(2): 103-112.

Hakcipta Terpelihara (c) 2009 Neal Spruce

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *