Menyelesaikan teka-teki mengenai kudis sejuk dan lepuh demam

Menyelesaikan teka-teki mengenai kudis sejuk dan lepuh demam

Luar biasa, tetapi benar – kudis sejuk dan demam lepuh telah menjadi wabak di seluruh dunia yang sejak sebelum Christ. Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan bahawa hampir 90% penduduk bumi dijangkiti dengan virus sakit sejuk semalam.

Wabak kudis sejuk atau demam lepuh disebabkan oleh proses Replikasi virus herpes simplex. Kedua-dua strain – jenis 1 dan jenis 2 – menyebabkan kudis yang serupa. Virus-virus yang banyak hilang dari masa ke masa tetapi virus sakit sejuk akan bersama anda seumur hidup.

Virus sakit sejuk untuk hidup tetapi berita baik… ia paling sering terpendam. Ia hibernates dalam sel-sel saraf berhampiran dengan kawasan jangkitan pertama. Kebenaran menakjubkan adalah, 34% orang-orang yang dijangkiti herpes tidak akan ada satu wabak yang tunggal. Lain 66% kita akan purata 2.1 acara telah demam setiap tahun.

kudis sejuk dan demam lepuh yang sangat mudah berjangkit. Bukan sahaja anda mesti berhati-hati dan tidak menjangkiti orang lain, tetapi anda harus lebih berhati-hati untuk tidak re-infect tempat lain pada badan anda sendiri. Di mana-mana virus boleh mendapatkan melalui kulit, ia akan membentuk sebuah koloni sakit sejuk baru ada.

Selalunya, anda akan melihat orang dengan pelbagai kudis sekitar mulut. Kudis sejuk ini akan merebak kerana kekurangan dengan betul merawat sakit asal. Juga, berhati-hati setiap perlu digunakan untuk mengelakkan daripada mendapat virus sakit sejuk di mata. Ini biasanya menyebabkan kehilangan penglihatan dengan kerosakan reversible kornea.

Rawatan yang tepat dan kudis sejuk, demam lepuh mudah dan akan mengurangkan dengan banyaknya risiko kepada diri sendiri dan orang lain. Paling penting, pastikan jari-jari anda terdedah dari terus menghubungi sakit, terutama selepas ia telah berkembang menjadi luka terbuka.

Merawat sakit anda sejuk atau demam telah kerap dengan alkohol direndam swabs kapas, tisu-tisu atau tuala kertas. Ini akan melindungi jari-jari anda daripada pencemaran dan akan membunuh banyak virus. Anda juga boleh menggunakan hidrogen peroksida – yang menambah oksigen penyembuhan. Sama ada salah satu yang boleh menyengat.

Penyelesaian yang terbaik adalah untuk mengelakkan kudis sejuk dan lepuh demam sebelum mereka pecah. Maka anda tidak perlu berurusan dengan semua tanda-tanda dan kebimbangan ia merebak. Sebenarnya, pencegahan adalah sangat mungkin – atau sekurang-kurangnya mengurangkan kekerapan.

Jika anda mendapat kudis sejuk, langkah pertama yang paling penting dalam menghalang mereka sedang regimen harian multi-vitamin yang baik. Ini akan membantu anda menangani tekanan dengan lebih berkesan. Selain itu, ia benar-benar akan meningkatkan sistem imun anda untuk mengelakkan virus daripada mencipta sakit sejuk.

Salah satu rawatan popular untuk kudis sejuk adalah asid amino lysine – menggunakan kira-kira 3000 miligram tersebar pada siang hari. Antara kudis sejuk, sebagai satu pencegahan, orang-orang yang banyak mengambil satu kapsul (500 miligram) setiap hari.

Seperti yang anda telah lihat, punca demam lepuh dan kudis sejuk adalah virus herpes simplex – sama ada jenis 1 atau jenis 2. Mereka adalah sangat mudah berjangkit, tidak selesa dan memalukan. Penjagaan yang perlu diambil untuk tidak merebak kepada orang lain atau bahagian lain badan anda sendiri.

Selain secara berterusan pembasmian sakit dengan alkohol atau hidrogen peroksida, anda perlu mengambil satu dos harian vitamin tambahan. Vitamin dan mineral akan mengurangkan tekanan anda, membantu membina sistem imun anda, dan mudah-mudahan menghalang masa depan kudis sejuk dan lepuh demam.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *