Merawat Lymphedema, vena varikos dan kaedah temubual mendalam urat dengan stoking terapi mampatan

Merawat Lymphedema, vena varikos dan kaedah temubual mendalam urat dengan stoking terapi mampatan

Terapi mampatan adalah memakai seluar sama sendat yang ditenun melahirkan tahap mampatan kepada anak lembu dan paha untuk menyokong mereka yang memerlukan jawapan perubatan yang profesional untuk pembekuan darah, edema, aliran darah yang lemah, dan pengumpulan darah di tangan dan kaki yang lebih rendah. Ada yang lebih terdedah kepada penyakit ini, terutamanya ketika duduk atau tempoh tidak aktif yang panjang, misalnya, extented penerbangan.
Terlebih dahulu, sebelum pergi ke atas rawatan mampatan, kita harus membezakan antara “Stoking mampatan lulus” dan “Anti-Embolism” Seluar sama sendat. Ini adalah dua produk yang tersendiri!
Seluar sama sendat mampatan tamat pengajian, atau “kecerunan” mempunyai tahap mampatan yang bermula dengan mampatan yang besar pada buku lali, dengan sedikit lebih rendah darjah mampatan sehingga pusingan.
Seluar sama sendat anti-embolism, juga dikenali sebagai TED stoking atau hos TED (Thrombo Embolic Deterrent) mempunyai satu perbezaan yang penting dari stoking mampatan yang lulus.
Pemampatan pada sepasang stoking TED mempunyai mampatan yang konsisten dari buku lali ke kaki. Atas sebab ini, mereka boleh membantu dalam peredaran darah dan limfa cecair badan kaki untuk membantu menghalang pembekuan dari membentuk. ((RCMO) dalam kaedah temubual)
Berikut adalah beberapa sebab-sebab perubatan di mana pakaian terapi mampatan yang disyorkan:
Lipodermatosclerosis – kulit yang berkaitan keadaan, mungkin disebabkan oleh penyakit (RCMO) dalam, di mana lapisan lemak badan di bawah kulit mendapat jengkel. Ia boleh membawa cara untuk tubuh jika tidak dirawat, dan paling biasa di kalangan wanita pertengahan umur.
Ketidakcukupan (RCMO) dalam persisian s-VHS kronik (CVI) – CVI adalah satu keadaan di mana darah yang rosak atau kepincangan injap tidak dapat menolak miskin oksigen darah kembali ke jantung. Ia biasanya adalah di kaki, dan biasa perempuan serta lelaki yang telah mengalami kecederaan kaki. Stoking mampatan, dalam sesetengah kes, telah digunakan untuk merangsang aliran darah yang betul.

Pembuluh darah vena – vena varikos akan urat-urat yang tidak diingini yang boleh dilihat melalui epidermis ke. Mereka yang dicetuskan oleh injap dalam urat yang tidak mesyuarat dengan betul apabila pam darah, buckling tekanan di tempat kerja dan menyebabkan darah mengalir turun dengan graviti. Mereka boleh menjadi sakit dan gatal, dan menggaru mereka boleh mencetuskan kudis ke borang. Terdapat banyak rawatan untuk vena varikos, terapi dan pembedahan. Seorang doktor yang pakar dalam penjagaan urat, dikenali sebagai phlebologist yang, boleh memberikan rawatan yang terbaik. Selalunya, stoking mampatan adalah digalakkan oleh doktor untuk mengurangkan kesakitan, menghentikan keradangan dan meningkatkan peredaran darah.
Lymphedema – AKA “Limfa halangan”, keadaan ini adalah apabila sistem limfa swells kerana pengekalan cecair. Cecair biasanya kembali kepada darah dan recirculated kepada tisu, tetapi dengan lymphedema, bendalir ini membina, menyebabkan bengkak limbs, keletihan/kelesuan, dan jika tidak dijaga, kecacatan. Lymphedema ini sering berpunca daripada keturunan, disebabkan oleh sistem jeopardized nod limfa, atau selepas prosedur pembedahan yang compromises sistem nod limfa.
Pencegahan kaedah mendalam urat temubual (DVT) – DVT adalah keadaan darah beku yang menjejaskan rakyat Amerika 350,000 untuk anggaran setiap tahun. Ianya beku yang membentuk mendalam dalam kaki, biasa antara banyak pesakit selepas pembedahan, pelancong tetap dingin, kontraseptif hormon dan obesiti. Mampatan stoking membantu mencegah DVT dan akhirnya berlindung sejawatannya maut, pulmonari Embolisme (PE).

Aktiviti Olahraga – semasa apa-apa jenis berjoging, renang, kickboxing, Berbasikal, bermain golf atau sukan apa-apa senaman, kaki dan kaki otot bekerja keras. Bila-bila masa yang betis dan paha mendapat sakit, ia adalah biasa bagi asid laktik untuk membina dalam tisu otot. Meletakkan stoking mampatan 15-20mmHg sukan lebih rendah mampatan telah menunjukkan untuk membantu mempercepatkan pemulihan times dan mengurangkan kaki bengkak, mendapatkan achy.
Mendapatkan mampatan stoking, stoking dan pakaian dalam bahagian sulit yang ditetapkan oleh doktor
Jika anda mempunyai latar belakang atau mengalami gejala-gejala syarat-syarat di atas, anda harus berunding dengan pakar urat dan/atau doktor anda sebelum diri-menetapkan mana-mana stoking mampatan. Manakala majoriti sihat lelaki dan wanita boleh memakai stoking mampatan gred 15-20mmhg, apa-apa yang lebih besar seperti 30-40mmhg boleh melakukan lebih banyak kerosakan daripada kebaikan pada sesetengah individu, seperti halangan arteri atau Pengumpulan darah di bahagian kaki. Sentiasa berunding dengan profesional penjagaan kesihatan sebelum urusan dengan mampatan yang tinggi!
Pada dasarnya, doktor akan menilai dengan buku lali Brachial indeks (ABI) – yang mesti > 1.0 memakai stoking mampatan. Seorang doktor atau jururawat berdaftar boleh saiz sesuai yang betul untuk anda Seluar sama sendat perubatan; saiz yang tepat adalah penting untuk memastikan manfaat perubatan yang optimum. Jika anda memerlukan tahap mampatan yang lebih tinggi, doktor anda akan tahu dan mengesyorkan tahap mampatan dengan sewajarnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *