Menyampuk atau pecah gigi: bagaimana untuk berurusan dengan lebih pantas dan kecemasan pergigian

Menyampuk atau pecah gigi: bagaimana untuk berurusan dengan lebih pantas dan kecemasan pergigian

Pesakit kecemasan pergigian semua mempunyai satu faktor persamaan. Mereka semua mahu cepat melegakan. Sakit, bengkak, dan trauma adalah semua dari apa yang sering berlaku pada. Mendapat ubat yang betul untuk melegakan sakit dan bengkak pengurangan adalah penting awal. Pencarian yang mahir pergigian kecemasan yang boleh berfikir dengan cepat dan merangka pelan tindakan adalah matlamat tertinggi anda.

Masalah-masalah kecil mungkin diadakan dengan reliever standard kesakitan yang dan compress yang sejuk sehingga pelantikan mengikut jadual yang tetap. Toothaches akan tidak pergi mereka sendiri dan semakin lama anda mengabaikan mereka, semakin kritikal dan mungkin merosakkan mereka akan menjadi. Bengkak bernanah akan jangkitan dalam akar gigi yang atau antara gigi dan gusi; dalam jangkitan boleh merebak ke seluruh badan jika ia tidak dirawat. Benda-benda yang terperangkap antara enamel juga boleh mengakibatkan jangkitan dan sakit jika mereka kiri sahaja, tetapi tiada seorang pun daripada masalah itu akan fikir kecemasan yang perlu dijaga sepanjang malam. Membuat temujanji dengan doktor gigi anda secepat potensi dan menangani sakit itu dengan reliever untuk menukarkan sakit.

Kerosakan gigi adalah kerosakan gigi oleh bakteria asid. Kursus ini pada mulanya adalah secara amnya tidak menyakitkan. Kebanyakan kembali gigi yang mempunyai rongga di dalamnya pada tayangan pertama tiada ketidakselesaan. Ia adalah apabila kaedah pemusnahan melepasi lapisan utama gigi yang dikenali sebagai enamel. Sakit tersebut bermula pada ketika ini. Apabila urusan kerosakan dalam lapisan kedua gigi yang dinamakan dentin, meningkatkan potensi untuk kanal akar dan kemungkinan kesakitan juga meningkat. Gigi reput yang banyak biasanya tidak didiagnosis sehingga kesakitan yang berlaku dan pada tahap ini pengisian yang mungkin tidak membalas kesakitan gigi anda. Akar atau penghapusan gigi adalah mungkin apa yang anda perlu untuk ketika ini. Atas sebab ini orang patut lihat doktor gigi setiap tahun untuk pemeriksaan. Senyap isu-isu yang dikesan awal akan diperbetulkan dengan kos yang jauh lebih sedikit.

Mulut Trauma

Trauma yang mungkin berlaku melibatkan muka/mulut boleh menyebabkan bahagian kediaman dalaman gigi mati dan ini kemudiannya mungkin memerlukan kanal akar atau membuang gigi. Bilakah saraf dalam gigi menjadi trauma, keradangan dan kesakitan berlaku. Ini kadang-kadang diperlukan sebagai banyak sebagai 6 bulan atau lebih lama untuk tertentu itu sendiri sebagai saraf gigi tidak bermaya yang menyakitkan. Melihat doktor gigi anda dengan cepat selepas trauma untuk mulut yang berlaku adalah sangat penting.

Bila-bila masa yang anda kehilangan gigi yang ia adalah satu perkara yang serius. Kehilangan gigi yang boleh menyebabkan jangkitan, penyakit, rahang yang sengit, dan memutuskan kesakitan. Salah satu perkara terbaik yang anda boleh lakukan ialah menyekat ancaman anda menggunakan seorang pengawal mulut. Mempertahankan senyuman anda.

MENGUNYAH ais adalah tingkah-laku yang jahat! Memakan pencapaian gula-gula batu, kekacang dan makanan lain dengan konsisten ini adalah semua sangat tidak sihat untuk kesihatan jangka panjang gigi anda. Mengunyah ais fractures gigi. Patah kecil akan akhirnya berkembang menjadi ruang kelemahan yang lebih besar dan ini boleh mengakibatkan satu keperluan bagi satu crown gigi atau kanal akar dan crown yang. Jika seseorang terlibat mempunyai masalah dengan gigi yang pada waktu makan malam yang menghalang mereka daripada mengunyah biasanya, maka ia adalah penting untuk mempunyai ini mendaftar awal untuk menyelamatkan banyak gigi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *