Minyak ikan dan Sesamin

Minyak ikan dan Sesamin

Asid eikosapentaenoik (EPA) dan asid dokosaheksaenoik (DHA) adalah makanan tambahan yang mantap bagi individu-individu yang ingin meningkatkan tahap kesihatan dan kesejahteraan mereka. Ini adalah asid lemak penting omega 3. Diet Barat seolah-olah untuk mengambil lebih banyak omega 6 daripada yang kedua. Sebelum mengambil sebarang makanan tambahan, individu harus sedar kenapa mereka boleh memberi manfaat untuk menguruskan pelbagai keadaan kesihatan dan meningkatkan kualiti hidup mereka. Terdapat banyak suplemen yang mendakwa untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan. Terdapat juga produk-produk “trend”. Asid lemak Omega 3, terutamanya dari minyak ikan kekal tambahan aliran utama dengan rejim harian kesihatan.

Asid lemak Omega-3

EPA dan DHA dan a-Linolenik asid (ALA) adalah asid lemak politaktepu yang penting di dalam badan manusia. Sebagai sebahagian daripada Kumpulan Omega-3 asid lemak, nutrien ini tidak dihasilkan oleh badan tetapi mesti diambil dari sumber lain. EPA dan DHA boleh didapati dalam ikan dan minyak ikan. ALA boleh dimakan melalui minyak flaxseed dan minyak berasaskan sayur-sayuran yang lain; membenarkan ALA akan ditukarkan kepada EPA dan DHA dalam badan. Walau bagaimanapun, penukaran bukanlah sebagai cekap yang mengambil produk-produk yang mengandungi EPA dan
DHA terus. Ikan-kaya minyak air sejuk mempunyai jumlah EPA dan DHA yang tertinggi dalam badan-badan mereka; ini termasuk salmon, herring, sardin dan tuna.

Manfaat kesihatan yang boleh didapati daripada Omega-3 yang telah didokumenkan dalam beberapa kajian penyelidikan. EPA/DHA berkata untuk mengurangkan keradangan, mungkin mempunyai manfaat kesihatan mental dan mood dan juga sendi. Ia juga boleh membantu dengan tumpuan dan ingatan. Ia juga boleh menggalakkan kesihatan kardiovaskular. Memakan ikan yang sihat, namun terlalu banyak ikan boleh mengandungi terlalu banyak bahan cemar dan mercury. Satu alternatif adalah suplemen minyak ikan yang tulen dan telah melalui proses “pembersihan”. Ini adalah pilihan yang lebih selamat dan lebih baik jika anda bukan peminat makan ikan. Minyak ikan tulen sangat mungkin lebih mudah pada sistem penghadaman.

Jadi apa itu Sesamin?

Sekarang Sesamin, tempahan di pasaran, yang semakin mendapat perhatian kerana pelbagai manfaat kesihatan dan kesejahteraan. Sesamin adalah sebuah lignan, kompaun yang dijumpai dalam tumbuhan. Sesamin boleh dimakan di dalam biji bijan dan Minyak bijan dan telah selamat telah digunakan selama berabad-abad dalam diet. Walau bagaimanapun, Sesamin yang baru untuk digunakan sebagai suplemen tetapi banyak dipercayai tentang makanan tambahan faedah-faedah yang banyak daripada pengguna. Ia dipercayai berguna untuk pengurangan kolestrol dan keradangan dan boleh memberi manfaat untuk jantung. Ia telah dikaitkan dengan peningkatan faedah mengambil asid lemak Omega 3 oleh penyerapan yang lebih baik dalam tubuh.

Dengan dunia yang penuh dengan makanan tambahan kesihatan dan jus, minyak ikan tambahan hanya mungkin dalam satu produk untuk bertanya kepada doktor anda untuk mengekalkan kesihatan. Seperti produk trend tertentu yang datang dan pergi asid lemak omega 3 tidak kelihatan akan mana-mana sahaja. Kerana lebih banyak penyelidikan dilakukan ikan minyak dan manfaat kesihatan yang boleh didapati, Mudah-mudahan satu hari nanti ia akan menjadi sebahagian daripada setiap orang rutin harian seperti memberus gigi mereka.

Kenyataan ini belum dinilai oleh Pentadbiran ubat dan makanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *