Michael Moore Sicko kajian – dokumentari “sickening” penjagaan kesihatan sistem dalam Syarikat!

Michael Moore Sicko kajian – dokumentari “sickening” penjagaan kesihatan sistem dalam Syarikat!

Tidak ada perkataan yang lebih baik untuk menggambarkan filem Michael Moore Tempahan “Sicko”. Mengelilingi dunia penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat membawa pada era baru kesedaran bagaimana “Sickening” industri insurans kesihatan Amerika benar-benar adalah.

Hampir 50 juta Amerika hidup tanpa insurans kesihatan di Amerika. Sebagai buruk seperti itulah, sesetengah syarikat insurans membuat ia amat sukar untuk mendapatkan apa-apa tuntutan insurans sekali sepanjang 250 juta rakyat Amerika yang mempunyai perlindungan insurans kesihatan.

Sicko, dokumen-dokumen kes di mana seorang lelaki secara tidak sengaja telah sawed dari dua jari, jari telunjuk dan jari tengah. Apabila lelaki itu telah diambil ke hospital, dia diberi pilihan-sew kembali jari telunjuk untuk $12,000 atau sew kembali jari tengah untuk $60, 000 – pilihan beliau adalah untuk menjaga jari telunjuknya, dan memastikan tempat untuk cincin perkahwinan itu Suci.

Ini bukanlah satu kisah yang luar biasa dalam industri insurans kesihatan Amerika, seperti Sicko menggambarkan bahawa syarikat-syarikat insurans kesihatan akan melakukan apa sahaja yang ia mengambil masa untuk menolak tuntutan manfaat penerima.

Satu lagi contoh dari Sicko adalah kanak-kanak yang diambil ke hospital terdekat, selepas beliau demam yang tinggi ke atas 104 yang akan datang tidak ke bawah. Apabila dia dan ibunya sampai ke hospital, mereka telah dimaklumkan bahawa mereka HMO, Kaiser Permanente, akan meliputi kos rawatan kesihatan kanak-kanak perempuan, dan bahawa dia telah dibawa ke sebuah hospital yang bergabung dengan mereka HMO Kaiser Permanente. Selepas berdebat dan sangat-sangat merayu dengan hospital untuk merawat kanak-kanak itu ada, dan tidak memindahkan beliau ke hospital lain, masa gadis pula sampai ke hospital bersekutu di HMO, gadis Mychelle, adalah disebut “tamat tempoh.”

Michael Moore juga mengambil perhatian terhadap negara-negara lain sistem penjagaan kesihatan berbanding dengan Amerika sistem dan profil negara seperti Kanada, England dan Perancis – semua yang menyediakan satu sistem penjagaan kesihatan yang percuma.

Di Kanada, mereka boleh memberi mereka terima kasih Tommy Douglas, yang melaksanakan sistem penjagaan kesihatan sejagat, yang dikenali sebagai undang-undang Universal Medicare dicipta pada tahun 1961.

Di England, mereka mempunyai NHS – Perkhidmatan Kesihatan negara, yang menyediakan majoriti penjagaan di England, pengamal perubatan am hospital, penjagaan kesihatan jangka panjang, pergigian dan Oftalmologi. Ditubuhkan pada tahun 1948 ia telah menjadi sebahagian daripada masyarakat British, budaya dan kehidupan seharian.

Di Perancis, mereka mempunyai satu sistem yang mana tanpa had hari sakit, cuti bermula pada 4 minggu dan ke atas, percuma penjagaan jururawat dan pengasuh bagi ibu-ibu yang baru. Perancis juga diberi gelaran “Kesihatan sistem terbaik di dunia” oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada bulan Jun 2000.

Mengapa ianya bahawa negara-negara seperti Kanada, England dan Perancis akan dapat menawarkan rakyat mereka bebas penjagaan kesihatan, dan menjadi begitu murah hati dan baik, dan kemudian di sisi lain, bagi sistem Amerika yang begitu kejam dan cold-hearted?

Sicko, meneroka tragis dan failing sistem penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat, dan boleh dilihat di seluruh negara yang memukul di pejabat-pejabat Peti pada 29 Jun 2007.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *