Menuntut pampasan bagi kemalangan Hotel

Menuntut pampasan bagi kemalangan Hotel

Dalam bulan musim panas, Hotel, rumah-rumah tetamu dan B & B di UK adalah penuh dengan pelancong asing dan tempatan yang meneroka British bandar dan luar bandar. Bagi pertubuhan itu bulan ini akan sibuk dengan tempahan dan paling menguntungkan bagi tahun, dan tenaga kerja bermusim kenaikan dengan sewajarnya.

Dalam industri yang tertumpu pada menyediakan pelbagai perkhidmatan kepada pelanggan, tidak dapat dielakkan kemalangan dan kecederaan akan berlaku. Hotel-hotel besar, prosedur-prosedur keselamatan dan kesihatan yang mungkin akan dikuatkuasakan lebih ketat berbanding di luar bandar kecil B & B Walau bagaimanapun, pelbagai perkhidmatan yang mereka tawarkan tetamu adalah umumnya lebih luas, termasuk kemudahan dan pilihan yang lebih besar untuk makan dan minum. Jumlah pengunjung lebih tinggi, lebih banyak perkhidmatan tawaran dan tenaga kerja sementara meningkatkan risiko kemalangan kepada pekerja dan tetamu.

Dalam rumah tetamu yang lebih kecil atau B & B di sisi lain, piawaian keselamatan akan bergantung sepenuhnya kepada pemilik. Pertubuhan tersebut dijangka dapat dikekalkan dengan kurang baik berbanding pesaing mereka lebih besar dan akan tidak semestinya telah direka dengan keselamatan tetamu utama di rumah. Semua Hotel, rumah-rumah tetamu dan B & Bs saiz apa-apa mesti mengadakan insurans liabiliti awam untuk memberi pampasan kepada orang-orang yang cedera disebabkan kecuaian pertubuhan. Mereka perlu juga memegang liabiliti majikan insurans untuk menangani tuntutan-tuntutan bagi pihak ahli-ahli kakitangan yang cedera. Pelancong Inggeris juga boleh menuntut bagi kecederaan yang dialami di Hotel-hotel di luar negara jika penginapan adalah sebahagian daripada pakej a atau jika hotel ini milik British.

Eksekutif Keselamatan Kesihatan & melaporkan bahawa slip dan perjalanan dan manual pengendalian kemalangan adalah punca utama kecederaan kepada pekerja hotel, mewakili kira-kira 65% daripada jumlah keseluruhan. Slip, tersungkur, dan terjatuh juga adalah punca nombor satu kecederaan untuk tetamu hotel. Kemalangan itu mungkin berlaku di bilik mandi hotel jika lantai yang licin dan/atau jika handrails tidak dipasang. Lobi hotel dan petikan yang boleh ditinggalkan basah dan berbahaya jika mereka telah Tempahan dibersihkan dan tidak cordoned oleh kakitangan. Tangga dan balkoni juga kekurangan banisters atau susur Keselamatan, menyebabkan pelawat ke jatuh ke bawah atau dari mereka.

Stairways mungkin buruk dinyalakan, atau permaidani boleh rosak atau berbulu, mengakibatkan tersungkur, dan terjatuh. Kemalangan tersebut boleh menjadi sangat serius jika seseorang jatuh ke permukaan keras seperti kelebihan jadual yang, atau ke bawah menaiki tangga untuk. Tempat letak kereta hotel dan Taman juga mungkin mengandungi bahaya seperti permukaan tidak sekata, lubang-lubang periuk dan meliputi longkang yang hilang.

Senarai lain-mungkin kemalangan yang mungkin berlaku dalam hotel, guest house atau B & B adalah hampir tidak berkesudahan. Pengunjung boleh electrocuted oleh peralatan, diracuni oleh makanan yang dihidangkan dari dapur, atau saiz oleh makanan panas atau minuman tertumpah ke atas mereka oleh kakitangan atau rakan-rakan tetamu. Syarikat-syarikat yang besar dengan kolam renang dan kemudahan sukan perlu mengambil langkah berjaga-jaga terhadap bahaya tertentu yang boleh menyebabkan kemalangan.

Kemalangan dan kecederaan di Hotel-hotel, rumah tetamu dan B & Bs adalah biasa di UK. Peguam kami mempunyai pengalaman yang luas dengan tuntutan pampasan kemalangan hotel bagi pihak pelanggan dan pekerja. Kami beroperasi pada kemenangan Tiada Tiada yuran asas makna jika anda menang kes anda, anda menyimpan semua ganti rugi yang diberikan, dan jika anda kehilangan anda tidak akan membayar sesen pun.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai hotel, guest house dan B & B kemalangan di laman web kami.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *