Menjelaskan hukum tarikan manusia

Menjelaskan hukum tarikan manusia

Tidak wujud undang-undang tarik manusia?

“Menurut Kamus Dewan Edisi menarik” adalah undang-undang tarikan, sekurang-kurangnya di mana elektromagnetik berkenaan. Tetapi tiada undang-undang mengenai tarikan antara dua orang? “Di dunia yang adalah penuh dengan orang yang tidak dikenali” sebagai satu garisan di dalam lagu yang terkenal dengan selesa dan bergaya pergi, ada satu set yang jelas peraturan-peraturan yang membolehkan dua orang jatuh antara satu sama lain?

Adalah tarikan perkara kimia?

Mungkin. Menurut para saintis, tarikan antara haiwan yang berlawanan jantina adalah semua tentang bahan-bahan kimia yang dipanggil pheromones. Kesan pheromones dalam tingkah laku serangga adalah dikaji sehingga kini. Ia telah diperhatikan, sekurang-kurangnya dalam beberapa eksperimen yang berkaitan, pheromones yang bertanggungjawab bagi komunikasi di antara spesies dan koloni semut-semut yang sama. Bau dahsyat yang dikeluarkan oleh skunk untuk menangkis musuh dikatakan jenis pheromone. Sesetengah spesies beruk gosok air kencing mengandungi pheromone pada kaki daripada rakan-rakan yang berpotensi untuk menarik perhatian mereka. Beberapa saintis percaya bahawa haiwan (biasanya wanita) seperti serangga dan mamalia menghantar kimia ini isyarat untuk memberitahu lelaki spesies gen mereka yang berbeza daripada mereka. Kepelbagaian gen ini adalah penting dalam menghasilkan anak dengan lebih baik peluang hidup. Industri minyak wangi telah dimodalkan pada pheromones sebagai satu cara untuk meningkatkan daya seseorang seksual tarikan kepada jantina yang berlawanan. Haiwan seperti ikan Paus itu dan rusa musk telah diburu bagi bahan kimia ini.

Akhir-akhir ini, saintis akan meneliti kewujudan pheromones manusia dan peranannya dalam pemilihan pasangan. Terdapat banyak pandangan yang bercanggah dalam bidang biologi, kimia, genetik, dan psikologi. Kebanyakan saintis ingin menekankan bahawa ini tidak wujud, atau jika mereka lakukan, tidak memainkan peranan dalam tarikan seksual antara seorang lelaki dan seorang wanita. Tetapi penyelidikan yang baru seperti yang dijalankan oleh Swiss penyelidik daripada Universiti Berne diketuai oleh Klaus Wedekind perlahan-lahan membuat para saintis memikirkan semula pendirian mereka. Percubaan mereka melibatkan wanita menghidu baju kapas lelaki berbeza dalam tempoh ovulasi mereka. Ia telah mendapati bahawa wanita lebih suka bau baju lelaki yang berbeza secara genetik, tetapi juga berkongsi persamaan dengan gen wanita. Ini, seperti dalam kes serangga dan mamalia lain, adalah untuk memastikan ciri-ciri yang lebih baik dan lebih sihat untuk anak-anak mereka pada masa hadapan. Tetapi penyelidik juga mengingatkan bahawa keutamaan bagi bau lelaki yang terjejas oleh wanita dalam tempoh ovulasi, makanan yang dimakan lelaki, minyak wangi dan produk wangi badan yang lain, dan penggunaan pil perancang keluarga.

Tidak memahami personaliti dalam tarikan seksual?

Ya, tetapi begitu juga persepsi anda mate potensi personaliti. Mengikut kajian yang dijalankan oleh Klohnen, E.C. & S. Luo 2003 interpersonal tarikan dan personaliti, orang yang rasa diri-Keselamatan dan persepsi-kurangnya orang rakan beliau didapati untuk menjadi penentu kuat tarikan dalam teori situasi. Apa tidak ini memberitahu kita? Kita lebih suka yang tertentu personaliti jenis, yang menarik perhatian anda kepada orang. Tetapi selain daripada keperibadian sebenar orang itu, yang boleh hanya akan disahkan melalui interaksi melalui masa, ia adalah persepsi anda terhadap pasangan anda berpotensi yang menarik anda terlebih dahulu, sama ada orang yang kasih-sayang anda benar-benar mempunyai jenis personaliti itu atau tidak. Ini mungkin boleh kira satu kenyataan yang biasa didengar daripada lelaki dan wanita yang hubungan mereka gagal: “Saya fikir mereka ini jenis orang.”

Jadi bagaimana tarikan Rajah dalam perhubungan?

Anda mungkin pernah mendengar tarikan yang sejati, atau faktor ke arah hubungan. Mungkin, di-kurangnya di permulaan; tetapi tarikan semata-mata tidak dapat membuat hubungan yang bekerja. Ia adalah tarikan itu yang membuat anda melihat seseorang dari jantina yang berlawanan, tetapi sebaik sahaja anda dapat mengenali orang yang lebih banyak, tarikan hanya satu pertimbangan. Nilai-nilai yang dikongsi, impian dan nafsu menjadi lebih ketara dalam hubungan jangka panjang.

Jadi saya harus berhenti berusaha menjadi menarik?

Lebih berusaha menjadi fizikal menarik, bekerja pada semua aspek kesihatan anda: fizikal, emosi, mental dan rohani. Tarikan fizikal masih pelopor. Ingat, biologi predisposes kita untuk memilih rakan kongsi dengan gen-gen yang sihat. Di mana emosi anda bimbang, hanya tanya ini kepada diri anda: anda ingin meluangkan masa bersama orang yang merasa tidak selamat tentang dia? Mungkin tidak! Terdapat Hikmah di kenali diri anda: siapa anda, anda kepercayaan, nilai, dan impian. Dan tidak berpura-pura untuk menjadi seseorang yang anda tidak. Menipu orang lain dengan membuat beliau berfikir bahawa anda berkongsi nilai-nilai dan kepercayaan yang sama hanya akan menyebabkan anda mengikut kedua-dua. Apabila anda sihat dalam semua aspek, daya tarikan menjadi akibat dan tidak berakhir. Seperti yang dinyatakan dalam kajian Klohnen dan di Luo, orang yang rasa diri-Keselamatan perkara, mungkin juga melepasi tarikan. Tetapi ingat: melakukan perkara-perkara ini untuk diri sendiri dan bukan untuk orang lain. Barulah boleh anda benar-benar memanfaatkan daya tarikan anda sebagai orang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *