Merawat mata yang kering dengan minyak Krill

Merawat mata yang kering dengan minyak Krill

Sindrom mata kering adalah bercirikan kekurangan kelembapan di mata. Masalah ini mungkin disebabkan oleh pengeluaran dikurangkan lusuh atau kualiti ibarat menangis yang dihasilkan, menyebabkan air mata untuk vaporise lebih cepat daripada biasa.

Penyakit adalah lazim. Mata kering risiko meningkat sebagai satu mendapat lebih tua. Penyakit yang cenderung berlaku lebih kerap pada wanita berbanding lelaki. Akaun wanita hampir 90 peratus mata kering pesakit, dengan kebanyakan mereka yang dalam peringkat menopaus.

Pelbagai gejala menandakan Sindrom mata kering. Anda mungkin berasa pembakaran sakit, gatal-gatal, scratchiness, grittiness, sandiness, dan sensasi benda asing dalam mata. Visi anda menjadi kabur dan mata anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya. Minyak yang diekstrak daripada krill mempunyai jumlah asid lemak omega-3 yang penting. Krill minyak mengandungi kira-kira 44 peratus omega-3 asid lemak yang 19.2 peratus asid eikosapentaenoik (EPA) dan 14.1 peratus asid docosahexanoic (DHA). EPA dan DHA adalah borang-borang yang paling berguna dari omega-3, kerana mereka akan lebih mudah diasimilasikan (iaitu lebih ada bio) dan digunakan dalam metabolisme sel daripada bentuk-bentuk lain omega-3.. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan dalam struktur kimia. DHA dan EPA dalam minyak ikan datang dalam bentuk triglycerides, manakala krill minyak DHA dan EPA dibentangkan sebagai struktur double-di phospholipid. Perbezaan struktur menjejaskan bio-ketersediaan mereka. Sel-sel manusia menggunakan hanya lemak yang dibina sebagai phospholipid.

Ini hanya bermaksud bahawa DHA dan EPA yang diperolehi dari minyak krill unggul yang ditarik dari minyak ikan dari segi ketersediaan bio. Sesungguhnya kerana bio-ketersediaan yang luar biasa, hanya 2-3 kapsul atau 500 mg minyak krill setiap hari sudah menyediakan anda satu dos terapeutik yang berkesan, berbanding sebanyak 10 kapsul sehari minyak ikan. Asid lemak Omega-3 adalah sangat berkesan sebagai keradangan. Bagi krill sebab ini minyak boleh menjadi satu medium yang mujarab bagi mengawal tindak balas keradangan yang menyebabkan Sindrom mata kering.

Hanya seperti penting, krill oil ialah sumber kaya Astaxanthin, dengan 217mg Astaxanthin per gram minyak krill. Astaxanthin dikatakan antioksidan yang paling berkuasa di alam semula jadi. Ia adalah lebih mujarab daripada Beta-karotena dan vitamin E dalam menangkap radikal bebas dalam sistem anda.

Bagi mata khususnya, astaxanthin pelindung terhadap kemerosotan Retina daripada cahaya ultraviolet. Laporan penyelidikan telah diterangkan bagaimana astaxanthin adalah jauh lebih baik (sehingga 200 atau lebih 1000 kali!) daripada Beta-karotena dan lutein pada komitmennya menghalang UV light-berpunca dari kerosakan asid lemak. Ciri-ciri ini adalah khusus bermanfaat dengan mata yang, bersama-sama dengan kulit, organ-organ badan yang paling mudah kepada cahaya ultraviolet. Minyak krill, kerana kandungan astaxanthin yang cukup besar, membantu meneutralkan ultra-sensitivity kepada cahaya yang ditanggung oleh pesakit-pesakit mata yang kering.

Orang-orang yang alah kepada spesies udang dan belakang udang renik menahan diri dari mengambil minyak krill. Kedua-dua minyak krill dan minyak ikan mempunyai darah penipisan sifat jadi adalah terbaik untuk menjauhkan diri daripada mereka jika anda kira-kira untuk menjalani pembedahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *