Menurunkan berat badan dengan Berjemur?!

Menurunkan berat badan dengan Berjemur?!

Berjemur adalah satu perkara yang sangat santai untuk melakukan. Anda boleh berjemur di pantai, di Taman anda, atau di atas bumbung. Walau bagaimanapun, anda tidak tahu bahawa Berjemur boleh juga membantu anda menurunkan berat badan secara berkesan? Nah, Apakah cara-cara yang biasa untuk mengurangkan berat badan? berdiet adalah salah seorang daripada mereka. Walau bagaimanapun, kebenaran yang menyedihkan adalah bahawa menurut pakar-pakar penurunan berat badan, diet tidak biasanya bekerja, dan orang-orang yang paling berat mereka kembali walaupun tidak makan terlalu banyak dan mengikuti pelan diet yang tertentu. Jadi Adakah bantuan Berjemur?

Apa termasuk Pelan pemakanan yang sihat?

Kajian yang dijalankan oleh Institut Kebangsaan kencing manis dan masalah buah pinggang penghadaman dinyatakan bahawa diet penurunan berat badan yang hanya menghadkan seseorang bahagian kepada saiz yang sangat kecil, atau yang tidak termasuk makanan tertentu mungkin agak sukar untuk melekat, lebih kurang agama ikut.

Jenis pelan diet ini mungkin tidak bekerja dalam tempoh yang lama, kerana anda akan terus mengidam untuk barangan yang anda ingin makan, dan apabila tiada sesiapa melihat sekeliling, anda akan terus munching pada makanan yang anda suka. Tegasan Institut bahawa pelan pemakanan yang sihat mesti mengambil kira orang yang suka dan tidak suka, serta termasuk pelbagai makanan, yang dapat memberikan anda cukup kalori dan nutrien penting untuk kesihatan yang baik.

Jadi apakah hubungan antara berjemur dan kesihatan yang baik?

Satu kajian baru yang disiarkan oleh jurnal Epidemiologi klinikal dan metabolisme di Mac 2010 menyatakan bahawa kekurangan vitamin D adalah trend yang membimbangkan, dan lebih ramai orang mempunyai kurang vitamin penting ini. Kekurangan vitamin D adalah cepat mencapai perkadaran wabak., dengan kajian yang mencatatkan bahawa 59 peratus daripada penduduk adalah vitamin D yang kurang.

Kajian selanjutnya menambah tahap vitamin D dalam tubuh yang tidak normal yang dikaitkan dengan pelbagai penyakit, antaranya osteoporosis, kanser, kencing manis dan penyakit-penyakit kardiovaskular dan autoimun. Terdapat juga hubungan yang jelas antara kekurangan vitamin D dan lemak badan tersimpan. Kajian menambah bahawa jika seseorang mendapat cukup cahaya matahari, melalui berjemur dan kaedah lain, individu mungkin mampu untuk mendapatkan jumlah Vitamin D yang mencukupi dari. Ini bermakna bahawa cahaya matahari sebenarnya boleh membantu menggalakkan kehilangan lemak badan yang berkesan, serta membantu dalam menambah dos vitamin D yang sihat untuk tubuh.

Faedah lain daripada Berjemur

Kajian lain juga telah membuat kesimpulan bahawa pendedahan kepada cahaya matahari, terutamanya pada waktu awal pagi dan petang, membantu menambah lebih banyak tahap vitamin D badan anda, yang seterusnya boleh membantu untuk memastikan otak anda sihat, serta menghindari dementia dan kemurungan. Penemuan juga menekankan bahawa persaraan kepada iklim yang lebih panas, dan mengambil suplemen pemakanan harian membantu meningkatkan keupayaan otak untuk kekal aktif dan dalam keadaan yang baik walaupun melalui tahun-tahun persaraan.

Kedua-dua kajian bersetuju bahawa kekurangan vitamin D boleh menjadi matahari biasa yang alleviated atau diperbetulkan melalui pendedahan dan mengambil vitamin tambahan. Ini harus membuat untuk Padang sempurna Berjemur, walaupun pakar-pakar kesihatan menekankan bahawa aktiviti Berjemur anda perlu dikawal selia, dan anda hanya perlu mendedahkan diri anda kepada matahari hanya semasa di awal pagi atau lewat petang, dan mengelakkan daripada waktu di mana matahari adalah yang paling hangat, supaya anda akan mengelakkan daripada mendapat selaran matahari, atau lebih teruk mengalami strok haba.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *