Merangsang metabolisme dengan buah oren pahit

Merangsang metabolisme dengan buah oren pahit

Orange pahit merujuk kepada pokok citrus dan buah-buahan yang menghasilkan. Banyak jenis buah oren pahit digunakan untuk minyak essential, yang digunakan dalam kedua-dua minyak wangi dan bahan perisa. Orange pahit juga digunakan dalam perubatan herba sebagai bahan perangsang dan penahan selera. Ia bertanggungjawab untuk menggantikan ephedra, perangsangan diharamkan yang telah sekali digunakan dalam produk-produk herba dengan penurunan berat badan yang banyak. Orange pahit juga pergi oleh nama masam oren, bigarade oren, dan Seville orange. Kilang pahit oren ini berasal dari Timur Laut India. Walau bagaimanapun, ia juga berkembang di Selatan Eropah, selatan China, dan Amerika Syarikat. Daging buah oren adalah pahit dan masam.

Buah oren pahit Kerabu disebut sebagai narthangai, yang biasanya digunakan dalam makanan India Selatan. Hal ini terutama berlaku sama ada Tamil. Kerabu buah-buahan boleh pickled memotong ke dalam bentuk pilin dan pemadat garam. Buah-buahan segar juga digunakan secara kerap dalam pachadis, manakala jus daripada buah-buahan masak digunakan sebagai perap dengan daging dalam masakan cuba. Mengupas buah oren pahit juga boleh menjadi ramuan dalam arak pahit, manakala Witbier Belgium bir yang diperbuat daripada gandum yang berempah dengan peel of orange pahit. Mengupas oren pahit juga digunakan oleh Finland persiapan halia dan Nordic dalam wain mereka.

Orange pahit telah digunakan dalam Perubatan Cina tradisional sebagai tonik dan penawar dispepsia. Di samping itu, ia digunakan untuk melegakan distension abdomen dan cirit-birit dan darah dalam najis. Di Eropah, bunga oren pahit dan minyak telah dicadangkan untuk digunakan sebagai ubat pelali dan ubat bagi penyakit gastrousus, keadaan saraf, gout, insomnia dan sakit tekak. Tumbuhan ini telah digunakan untuk syarat-syarat lain seperti toksik dan kejutan anaphylactic, kanser dan keadaan jantung. Orange pahit telah juga digunakan oleh Brazil sebagai anticonvulsant untuk kebimbangan dan insomnia.

Kini, ekstrak oren pahit sering digunakan dalam pemakanan tambahan sebagai bantuan untuk kehilangan lemak dan sebagai penahan selera. Selepas implikasi dari ephedra ditemui pada acara-acara yang jantung dalam sesetengah pengguna, pentadbiran makanan dan dadah diharamkan penjualan apa-apa makanan tambahan yang mengandungi herba itu pada tahun 2004. Oleh kerana itu, banyak tambahan pembuat mendengarnya produk penurunan berat badan mereka supaya mereka menawarkan bebas-ephedra formula yang mengandungi orange pahit cabutan sebaliknya. Keselamatan produk-produk ini adalah diawasi kerana kandungan synephrine di orange pahit.

Buah oren pahit loji digunakan untuk membekalkan anti, antifungal, anti-inflamamtory, antispasmodic, cholagogue, kepada, ubat pelali, tonik, tranquilizer, dan sifat-sifat vaskular dan bahan perangsang. Nutrien utama yang terdapat dalam ekstrak ini termasuk flavanones, octopamine, synephrine, dan tyramine. Terutamanya, orange pahit telah terbukti berkesan dalam menangani kebimbangan, kanser, keadaan jantung, dispepsia, isu-isu gastrousus, gout, insomnia, keadaan saraf, kejutan, dan sakit tekak. Untuk maklumat lanjut tentang kesan-kesan berfaedah buah oren pahit, sila hubungi wakil dari kedai makanan kesihatan tempatan anda.

Orange pahit terdapat dalam kapsul daripada bentuk tablet tempatan anda atau kedai makanan kesihatan internet. Sentiasa mencari nama jenama sebaik-baiknya produk-produk yang diseragamkan untuk memastikan bahan-bahan aktif di setiap pelayan.

* Penyata yang terkandung di dalam ini belum dinilai oleh Pentadbiran ubat dan makanan. Peria katak tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat dan menyembuhkan atau mencegah penyakit. Sentiasa berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan profesional anda sebelum mengubah apa-apa ubat atau menambah vitamin untuk ubat-ubatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *