Merawat jangkitan bakteria-tahan dadah dengan minyak pati

Merawat jangkitan bakteria-tahan dadah dengan minyak pati

Istilah “superbug”, merujuk kepada MRSA atau bakteria “Methicillin tahan Staphylococcus aureus”, adalah dalam ucapan biasa hari ini. Kami juga sedar terdapat bakteria yang menyebabkan penyakit yang serius dan kematian, yang telah menjadi tahan antibiotik paling perubatan moden. Jangkitan MRSA adalah biasa di hospital, di mana sistem imun pesakit sudah berjalan ke bawah. Terlalu kerap ia berlaku satu masuk ke hospital dengan penyakit yang satu, dan kemudian memerlukan rawatan bagi penyakit berjangkit ini menyusahkan.
Bakteria adalah satu cabaran yang sejumlah besar kajian telah dilakukan untuk menyiasat keberkesanan rawatan semula jadi. Menyemak imbas ABSTRAK Penyelidikan pada Pubmed.gov, salah satu akan mendapati sejumlah besar kertas-kertas yang menyiasat penggunaan minyak pati, kedua-dua cecair dan wap fasa. Minyak pati semulajadi hadir sendiri dalam cara yang boleh membantu: kerana jangkitan ditemui dalam rongga hidung dan sistem pernafasan, dan di tapak-tapak luka (pecah kulit), sedutan dan topikal penggunaan antibiotik semulajadi ini boleh menjadi berguna.
Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Metropolitan University of Manchester, campuran minyak pati asapnya yang mengandungi Serai dan geranium diuji terhadap beberapa strain bakteria. Campuran didapati mengurangkan penyebaran bakteria (termasuk MRSA) pada plat agar (dengan dalam persekitaran makmal) juga seperti mengurangkan kiraan keseluruhan bakteria di persekitaran pejabat. Pengurangan keseluruhan bakteria dalam udara adalah 89% yang mengejutkan dengan Penyebar yang berjalan terus selama 15 jam.
Manakala beberapa kajian telah dinilai keberkesanan minyak pati pokok teh, kerana sejarah telah antiseptik yang amat berkesan dan well-tolerated, ia adalah jelas pokok teh itu bukanlah minyak paling berkesan untuk tujuan ini. Sebagai contoh, dalam satu kajian “model berpakaian” (di mana persediaan telah dibuat menggunakan sos luka), formula paling berkesan adalah sama ada gabungan pokok teh dan geranium, atau Geranium dan limau gedang benih cabutan. Beberapa kajian lain mendapati campuran minyak pati untuk menjadi lebih berkesan daripada mana-mana minyak yang tunggal sahaja.
Dengan sinergi ini minyak pati dalam fikiran, sebuah syarikat di UK yang dipanggil “Penanda aras minyak” telah dibangunkan yang jenis baru tumbuhan dengan ciri-ciri kimia yang unik. Berkuat kuasa, ini jenis baru tumbuhan menghasilkan minyak pati yang kimia kelihatan seperti campuran teh pokok dan tumbuhan minyak. Minyak ini satu sahaja dijumpai dengan cepat membasmi MRSA, dan pada masa yang sama permohonan pada 100% kekuatan tidak menyebabkan kerengsaan kulit (seperti yang boleh didapati dengan beberapa “spice” minyak cengkih dan kulit kayu manis). Maggie Tisserand, Pengarah Syarikat, menyatakan: “Apakah yang menarik adalah bahawa minyak tumbuhan yang kami gunakan adalah gred makanan dan, dalam perbicaraan awal Syarikat, menunjukkan tiada kesan buruk pada kulit yang utuh.”
Campuran minyak telah digunakan berjaya dalam subjek manusia dengan jangkitan akut dan kronik dengan MRSA. Seorang mempunyai jangkitan tulang selama 2 tahun, yang adalah tidak bertindak balas kepada antibiotik. Clove campuran eucalyptus Australia dan tea tree Plus thyme, dan minyak pati Serai akhirnya menghentikan jangkitan. Dua individu lain yang dibincangkan dalam laporan yang sama telah mengalami kecederaan yang traumatik yang boleh dijangkiti oleh MRSA. Jangkitan kedua-dua individu telah dihapuskan dengan campuran minyak pati ini semata-mata.
Jelas minyak memegang janji cemerlang dalam merawat jangkitan MRSA, dan oleh sifat mereka, hampir semua jangkitan bakteria yang dialami oleh manusia. Penerimaan mereka digunakan oleh perubatan arus perdana, terutamanya di Amerika Syarikat, telah menjadi sangat perlahan. Ini adalah mungkin disebabkan oleh persekitaran yang didorong oleh farmasi kami institusi Kesihatan, di mana minyak pati tidak punya cara ke dalam sistem. Mudah-mudahan melalui pendidikan kedua-dua doktor dan pesakit, rawatan semulajadi yang berkesan seperti minyak pati akan akhirnya perlu dipupuk, kerana diberikan sokongan saintifik, mereka sudah tentu layak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *