Menjelaskan Taijiquan Fajin

Menjelaskan Taijiquan Fajin

Longgar diterjemahkan, Fajin bermaksud “untuk mengeluarkan kuasa”. Terdapat banyak penjelasan bagi fenomena ini, antara yang agak mudah untuk agak mistik.

Praktikalnya bercakap, Fajin adalah cara menjana kuasa, lebih khusus lagi pendek kuasa untuk menarik atau aplikasi grappling dalam aspek-aspek Bela Diri Taijiquan. Latihan Fajin boleh membenarkan anda untuk menjana jumlah kuasa yang luar biasa ke atas jarak yang pendek, sesuatu yang mula-mula dipopularkan oleh Bruce Lee satu inci punch. Jika anda telah telah mengkaji Fajin bagi tujuan mempertahankan diri di mana-mana tempoh masa, anda akan mungkin telah sedar bahawa jenis kuasa yang anda kuasa roti dan mentega Taijiquan mempertahankan diri.

Ini tidak bermaksud untuk mengatakan bahawa Fajin tidak mempunyai aplikasi yang dalam disiplin penyembuhan dalam Taijiquan atau apa-apa seni mempertahankan diri dalaman. Fajin “Lembut” adalah satu cara untuk Fajin amalan yang membolehkan badan mengalami kesan yang lembut untuk merangsang tulang dan membolehkan badan Qi untuk mengedarkan lebih bebas. Amalan Fajin juga adalah satu cara yang berguna untuk pengamal Taijiquan untuk “self-diagnose” bidang ketegangan atau Qi tersumbat dalam badan sendiri, kerana gelombang kuasa akan perjalanan dan berhenti di mana-mana titik ketegangan atau tersumbat. Pengamal yang kemudian boleh mengamalkan untuk berehat bidang tersebut dalam amalan borang Taijiquan beliau biasa. Fajin untuk kesihatan tidak sering diajar hari ini, dan ia adalah titik spekulasi sejarah yang menarik tentang mengapa ia tidak ditekankan dalam ajaran moden Taijiquan.

Fizikal terns, Fajin yang adalah tidak lebih daripada bahagian pinggul, bersungguh-sungguh membenarkan kuasa untuk bergerak ke atas melalui jasad dan dalam tangan. Ini adalah amat serupa dengan bagaimana tentera bergerak melalui Newton dalam buaian. Dalam amalan, ini adalah lebih mudah berkata daripada dilakukan. Badan perlu cukup santai untuk membenarkan kuasa untuk mengalir.

Awal Taijiquan latihan adalah bertujuan untuk merehatkan badan, kerana ini adalah prasyarat untuk Fajin yang betul untuk mengambil tempat. Biasanya, Fajin adalah benar-benar hanya belajar dengan betul oleh pelajar apabila dia telah mencapai garis dasar sesuai berehat untuk membenarkan ia berlaku.

Baki adalah tema Taijiquan, supaya pergerakan perlahan yang perlu dilengkapkan oleh pergerakan yang lebih cepat, lebih sukar, itulah peranan yang menepati Fajin dalam sistem Taijiquan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *