Minum air dan berpuasa untuk Kesihatan Optimum

Minum air dan berpuasa untuk Kesihatan Optimum

Saya telah berpengalaman mengajar yoga selama lebih 30 tahun dan dalam tahun-tahun kebelakangan, saya telah khusus dalam menggunakan rawatan semula jadi untuk mencegah dan menyembuhkan penyakit. Salah satu faktor yang penting dalam mengekalkan kesihatan dan menyembuhkan penyakit adalah untuk belajar bagaimana untuk minum air dengan cara yang terapeutik. Jika anda ingin mengetahui bagaimana menggunakan air dengan cara Penyembuhan, kemudian Baca pada dan anda akan mendapati kaedah-kaedah asas yang boleh mengubah hidup anda. Jika anda ingin tahu mengenai puasa, maka artikel juga menjelaskan bagaimana amalan mudah ini boleh membantu anda banyak.

1. Kaedah yang betul untuk minum air

Kita minum air sehari-hari, tapi kenapa ia bahawa sesetengah orang menikmati kesihatan yang baik dari air minuman manakala yang lain tidak? Jawapannya: Terdapat teknik untuk minum air!
Kebanyakan orang minum air yang terlalu sedikit; ini adalah mengapa kesihatan mereka tidak baik. Berapa banyak harus kita minum kemudian? Jawapannya adalah bahawa kebanyakan orang perlu minum sekurang-kurangnya empat liter air sehari. Amaun perlu ditingkatkan jika anda mempunyai masalah kulit.

Selain sebagai sebahagian juzuk sel-sel badan kita, air juga mempunyai pelbagai peranan. Sebagai contoh ia mengekalkan aliran yang mencukupi sekitar dan di antara sel-sel, dan mengambil bahagian dalam banyak fungsi bahan kimia dalam sel-sel tersebut. Paling penting, air tersebar nutrien dan membawa sisa daripada badan kita, termasuk toksin.

Oleh itu jika anda minum air yang sangat sedikit, ia tidak akan dapat menjalankan fungsi melaksanakan buangan dengan betul. Masa terbaik untuk minum air ialah sejurus selepas anda bangun dari katil pada waktu pagi. Pada masa ini, anda boleh minum kira-kira dua cawan air untuk membangunkan memulihkannya kepada fungsi-fungsi yang pelbagai dan untuk membersihkan usus. Berikutan itu, anda boleh minum setengah cawan air setiap 10 minit. Walau bagaimanapun, air minuman yang perlu dielakkan dalam tempoh setengah jam sebelum makan dan sejam selepas makan. Ini adalah kerana ia akan mencairkan asid perut dan menjejaskan penghadaman.

Kesan detoksifikasi adalah lebih baik jika anda minum air lemon kerana asid dalam lemon meningkatkan penghadaman dan vitamin C dalam limau membantu pembersihan usus. Membuat air lemon adalah sangat mudah, hanya Tambah jus satu atau setengah lemon ke satu liter air dan tambah sedikit garam — hanya cukup jadi anda hampir tidak boleh merasa garam tersebut. Amalan yang baik adalah untuk mendapat satu liter air sebotol dan membawa bersama anda supaya anda boleh minum air pada bila-bila masa sahaja.

2. Puasa

Bunyi puasa perkataan menakutkan kami tidak walaupun hidup tanpa makan, bagaimana ia boleh menjadi sejenis terapi semulajadi? Walau bagaimanapun jika puasa yang dijalankan dengan betul, ia boleh benar-benar membiarkan badan membuang toksin dan dalam tempoh masa yang singkat.
Teori puasa boleh dijelaskan dengan melihat sistem pencernaan. Sistem pencernaan mempunyai dua fungsi utama mengambil nutrien dan self-healing melalui detoksifikasi. Sebab mengapa badan kita berkumpul sisa adalah kerana sistem pencernaan tidak dapat berkesan menangani kedua-dua fungsi secara serentak. Apabila kita berpuasa, kita tidak makan, sistem penghadaman kita tidak perlu untuk menyerap nutrien, oleh itu ia adalah kemudian dapat menjalankan fungsi detoksifikasi dan membantu menyembuhkan diri kita sendiri.

Terdapat dua sebab utama mengapa orang tidak sihat pada hari ini moden: yang pertama ialah pengumpulan toksin dan kedua ialah tekanan. Tekanan dapat dikurangkan melalui aktiviti-aktiviti seperti yoga dan meditasi, manakala untuk membersihkan diri, kami perlu menghadkan pengambilan makanan kami dan menyahtoksin badan kita.

Toksin tidak hanya datang dari alam sekitar kita tercemar, mereka juga datang dari hasil sampingan kami makanan terutamanya makanan yang sukar dihadam, seperti telur, kacang, ikan, daging, makanan ringan dan makanan goreng. Oleh itu untuk mengelakkan toksin daripada terbentuk di dalam badan kita, dengan cara yang paling asas adalah untuk memilih makanan yang betul dan memastikan kita tidak makan kecuali apabila kita benar-benar lapar. Ia adalah yang terbaik untuk makan makanan yang Berserat tinggi dan segar dan minum jus buah-buahan yang lebih banyak, terutama jus buah-buahan citrus seperti lemons dan oren.

Untuk detoksifikasi, selain minum lebih banyak air akan lebih baik jika anda boleh puasa satu hari setiap minggu atau cepat apabila anda menangkap selsema. Ianya, namun penting bahawa puasa boleh dilakukan dengan bimbingan pakar sebagai betul puasa boleh memudaratkan.

Jadi, ia ada: minum air dan menggunakan sepatutnya puasa untuk membantu membuang toksin dalam badan. Amalan kedua-dua akan membantu anda untuk memiliki Kesihatan terbaik boleh didapati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *