Merawat A pecah sista ovari

Merawat A pecah sista ovari

Wanita badan manusia terdiri daripada dua ovari pada kedua-dua belah pelvis. Ovari ini mencipta telur yang bertanggungjawab untuk pembiakan dalam orang. Sista yang terbentuk dalam ovari yang sekiranya kawasan tersebut terdapat sebarang penyelewengan dalam pembangunan atau pengeluaran telur. Sista ovari biasanya dikesan semasa pemeriksaan pelvik yang rutin dan doktor kemudian terus lenyap skrin sista dengan melakukan ultrasound secara tetap sehingga sista. Sebaliknya beberapa jenis rawatan sista ovari pecah diikuti. Jika sista diabaikan tanpa bantuan perubatan yang betul serta penjagaan ada setiap peluang untuk sista tersebut untuk pecah. Yang bermakna kerana pengabaian kita sendiri keadaan berbahaya yang boleh menghidupkan ke dalam keadaan yang sangat berbahaya.
Sista ovari pecah yang tidak dirawat boleh menyebabkan bahaya kepada kesihatan kubur dan Selain itu boleh menyebabkan masalah yang teruk seperti ayat dalaman dan jangkitan. Apabila rawatan terlepas pandang untuk lama mungkin ada kemudaratan kepada ovari, tiub Falopio dan reproductory organ dalaman yang lain yang boleh mencetuskan kemandulan dalam individu yang. Oleh itu, adalah bahawa pengetahuan yang betul diberikan kepada semua wanita tentang berlakunya sista ovari, pecah sista ovari, simptom mereka sendiri dan juga rawatan sista ovari pecah yang boleh diikuti untuk mengubati dengan tiada komplikasi tambahan tidak boleh diketepikan. Bantuan yang betul dan kesedaran program-program yang dijalankan oleh doktor-doktor tempatan yang menginap di samping itu membantu banyak.
Rawatan ovari pecah adalah satu prosedur langkah demi langkah. Langkah awal adalah untuk menstabilkan individu. Selepas itu beliau diberi antibiotik tanpa mengambil kira komplikasi yang sedia ada untuk mengelakkan kewujudan sebarang jangkitan. Selepas itu pesakit diletakkan melalui dos analgesic untuk menguruskan ketidakselesaan. Jenis ubat-ubatan yang ditetapkan aktiviti analgesik yang ditetapkan selaras dengan ubat-ubatan lain yang digunakan dalam ubat.
Di kalangan wanita premenopausal doktor mengurangkan rangsangan ovari yang memberikan perubatan oral contraceptive. Jenis rawatan ini mengurangkan peluang untuk mengulangi sista dan tidak dalam apa-apa cara menghalang kemungkinan mempunyai bayi. Oleh itu ia boleh dibincangkan dengan doktor anda. Selepas individu adalah stabil beberapa pemeriksaan dijalankan untuk melihat jika sista malignan atau tidak dan juga untuk mula melihat tahap kerosakan yang dihasilkan oleh pecah sista. Ianya sering dikehendaki menjalankan prosedur pembedahan untuk membuang sista yang pecah. Doktor juga menyediakan beberapa arahan yang perlu dipatuhi selepas rawatan pembedahan. Arahan beliau kadang-kadang merangkumi latihan untuk mencegah darah beku, ganjarannya persetubuhan dan penggunaan tampon yang tepat sehingga anda akan pulih dengan betul. Tatacara pembedahan yang boleh diikuti oleh kerap perundingan dengan doktor perubatan untuk memantau pemulihan anda.
Malangnya, terdapat kekurangan maklumat dan maklumat yang salah mengenai sista ovari yang pecah. Saya telah dikaji di internet dan mendapati ia sukar untuk mencari maklumat yang saya Cari… Kecuali satu laman web yang saya mendapati sangat membantu…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *