Michael Pollan dan Idea Taman

Michael Pollan dan Idea Taman

Michael Pollan adalah seorang penulis yang prolifik. Beliau hidup di sebuah ladang yang lama di jambatan Cornwall, Connecticut. Michael Pollan adalah pengarang banyak buku menarik dan bijak, seperti ‘ sifat kedua: pendidikan A tukang kebun ‘, ‘ sebagai tempat saya sendiri: pendidikan untuk pembina amatur ‘, ‘ botani keinginan: A pandangan loji di-mata dunia ‘ dan ‘The Idea Taman’.

Buku ini terdiri daripada cerita-cerita yang di mana orang mahu apa yang mereka telah mendengar. Termasuk isu-isu semasa dan sejarah dan memberi beberapa genre, ‘The Idea Taman yang’ mencabar orang untuk menyiasat dengan lebih teliti kepelbagaian persekitaran yang kita dikelilingi oleh, ciri-ciri komplikasi di persekitaran mereka dan sikap kita kepada mereka.

Dalam bukunya Michael Pollan mencadangkan satu metafora yang bersesuaian dengan isu-isu alam sekitar – bersifat sebagai sebuah taman. Bagi Pollan berkebun bukan sahaja perbuatan sangat tindakan ini tetapi ia juga adalah interaksi dengan alam semulajadi dan sumber-sumber. Metafora yang jenis ini memberikan jawapan tempatan mengikut keadaan tempatan. Tanggapan ini menganggap anthropocentrism sebagai proses yang tidak dapat dielakkan, semasa menerima kesalingbergantungan rakyat dengan hidup, kesihatan dan ikhtiar hidup. Selain itu, ia menghargai wildness bentuk kehidupan yang lain, contohnya, wildness air, udara dan tanah. Orang berinteraksi dengan alam semulajadi dan mempunyai ‘salah faham’ dengannya. Dalam erti kata lain, peperangan ini boleh memenangi atau boleh hilang. Segala-galanya bergantung kepada umat manusia – dalam penggunaan sumber-sumber tanah, pendekatan yang prihatin kepada isu-isu alam sekitar dan penyelesaian yang tepat pada masanya yang sederhana.

Metafora Taman membuat perbezaan di antara campur tangan manusia dan campur tangan luar memberi contoh-contoh yang kedua untuk mewujudkan keseimbangan di dalam alam semula jadi. Walau bagaimanapun, Michael Pollan menunjukkan kepentingan budaya sebagai satu fenomena dan sebagai sebahagian daripada pemeliharaan Taman. Ini adalah budaya, yang digunakan untuk mengajar orang bagaimana untuk hidup berharmoni dengan alam semulajadi, bagaimana untuk berkongsi pengalaman berzaman. Ia mempunyai sejarahnya di mana terdapat bilangan kesilapan yang kita perlu ingat dan mengelakkan untuk membuat Taman alam dunia ini.

Ringkasan, tanah kami adalah sebuah taman yang mesti dilindungi. Ini menggariskan keperluan bagi pemuliharaan untuk lebih serius dalam isu-isu untuk melindungi hidupan liar dan habitat semulajadi dan membentangkan idea mereka kepada khalayak yang pelbagai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *