Menukar rumah anda untuk memulihara dan memanfaatkan tenaga

Menukar rumah anda untuk memulihara dan memanfaatkan tenaga

Jika anda berminat untuk “kehijauan” anda akan perlu membuat beberapa perubahan kepada rumah anda, dan jenis tenaga yang anda gunakan untuk menjalankannya. Memanfaatkan tenaga matahari melalui panel solar boleh mengubah cara hidup anda, dan cara anda melayan dunia di sekeliling anda.

Matahari sentiasa menjadi sebuah pasukan yang melanjutkan nyawa kami, dan ia akan terus berkhidmat kepada kita jika kita hanya bersedia untuk menggunakannya. Teknologi hari ini telah membawa kepada kita cara-cara untuk menggunakan tenaga solar ini kuasa hanya kira-kira segala-galanya di rumah kami, dengan harga yang terhad.

Tenaga Suria datang dari matahari. Kelas biologi akan memberitahu anda bahawa selain mempengaruhi iklim dan cuaca, cahaya matahari menyediakan tenaga yang mengekalkan hidupan di bumi.

Ia juga boleh boleh dimanfaatkan untuk menyediakan Pemanas, lampu dan elektrik. Tenaga solar telah menjadi topik yang hangat sejak kebelakangan ini, tetapi teknologi ini adalah perkara yang baru – orang asli Amerika, orang-orang di China dan Yunani yang awal sejarah telah bertukar bangunan mereka kepada matahari untuk haba.

Arkitek awal ini telah menggunakan apa yang dikenali sebagai tenaga solar pasif. Teknik ini menjadikan penggunaan bahan binaan yang biasa untuk memerangkap haba dengan tiada peralatan mekanikal tambahan yang digunakan.

Lantai, tingkap, dan bumbung memainkan peranan dalam usaha menarik (atau memesongkan) sinar matahari. Terdapat beberapa cara untuk mengambil kesempatan daripada sinaran matahari, bermula dengan penempatan rumah.

Mempunyai rumah menghadapi khatulistiwa (kami akan menganggap kami di Hemisfera Utara, oleh itu rumah harus menghadapi Selatan) bermaksud bahawa ia mendapat cahaya matahari hari. Orientasi tetingkap ini juga penting – kecekapan yang optimum, kebanyakan tetingkap perlu titik dalam 30 darjah due Selatan.

Mengekalkan peratusan kecil daripada Utara menghadapi windows akan memastikan bahawa rumah anda selesa sepanjang tahun, tinggal hangat di musim sejuk dan sejuk di musim panas. Batu atau batu jubin lantai dan dinding bata akan menyerap sinaran Suria dan terus memberi dari haba selepas matahari itu hilang.

Manakala tingkap biasa membenarkan haba untuk melarikan diri, windows khas dengan salutan rendah-e, beberapa anak tetingkap, mengisi inert gas, dan/atau bingkai bertebat boleh mengurangkan kehilangan haba lima puluh tujuh puluh lima peratus. Dengan menutup sampul bangunan anda dan penebat yang baik, anda akan memastikan haba yang menginap di rumah.

Ia kemudian boleh diedarkan melalui rumah menggunakan kipas siling biasa. Peminat adalah idea yang baik juga, kerana mereka boleh digunakan daripada Penyaman udara untuk menyelamatkan wang dan tenaga elektrik.

Cahaya matahari langsung yang tidak hanya penting untuk berfikir apabila mempertimbangkan penggunaan tenaga. Dengan menggunakan keseluruhan siang kepada cahaya ruang yang anda boleh mengurangkan keperluan untuk pencahayaan elektrik dan haba yang dicipta olehnya.

Lampu tiruan telah sumber utama pencahayaan sejak abad ke-20. Dan menggunakan cahaya semulajadi mungkin mempunyai manfaat tambahan untuk kesihatan fizikal dan mental anda.

Di samping itu windows, hari-lampu membuat penggunaan jendela langit, cahaya paip (juga dikenali sebagai cahaya tiub), atriums, dan rak cahaya untuk menerangi kawasan pedalaman. Ini terbaik dikira apabila bangunan, tetapi dengan beberapa pengubahsuaian kecil rumah anda boleh menjadi lebih cerah, secara semulajadi!

Penyejukan pasif adalah satu lagi cara untuk mengurangkan bil-bil anda dan menjadi lebih cekap tenaga. Ini adalah sangat berguna dalam iklim yang lebih panas, di mana udara boleh menjadi kuasa utama pengguna.

Penyejukan pasif merujuk kepada menggunakan perkara-perkara untuk teduhan, menyerap haba, dan juga berganding bahu dengan tenaga solar pasif. Ia boleh dicapai menggunakan luar pilihan lanskap – pokok-pokok dan tumbuh-tumbuhan lain – atau dalaman/luar bangunan pilihan, seperti warna-warna, tirai atau kaca khas pada windows.

Sama ada anda sedang membina sebuah rumah baru, melihat melakukan beberapa kerja-kerja pengubahsuaian atau hanya ingin mengurangkan bil tenaga anda, tenaga solar pasif dan penyejukan teknik adalah cara mudah untuk idea-idea hijau yang diperbadankan ke dalam rumah anda. Dengan minat yang meningkat dalam isu-isu alam sekitar, mereka membuat satu ciri jualan yang sangat baik dan mereka akan menjimatkan wang anda.

Seperti yang anda lihat, Terdapat cara-cara untuk membuat pengubahsuaian kepada rumah anda untuk menjimatkan wang, dan pastikan anda menjadi ahli alam sedar masyarakat. Dengan menggunakan kuasa matahari, anda boleh menukar keseluruhan kualiti dan pencahayaan suasana rumah anda, manakala tidak membazirkan sumber yang terhad.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *