Menjauhkan diri daripada tabiat tidak sihat semasa hamil

Menjauhkan diri daripada tabiat tidak sihat semasa hamil

Isu-isu kesihatan adalah pertimbangan yang paling penting untuk disimpan di rumah semasa mengandung. Ia adalah penting untuk anda mengekalkan kesihatan yang sempurna dan menjauhkan diri daripada tabiat yang tidak sihat pada peringkat ini penting untuk memastikan anda dan bayi anda yang sihat dan selamat. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang perkara-perkara yang perlu anda Elakkan semasa hamil.

Perkara-perkara yang anda perlu untuk mengelakkan
Perkara-perkara penting yang anda harus Elakkan apabila hamil adalah alkohol, dadah, rokok dan kafein. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita, dengan atau tanpa pengetahuan yang sepatutnya mereka kesan-kesan yang teruk, terdapat untuk menggunakannya. Menurut kajian Kebangsaan mengenai penggunaan dadah dan Kesihatan (NSDUH) 2009, 4.5 peratus dan 10 peratus daripada wanita hamil yang berumur 15-44 tahun digunakan dadah dan alkohol masing-masing. Ianya, oleh itu, perlu untuk mendidik orang ramai dan mereka memahami kesan berbahaya penggunaan mereka.

Kesan-kesan yang berbahaya pada anda dan bayi anda
Tabiat yang tidak sihat termasuk minum, penyalahgunaan dadah dan rokok mempunyai kesan berbahaya pada kesihatan anda dan bayi anda.

Minum: Minum semasa hamil boleh menyebabkan Sindrom alkohol janin (FAS) yang memberi kesan kepada pembangunan fizikal dan mental bayi. Ini menyebabkan kecacatan kelahiran, wawasan atau masalah pendengaran, bermasalah pembelajaran, tidur dan menghisap masalah dan komplikasi lain tingkah laku pada bayi. Tabiat berbahaya ini boleh juga menyebabkan keguguran, lahir preterm dan kelahiran. Ia juga boleh bertanggung jawab untuk banyak masalah kesihatan lain seperti kerosakan hati.

Penyalahgunaan dadah: mengambil dadah haram menyebabkan isu-isu kesihatan seperti pening, peningkatan kadar jantung, perubahan dalam corak, pernafasan dan lain-lain yang banyak masalah tidur. Ia mempunyai kesan ke atas janin yang membimbangkan. Ia telah diketahui dari kajian tertentu bahawa penggunaan ganja semasa mengandung melambatkan pertumbuhan janin dan mengurangkan tempoh kehamilan, dengan itu, meningkatkan kemungkinan kelahiran pramatang. Ia juga boleh menyebabkan bayi berat kelahiran yang rendah. Selain itu, penggunaan dadah terlarang tertentu menimbulkan risiko Sindrom kematian bayi mengejut.

Rokok: Rokok tembakau adalah biasa di kalangan wanita hamil. Ia dikenali untuk menyebabkan penyakit gusi, kanser, penyakit jantung dan juga strok pada individu tersebut. Isu-isu kesihatan yang banyak seperti keguguran, kelahiran, dan komplikasi kehamilan berlaku dengan rokok yang berlebihan.

Bahan-bahan kimia yang merbahaya seperti karbon monoksida dan Nikotin yang dikaitkan dengan rokok mengurangkan aliran oksigen kepada bayi, sekali gus menjejaskan bekalan nutrien. Merokok semasa mengandung juga didapati menyebabkan masalah-masalah seperti berat badan lahir yang rendah dan lain-lain kecacatan kelahiran.

Kafein: Selain tabiat tidak sihat yang disebutkan di atas, mengambil kopi yang berlebihan juga adalah berbahaya untuk wanita hamil. Pengambilan kopi yang mengandungi kafein sering menyebabkan keguguran. Ia juga meningkatkan kadar jantung, tekanan darah dan keringat pengeluaran. Ia dianggap untuk mengurangkan jumlah cecair dalam badan dan juga mengurangkan jumlah serapan besi dan kalsium yang menjejaskan bekalan nutrien untuk bayi.

Oleh itu, disyorkan untuk menjauhkan diri daripada tabiat tidak sihat ini semasa hamil dan ikut Tip-Tip tertentu yang sihat untuk mengekalkan kesihatan anda.

Mengambil diet yang sihat
Sihat, tepat pada masanya dan diet yang seimbang perlu diambil semasa mengandung. Pelan diet yang sihat yang anda dan bayi anda perlu diikuti. Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil sekurang-kurangnya tiga kali setiap hari bersama-sama dengan beberapa makanan ringan. Tanya doktor anda dan catatkan semua barangan makanan yang mengandungi vitamin, mineral dan juzuk perlu diet yang lain diperlukan.

Memupuk gaya hidup sihat
Gaya hidup sihat mengelakkan isu-isu kesihatan dan menggalakkan kesejahteraan kedua-dua ibu dan bayi sepanjang kehamilan. Gaya hidup sihat termasuk pemakanan yang betul dan senaman. Walau bagaimanapun, elakkan aktiviti-aktiviti latihan dan sukan yang boleh membuat anda jatuh atau mengalami kecederaan abdomen. Atas nasihat doktor, kelonggaran amalan senaman yang meningkatkan kesihatan fizikal dan ketenangan fikiran.

Masa depan bayi itu bergantung bagaimana membangunkan janin di dalam rahim ibu. Oleh itu, dengan memupuk gaya hidup sihat dan menjauhkan diri dari bahan-bahan yang tidak sihat, anda boleh mempunyai bayi yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *