Menyerap toksin dan racun di dalam saluran penghadaman dengan arang teraktif

Menyerap toksin dan racun di dalam saluran penghadaman dengan arang teraktif

Arang teraktif telah diambilkira oleh haba untuk membuka berjuta-juta ruang kecil antara atom karbon dan menjadikan ia benar-benar satu SPAN atom yang adsorbs kekotoran organik dan organik.

Rawatan haba ini dijalankan tanpa kehadiran oksigen, jadi arang yang tidak boleh menulis. Sebaliknya, apa oksigen yang ia tidak mengandungi didorong mati meninggalkan di belakang semua ini jurang ruang-antara yang membiak di kawasan permukaan yang berkesan oleh faktor sepuluh. Kerana ia adalah kawasan permukaan arang yang menentukan potensi Syarikat, maka yang lebih besar adalah lebih baik.

Arang teraktif mempunyai kawasan permukaan yang besar-besaran, dan hanya sepuluh gram mempunyai kawasan permukaan yang sama sebagai sembilan sepak bola sepak Amerika Syarikat atau 77 gelanggang. Sepuluh gram adalah hanya sedikit lebih daripada satu pertiga daripada auns. Adsorb istilah mempunyai makna yang berbeza untuk menyerap, dan manakala sebenar SPAN menyerap air dengan mengekang melalui tindakan capillary dan sedutan, karbon pengaktifan adsorbs bahan-bahan melalui bentuk tarikan kimia. Anda menyingkirkan air daripada SPAN yang oleh memerah ia, tetapi yang tidak bekerja dengan arang teraktif, kerana bahan-bahan yang akan terikat kepadanya, bukan hanya fizikal dihalang.

Ini kawasan permukaan yang besar menyediakan arang teraktif dengan Ikatan yang tidak terkira banyaknya, dan apabila bahan kimia yang akan tertarik kepada karbon melalui mereka akan melekat di permukaan. Mereka tidak boleh mendapatkan percuma lagi, sebagai air di dalam tin SPAN, tetapi terikat kepada permukaan karbon dalam. Kerana sistem penghadaman mempunyai kesan ke atas arang maka apa sahaja terikat kepada Pas secara semulajadi melalui badan.

Ia paling berkesan pada mengikat lain-lain bahan yang berasaskan karbon dan sumbernya, dan lain-lain bahan dalam susunan yang betul-betul elektronik, tetapi orang lain akan hanya melalui terus. Kerana ia adalah satu proses kimia, setelah semua laman web kosong Ikatan yang telah diambil alih, arang yang hilang keberkesanannya dan perlu diganti. Ia mungkin ke arah itu, tapi hampir tidak berbaloi untuk anda berbuat demikian kerana kuantiti yang kecil yang anda gunakan.

Kerana cara ia berfungsi, arang teraktif boleh membantu orang ramai pulih dari beberapa bentuk keracunan makanan. Ia boleh adsorb gas dalam usus dan membantu melegakan kesakitan gas berlebihan di dalam usus. Ia mempunyai banyak kegunaan tambahan yang akan dapat menyentuh pada lewat, tetapi untuk sekarang kita akan melihat kesannya pada racun kerana itulah di mana arang teraktif adalah manfaat yang besar kepada kami.

Ia tidak adsorb dan meneutralkan semua racun, tetapi amat berkesan dengan orang-orang yang ia boleh didakwa bagi. Profesor Touery terbukti titik apabila dia minum dengan dos maut strychnine di hadapan rakan-rakan di dalam Akademi perubatan Perancis pada 1831 dan masyur tidak terjejas. Beliau telah bercampur dengan strychnine dengan arang teraktif, dan hakikat bahawa dia tinggal selepas minum dos yang pasti telah membawa kepada kematian yang sangat menyakitkan dalam minit membuktikan kesan berkuasa arang teraktif sebagai potensi penawar untuk keracunan.

Pernah ubat harus mempunyai bekalan kecemasan yang karbon teraktif, terutama mereka yang mempunyai anak-anak muda dalam isi rumah. Walau bagaimanapun, ini bukanlah berita yang baik bagi syarikat-syarikat farmaseutikal yang telah bertindak balas dengan beberapa dakwaan yang dibuat dalam menyokong menyangkal: mereka telah mendakwa bahawa ianya tidak berkesan berbanding arsenik. Jika itu adalah begitu, maka bagaimana pula Michel Bertrand hidup selepas menelan 5 gram trioksid arsenik – 150 times apa dianggap sebagai dos maut? Dia melakukan ini adalah 1813 selepas mencampurkan dengan arang teraktif, hanya kerana Profesor Touery kaitan 18 tahun kemudian dengan sepuluh kali dos maut strychnine.

Memang benar, bagaimanapun, bahawa ia tidak mempunyai tahap aktiviti dengan semua racun ini, dan ia tidak mempunyai kesan cyanide, alkohol, antifreeze (glycols) dan litium. Ia juga tidak mempunyai kesan pada mengakis racun seperti alkali kuat yang digunakan dalam ketuhar clearers atau hidrokarbon seperti tanah. Cara ia berfungsi adalah adsorb racun dan menghalangnya yang dilepaskan ke dalam badan. Untuk itu berlaku, racun mesti ada pertalian dengan karbon, dan tapaknya penjerapan, dan bahan-bahan yang tidak semua memiliki harta itu. Orang-orang yang melakukan Walau bagaimanapun akan kekal terikat dan oleh itu selamat.

Bagi arang berkesan dalam meneutralkan racun, ia mesti ditelan dalam masa satu jam mengambil racun, atau racun akan terlalu jauh maju ion proses penghadaman arang untuk melakukan apa-apa yang baik. Perlu diingat, walaupun, bahawa ia tidak terpilih, dan arang teraktif boleh adsorb nutrien dan juzuk kimia badan anda yang bermanfaat lain. Oleh itu, adalah penting bahawa anda mengambil hanya apabila diperlukan: anda perlukan beberapa dos jika racun adalah teruk, tetapi apabila ia telah melakukan tugasnya ia tidak bertujuan untuk digunakan sebagai bahan penyelenggaraan untuk mengambil ‘hanya dalam kes’. Digunakan seperti itu, ia boleh melakukan membahayakan.

Jika arang boleh adsorb racun kemudian ia masuk akal untuk mempercayai bahawa ia juga boleh adsorb beberapa ejen yang berbahaya yang menyebabkan keracunan makanan. Tidak semua makanan keracunan sudah tentu, tetapi sudah tentu organisma-organisma tersebut yang mengeluarkan toksin yang akan tertarik kepada karbon. Dan ini adalah, sebenarnya, kes. Keracunan makanan disebabkan oleh bakteria dan bukannya virus, dan bukanlah kehadiran bakteria yang membuat anda muntah dan berasa sangat sakit.

Kerana bakteria yang tumbuh di tubuh mereka melepaskan toksin atau racun ke dalam sistem penghadaman anda. Racun ini adalah apa yang membuat anda sakit. Mereka serius boleh menjejaskan saluran gastro-usus yang lengkap, menyebabkan muntah-muntah, cirit-birit, dan keradangan dan bengkak kecil dan usus besar. Kedua boleh menyebabkan kekejangan perut dan teruk kolik, dan keterukan gejala-gejala bergantung amat kepada jenis bakteria dan bilangan mereka dalam badan anda.

Banyak toksin-toksin ini akan tertarik kepada karbon kerana mereka sering organik berasaskan, dan arang teraktif boleh digunakan untuk adsorb mereka. Sekali adsorbed mereka kehilangan potensi mereka, dan kerana karbon tidak dihadam oleh badan, mereka akan melewati harmlessly usus besar dan dihapuskan pada najis. Ia juga boleh digunakan untuk menghapuskan banyak badan-badan asing lain dari usus anda, termasuk virus dan kulat dan mungkin mungkin mengurangkan kepekatan asid urik, yang boleh membawa kelegaan kepada pesakit gout.

Arang teraktif mempunyai banyak kegunaan, dan biasanya disediakan dalam bentuk kapsul. Ia boleh menjadi berbahaya untuk mengambil terlalu banyak, terutamanya jika anda mengalami masalah usus yang menyebabkan sembelit, kerana arang itu sendiri boleh mempunyai kesan itu. Walau bagaimanapun, Terdapat tiada lebih baik rawatan kecemasan bagi kemalangan keracunan di rumah, walaupun, kerana ia tidak sesuai untuk semua racun, anda masih perlu menganggap keracunan sebagai kecemasan dan menghubungi khidmat kecemasan.

Arang teraktif, atau karbon teraktif kerana ia kadang-kadang dipanggil, juga adalah rawatan kecemasan yang baik untuk muntah-muntah dan lain-lain tidak menyenangkan kesan keracunan makanan. Ia berkaitan dengan toksin bakteria dalam cara yang sama seperti mana-mana, walaupun sekali lagi anda perlu merujuk kepada doktor anda sebelum atau selepas menggunakannya – sebaik-baiknya bekas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *