Mitos kanser kulit yang dibukti palsu

Mitos kanser kulit yang dibukti palsu

Cuaca mungkin cerah tetapi statistik tidak. Setiap tahun, kes kanser kulit baru sejuta didiagnosis di Amerika Syarikat sahaja. Borang yang paling serius, metastatik, akan dapat dilihat di hampir 60,000 orang pada tahun ini dan mengakibatkan kematian lebih daripada 8000, menurut Yayasan kanser kulit.

Pakar-pakar berkata, penyakit ini semakin meningkat setiap tahun terutamanya disebabkan oleh pendedahan yang berpanjangan kepada sinar ultraviolet (UV) matahari dan penipisan lapisan ozon. Tragedi itu itu semua adalah bahawa kanser kulit boleh dicegah.

Untuk mengelakkan masalah ini, ia membayar untuk menjadi matahari yang bijak. Langkah pertama dalam melawan kanser kulit adalah untuk mengetahui tentang penyakit ini supaya anda boleh melindungi diri anda dari sinar matahari maut. Untuk membuat ini mudah bagi anda, berikut adalah beberapa mitos kanser kulit yang anda harus sedar ihsan Dermaxin, alternatif yang selamat dan semulajadi untuk suntikan kosmetik yang mahal dan berisiko. Penggunaan Dermaxin yang kerap akan membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan yang disebabkan oleh penuaan dan sinar matahari yang berbahaya.

Kanser kulit adalah diwarisi. Dalam sesetengah kes, ia tetapi sejarah keluarga sihat tidak bermakna anda tidak akan mendapat penyakit nanti. Ia semua bergantung pada berapa banyak masa anda berbelanja di bawah matahari. Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan menyebabkan perubahan yang precancerous kulit dan merupakan faktor utama dalam pembangunan metastatik malignan. Kumpulan yang berisiko tinggi termasuk petani, buruh, kelasi, camper, atlet, tentera, pelajar-pelajar yang menjalani latihan ketenteraan, pencinta pantai dan pekelah.

Sunbathers hanya perlu bimbang tentang kanser kulit. Palsu. Tidak kira di mana anda berada atau apa yang anda lakukan, anda boleh mendapat kanser kulit dengan pendedahan matahari yang berterusan, terutamanya jika anda pergi antara 10 pagi hingga 4 petang apabila sinar matahari yang kuat. Malah, anda mungkin mendapat lebih pendedahan UV ke pejabat dan lain-lain rutin harian daripada menghabiskan hujung minggu di pantai.

Tan baik adalah tanda kesihatan. Salah. Tan coklat keemasan sekali bermakna bahawa seseorang yang mempunyai banyak masa lapang, senaman, dan udara segar. Tetapi itu tidak berlaku pada masa kini. Menyamak adalah kulit sebagai tindak balas kepada pancaran matahari. Bila sinar matahari menembusi kulit, sel-sel yang menghasilkan pigmen dipanggil melanosit menghasilkan melanin untuk melindungi kulit dan menghalang cahaya UV. Walau bagaimanapun, mekanisme Pertahanan ini tidak cukup untuk melindungi kulit daripada terbakar. Dari masa ke masa, Menyamak berulang menyebabkan penuaan pramatang, kedutan, dan meningkatkan risiko kanser kulit.

Hanya adil-berkulit individu akan mendapat kanser kulit. Salah lagi. Manakala kulit yang saksama menempatkan anda pada risiko untuk kanser kulit kerana ia terbakar dengan mudah, mereka yang mempunyai kulit yang gelap atau coklat juga akan membangunkan penyakit dengan pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan.

“Jika anda keturunan Irish, Welsh, Scottish, atau Bahasa Inggeris, anda mungkin mempunyai whitest dan paling terdedah jenis kulit. Orang-orang Eropah dan Asia yang lain adalah, terlalu berisiko. Individu yang mempunyai kulit ‘zaitun’ atau coklat membawa risiko yang lebih rendah. Berkulit gelap hitam akan di-kurangnya terdedah kepada matahari membakar dan matahari-berpunca dari kanser tetapi mereka tidak kebal. Bahkan paling gelap kulit boleh membakar dan dekad kemudian, mengembangkan kanser kulit. Pencegahan adalah kursus terbaik,”kata editor panduan pengguna”perubatan buku Petua & Tips Kesihatan.”

Anda tidak boleh mendapatkan sunburned pada hari mendung. Palsu. Sehingga 80 peratus daripada sinaran matahari yang boleh menembusi awan, kabus dan kabus. Salji yang segar mencerminkan belakang 85 peratus manakala pasir putih boleh memperhebatkan sebanyak 18 peratus iaitu berita buruk untuk pencinta pantai. Tinggal di dalam air yang tidak selamat sama ada sejak 5 peratus daripada sinar matahari ditunjukkan kembali pada anda dan cahaya matahari yang boleh menembusi sehingga 3 kaki di bawah air! Jika anda percaya semua yang akan berakhir apabila anda memandu rumah, fikirkan sekali lagi. Kaki lima yang konkrit mencerminkan belakang 12 peratus daripada sinar matahari manakala jalan asfalt yang menunjukkan kira-kira 8 peratus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *