Miami-Dade County sekolah awam beralih ke CIGNA, lebih rendah daripada dua kejahatan

Miami-Dade County sekolah awam beralih ke CIGNA, lebih rendah daripada dua kejahatan

Tahun lepas, Miami-Dade County sekolah papan, berhadapan dengan peningkatan sebanyak 13% dalam premium dari Amerika Healthcare (yang menawarkan diskaun lebih besar daripada mana-mana syarikat insurans yang lain dengan daerah yang menggunakan mereka untuk menampung semua pelan kesihatan yang ditawarkan kepada pekerja-pekerja), cuba untuk lulus dari sebahagian besar kos tersebut ke atas pekerja. Implikasi dari pekerja adalah pantas dan marah; Lagipun, semakin meningkatkan berjanji akan memberikan sebarang makna sekiranya semua pergi ke kos perlindungan insurans kesihatan yang telah sebelum ini belum dibayar samping. Hasilnya, kakitangan disimpan pelan insurans kesihatan mereka tanpa sebarang kos tambahan samping, dan dinafikan mereka menimbulkan yang dijanjikan.

Tahun ini, keadaan kelihatan lebih teruk lagi. Amerika Healthcare menaikkan premium sebanyak 22% berbanding dengan tahun lepas–membuat kenaikan 13% tahun lepas yang kelihatan seperti kentang kecil. Hanya lain syarikat insurans sanggup berunding apa-apa kurang adalah CIGNA. Berterusan dengan CIGNA yang tiada tawar-menawar, fikiran anda; Ia masih akan kos Daerah 16% lebih daripada kadar semasa.

Tetapi, terpaksa memilih di antara yang lebih rendah dari dua kejahatan (dua kejahatan menjadi pilihan hanya sekali untuk Daerah), M-DCPS adalah, difahami, memilih kejahatan 16%-kenaikan lebih jahat peningkatan 22%.

Sementara butiran akan masih sedang diselesaikan, Kesatuan guru, United guru daripada Dade (UTD) memastikan ahlinya yang mereka bekerja mereka sukar untuk memastikan bahawa pekerja-pekerja tidak boleh dipaksa untuk bahu mana-mana peningkatan kos penjagaan kesihatan… sekarang. Mereka memberi amaran bahawa daerah yang meliputi 100% daripada kos insurans kesihatan pekerja mempunyai jangka hayat yang terhad, dan bahawa jika premium terus meningkat seperti yang mereka sudah lakukan selama bertahun-tahun, bahawa lambat laun–dan mungkin lebih awal daripada nanti–pekerja perlu mula membayar samping insurans sendiri.

Rancangan dengan CIGNA akan beroperasi pada model “menginsuranskan sendiri”, yang bermaksud bahawa, pada asasnya, daerah akan menampung kos penjagaan kesihatan kakitangan, dan bukannya membayar premium kepada Amerika dan kemudian United Simpan keuntungan yang dibuat oleh apa ditinggalkan ke atas premium tersebut selepas membayar tuntutan. CIGNA akan memproses tuntutan, tetapi daerah akan menampung kos tuntutan, dan akan dikehendaki oleh pengawal selia insurans mempunyai jumlah wang yang mencukupi dalam bank untuk menampung tuntutan.

Kerana CIGNA, sudah tentu, sebuah syarikat insurans untuk keuntungan, mereka akan mengambil mereka dipotong dari transaksi. Pembayar cukai akan mengambil tab, sejak, sudah tentu, pekerja dari Miami-Dade County sekolah awam akan dibayar menggunakan wang pembayar cukai.

Sebagai perbahasan penjagaan kesihatan terus sengit di dalam Kongres dan seluruh Amerika, syarikat-syarikat insurans kesihatan terus menaikkan kadar mereka. Persaingan kekal hampir tidak wujud di pasaran insurans di kebanyakan kawasan negara, termasuk di sini di Florida Selatan. Walaupun 65% rakyat Amerika, menurut tinjauan New York Times/CBS tempahan, menyokong menawarkan pilihan insurans kesihatan kerajaan Medicare-seperti yang semua rakyat Amerika, sebab-sebab tertentu (selalunya yang “beberapa sebab” berhubungan dengan sumbangan besar daripada industri penjagaan kesihatan) semua Republikan dan Demokrat walaupun agak sedikit tetap menentang mana-mana pilihan insurans kerajaan.

Mereka mendakwa bahawa kerajaan perlu “jauhi dari penjagaan kesihatan mereka”; bahawa kerajaan “tidak dapat berbuat apa-apa hak” (walaupun mereka menginap tar dan feather sesiapa yang mencadangkan bahawa kami tentera–operasi utama Kerajaan–adalah apa-apa kurang daripada yang terbaik di dunia, dan walaupun fakta bahawa mereka pada Medicare dan VA pelan kesihatan adalah paling berpuas hati pelanggan insurans dalam negara); yang menawarkan rancangan tersebut akan “terlalu mahal” (walaupun mereka di sebelah kanan yang membuat tuntutan itu adalah yang pertama untuk menyokong besar peningkatan perbelanjaan defisit digunakan untuk membiayai peperangan yang tidak perlu di timur tengah untuk melindungi kepentingan minyak Amerika yang kuat).

Apa yang mereka (biasanya dengan sengaja) Abaikan ialah bagaimana mahal status quo. Kami sudah menghabiskan 17% daripada KDNK kami dalam penjagaan kesihatan, lebih daripada mana-mana negara perindustrian lain di dunia–tetapi kami adalah satu-satunya yang memberi perlindungan insurans kesihatan untuk semua rakyat. Dan kita lihat contoh-contoh yang konkrit setiap hari daripada pembayar cukai secara langsung pembiayaan keuntungan untuk syarikat-syarikat insurans yang besar. Penjagaan kesihatan yang Bersatu dengan bongkaknya suku kedua peningkatan keuntungan sebanyak 155% berbanding tempoh yang sama tahun lepas, tetapi Walau bagaimanapun memilih untuk mengenakan peningkatan sebanyak 22% dalam premium sistem sekolah dibiayai oleh pembayar cukai. Dengan memindahkan ke CIGNA, Daerah boleh menonton kos penjagaan kesihatan yang meningkat sebanyak 16% sebaliknya. Apakah pilihan dalam situasi seperti ini?

Baik, tidak ada terlalu banyak. Salah satu adalah bahawa daerah dapat melepasi kos skyrocketing kepada pekerja-pekerja mereka, yang pada dasarnya sama dengan gaji dipotong dalam sesuatu bidang yang sudah hampir tidak meliputi kos sara hidup bagi kebanyakan penduduk South Florida. Ini sudah tentu akan menjadi tidak menarik guru-guru yang berkelayakan ke Florida Selatan, tidak akan ia membantu meyakinkan guru-guru yang berkelayakan ke dalam profesion dan bukannya meninggalkan dalam tempoh lima tahun pertama, lebih separuh daripada guru-guru yang baru dilakukan. Satu lagi pilihan akan melibatkan Daerah terus pony dan membayar kos semakin, tetapi mungkin tidak dalam masa terdekat bersetuju kepada apa-apa jenis meningkatkan untuk guru-guru… sekali lagi, langkah tidak mungkin untuk membantu menarik atau mengekalkan guru-guru yang baik. Lagi satu lagi pilihan adalah salah-satu itulah yg hampir menggelikan, ke tahap di mana ahli-ahli politik Florida akan mungkin pernah menimbang: itu bermakna menaikkan cukai untuk menampung kedua-dua kos terlalu tinggi untuk penjagaan kesihatan yang baik kepada kakitangan Sekolah Daerah masih membayar gaji yang hidup. Yang berterusan yang kekal di seluruh negara, dalam semua “pilihan ini,” Jika anda boleh memanggil mereka itu, adalah bahawa syarikat-syarikat insurans kesihatan terus membuat keuntungan astronomi (dan membayar gaji Eksekutif mengejutkan) menaikkan premium dan menafikan tuntutan, Semua dibiayai oleh pembayar cukai yang.

Industri insurans kesihatan untuk keuntungan tidak teragak-agak untuk ibu jari hidung mereka bukan sahaja stiffs kerja yang membayar premium dari poket, atau perniagaan kecil pemilik yang tidak mampu untuk melindungi pekerja-pekerja mereka di semua, atau syarikat-syarikat besar yang lihat pada kos penjagaan kesihatan mereka meningkat dengan kukuh walaupun tengah-tengah krisis ekonomi yang paling buruk sejak kemelesetan besar–tetapi juga tempatan, Negeri dan Kerajaan Persekutuan dan, Sehubungan itu, pembayar cukai. Pemalar ini terpakai bukan sahaja untuk Daerah sekolah, tetapi juga untuk bandar, Negeri dan Kerajaan Persekutuan dan tentera.

Gaji bertakung adalah tidak mungkin untuk naik dalam apa jua cara yang penting–tidak untuk bersaing dengan inflasi–selagi kos penjagaan kesihatan terus meningkat. Dan ia adalah kemalangan mahupun kebetulan bahawa kenaikan premium insurans kesihatan selama sepuluh tahun dwarfs kenaikan gaji dan upah… untuk purata bekerja Amerika, itulah; bukan untuk syarikat insurans CEO.

Namun walaupun kos tidak mapan daripada sistem kami semasa majikan, individu, keluarga dan pembayar cukai, hampir tidak sesiapa dalam kerajaan adalah menggalakkan bagi penyelesaian sebenar kepada masalah: sistem satu-pembayar, di mana insurans kesihatan akan bercerai sekali dan untuk semua dari majikan (lantas memberikan upah untuk bersaing dengan inflasi, mengurangkan budaya sambilan yang dicipta dalam bahagian oleh kos astronomi dan semakin berkembang memberikan Kesihatan insurans untuk pekerja sepenuh masaDAN membenarkan Amerika Syarikat berdaya saing dalam pasaran dunia sekali lagi tanpa meletakkan pekerja-pekerja yang di upah kebuluran atau meninggalkan mereka uninsured), di mana tiada siapa perlu bimbang ditolak kerana pre-existing syarat, yang digugurkan oleh insurans mereka apabila mereka memerlukannya, ditolak rawatan perubatan perlu oleh syarikat insurans, atau kehilangan insurans mereka kerana kehilangan pekerjaan atau kerja yang berubah-ubah. Semua hak di takut-Angin, 85% dari Kanada akan berpuas hati dengan penjagaan kesihatan mereka–peratusan yang jauh lebih tinggi daripada Amerika Syarikat boleh mendakwa. Dan Amerika Syarikat bukanlah contoh terbaik satu sistem tunggal-pembayar yang bekerja: Perancis mempunyai sistem yang baik, seperti melakukan Itali dan United Kingdom. Tiada sistem adalah tanpa dengan kelemahan, tetapi negara-negara perindustrian yang lain dengan penjagaan kesihatan sejagat mempunyai hasil yang lebih baik, kurang daripada KDNK mereka berbelanja dan mempunyai kadar yang lebih tinggi daripada kepuasan.

Sehingga semua politik kempen akan dibiayai secara terbuka, dan ahli politik “electability” tidak lagi bergantung kepada berapa banyak wang yang berada dalam simpanan mereka (yang boleh didapati dengan banyaknya dari industri yang kuat), ia diragui bahawa America akan mencapai apa-apa sistem tersebut yang cekap.

Tetapi dalam pada itu, opsyen awam adalah alat yang terbaik yang telah dicadangkan serius dalam undang-undang. Dan tidak kira bagaimana ia bekerja untuk mereka di sektor swasta atau kahwin, ia bukan sahaja perlu wujud, tetapi semua kakitangan kerajaan tempatan, Negeri dan Persekutuan yang perlu di atasnya.

Pembayar cukai tidak perlu membiayai keuntungan syarikat-syarikat insurans atau gaji Eksekutif apa-apa lagi.

Dan guru-guru amat memerlukan mereka menimbulkan yang dijanjikan kembali pada tahun 2006.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *