Menurunkan berat badan dan kawalan kencing manis yang menggunakan makanan Gi rendah

Menurunkan berat badan dan kawalan kencing manis yang menggunakan makanan Gi rendah

Indeks glisemik (GI) adalah penarafan karbohidrat pada skala 0-100 bergantung kepada setakat mana mereka meningkatkan tahap gula dalam darah selepas makan. Makanan dengan GI 70 dan ke atas dianggap sebagai makanan GI tinggi, 56-69 sebagai sederhana GI makanan, 55 dan ke bawah sebagai rendah GI makanan.

Makanan GI yang tinggi adalah mereka yang cepat dihadam dan diserap dalam aliran darah dan menyebabkan turun naik yang ketara dalam tahap gula dalam darah. Sebaliknya, makanan GI rendah, kerana mereka lambat penghadaman dan penyerapan, kelunturan hasil kenaikan gula darah dan insulin, dan telah membuktikan faedah kesihatan.

Manfaat daripada GI diet
GI diet adalah apa-apa tetapi makan lebih banyak makanan GI rendah daripada makanan GI yang tinggi. Ia adalah baik untuk penurunan berat badan yang cepat dan diet yang terbaik untuk pesakit kencing manis. Salah satu mudah boleh merancang diet GI rendah mereka termasuk lemak sihat, baik karbohidrat, dan protein tanpa lemak yang semua bersama-sama. -Kurangnya diproses makanan seperti sayur-sayuran, kekacang dan roti gandum yang mempunyai nilai-nilai GI yang rendah. Mereka membuat kita merasa lebih lengkap dan mengelakkan kita dari mengambil makanan yang agak kerap. Di samping itu gentian daripada makanan GI rendah juga membantu untuk mengawal kolesterol darah dan tahap glukosa darah.

Berikut adalah beberapa faedah yang lebih banyak daripada GI diet
•Reduces lapar dan memastikan kita lebih lengkap untuk masa yang lebih lama – boleh menguruskan dan menurunkan berat badan
•Sustained tenaga
•Increases badan sensitiviti terhadap insulin
•Helps dalam pengurusan penyakit kencing manis
•Reduces risiko penyakit jantung
Kolesterol baik •Improves
•Provides berpanjangan ketahanan fizikal

Makanan GI rendah
Nasi adalah makanan ruji utama utama penduduk India. Antara pelbagai jenis nasi, Doongara – unik pelbagai jenis padi yang dituai di Australia didapati nasi dengan Indeks glisemik yang rendah. Ia mempunyai GI 56 diikuti dengan beras basmathi di dengan nilai GI 58. GI rendah rakyat ini jenis bantuan untuk kekal lebih lengkap bagi lagi dan juga membekalkan tenaga yang berterusan untuk ketahanan fizikal. Ia adalah satu pilihan yang sihat bagi orang-orang yang mencari untuk meningkatkan tahap tenaga dan menurunkan berat badan. Malah, ia adalah lebih berguna untuk pesakit kencing manis.

Contoh terbaik bagi makanan GI rendah yang memberikan tenaga yang mampan adalah Pasta. Pasta di GI yang rendah adalah kerana pemerangkapan fizikal daripada kanji ungelatinised Granules bersama dalam satu rangkaian seperti SPAN molekul protein dalam doh pasta. Hasilnya, pasta apa-apa bentuk dan saiz mempunyai GI yang agak rendah (30 hingga 60). Begitu juga Asia noodles seperti vermicelli hokkien, udon dan beras juga mempunyai nilai-nilai GI yang rendah ke sederhana.

Bagaimana untuk memasukkan makanan GI rendah dalam diet kita
Makanan berminyak •Avoid
•ADD roti, oat dan makanan yang diperbuat daripada barli dan dedak di Sarapan Pagi. Roti yang diperbuat daripada bijirin, tingkat bawah batu akan mempunyai GI yang lebih rendah
•Try menggunakan Doongara padi, kukus beras, MI dan pasta daripada beras biasa digilap
•Enjoy semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran tetapi cuba Elakkan kentang dalam diet anda
•Switch untuk pemanis semulajadi seperti madu berbanding gula biasa

Dengan kebimbangan obesiti dan kesannya, satu boleh termasuk makanan GI rendah dalam diet beliau tetap untuk memperbaiki fungsi badan dan kesejahteraan, selain mengurangkan berat badan beliau.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *