Menjaga leher anda rosak dalam kes kecederaan pukulan cemeti

Menjaga leher anda rosak dalam kes kecederaan pukulan cemeti

Anda perlu mengambil melampau penjagaan leher anda rosak dalam kes kecederaan pukulan cemeti. Tanda-tanda kecederaan pukulan cemeti yang terdiri daripada tinnitus, kabur wawasan, menghadapi kesukaran untuk menelan apa-apa, stinginess atau kebas di tangan dan kaki, otot shuddering dan sakit di kepala, belakang atau lengan. Tekanan pada bahagian leher adalah juga sangat biasa. Tanda-tanda kecil ini tidak boleh diabaikan kerana mereka boleh datang kembali selepas beberapa hari. Walaupun kesakitan boleh meek tetapi ia boleh menjadi serius dalam jangka masa panjang. Leher patah, walaupun tidak meretakkan harus dijaga. Nasihat daripada doktor adalah sangat penting.

Kadang-kadang ia menjadi sukar untuk menentukan sama ada pesakit benar-benar memerlukan untuk rawatan kecemasan untuk kecederaan pukulan cemeti. Tetapi ianya perlu untuk melawat doktor untuk mendapatkan nasihat yang baik. Doktor boleh mengkaji gejala-gejala dan diagnosis dengan sewajarnya. Rawatan diri dan self-diagnose boleh membawa kepada peringkat yang penting. Semasa mengambil pesakit ke doktor selepas kemalangan itu, sokongan yang khas perlu disediakan ke leher. Kecederaan bergantung kepada keterukan perlanggaran, jadi bertindak sewajarnya. Sentiasa mencari satu gejala-gejala berikut selepas kecederaan pukulan cemeti:

“Pesakit merasa pening.
“Orang yang mempunyai sakit leher.
“Sakit kepala yang berterusan.
“Sakit bahu.
“Sakit di mana tangan atau kedua-duanya.
“Kebas atau stinging di tangan dan kaki.
“Kelemahan atau kehilangan pergerakan tangan atau kaki.

Walaupun pukulan cemeti kecederaan adalah kebanyakan masa placid dan tidak mengambil masa yang sangat lama untuk sembuh ia boleh dalam beberapa kes-kes yang menyebabkan terkoyak ligamen, arteri dan tendon saraf tunjang. Dalam sesetengah kes yang jarang berlaku, pukulan cemeti boleh menyebabkan tulang patah leher dan kembali bersama. Jika kecederaan pada bahagian leher adalah ringan kemudian menggunakan pek sejuk ke bahagian yang cedera selama 20 minit berulang kali dalam beberapa hari pertama boleh membantu pesakit yang mendapatkan sedikit kelegaan. Arahan daripada doktor yang perlu diambil untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Pek sejuk boleh digunakan sehingga berhenti sakit. Pada mulanya ubat tahan sakit seperti ibuprofen atau acetaminophen membantu melegakan kesakitan. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan yang kerap perlu diambil sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor. Doktor hendaklah dihubungi dengan serta-merta selepas kecederaan.

Menjaga leher anda rosak dalam kes kecederaan pukulan cemeti dan mengandungi campuran tidur rehat, rehat leher, terapi haba, terapi sejuk, Perkhidmatan Urutan, kolar serviks dan lisan-penderitaan. Selepas rasa sakit berkurangan, senaman yang boleh diperkenalkan untuk membaikpulih fleksibiliti. Walaupun, latihan perlu tidak dilakukan dalam masa 72 jam selepas kecederaan. Jika patah tulang, doktor hendaklah dihubungi dengan serta-merta. Semua ubat-ubatan yang perlu ditetapkan hanya oleh pengamal yang berkelayakan. Pesakit kemudian tidak bergerak dengan plaster yang membuang atau merenyukkan cebisan-cebisan pembedahan. Selepas 6 hingga 12 minggu, fraktur menyembuhkan dan fisioterapi adalah digunakan untuk memberi kekuatan pada otot-otot.

Rawatan bergantung kepada diagnosis yang betul, kerana ianya hanya dengan jelas memahami kecederaan pukulan cemeti dan takat yang pengamal yang boleh berjaya menetapkan rawatan yang tidak hanya akan membantu meringankan kesakitan awal pesakit tetapi juga beransur-ansur menyebabkan pesakit sepanjang urusan penyembuhan yang berhemat. Oleh itu, ia adalah satu kemestian untuk menjaga leher anda rosak dalam kes kecederaan pukulan cemeti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *