Menjaga gigi bayi belum lahir anda

Menjaga gigi bayi belum lahir anda

Mengharapkan wanita harus melawat doktor mereka untuk memastikan bahawa dia dan anaknya tidak akan berada dalam bentuk yang sangat baik. Kaedah utama dalam memberikan penjagaan gigi anak anda walaupun semasa dia masih di dalam rahim itu baik diri anda serta keperluan kesihatan gigi anda. Setelah tetap check up dengan doktor gigi anda, memberus betul dan menggunakan flos, mengelakkan makanan berlemak dan berpegang kepada diet yang berkhasiat dan seimbang adalah langkah-langkah untuk memastikan ini.

Bayi yang belum lahir? gigi sudah borang di dalam rahim, tunas gigi mereka akan sudah membentuk seawal lima atau enam minggu bunting manakala Mahkota gigi mereka akan pada waktu Bilakah mereka adalah di antara 3 bulan sehingga ke usia enam bulan di dalam rahim. Rendah gigi atau gigi bayi yang sehingga 20 sudah tertanam dalam kanak-kanak? s tulang rahang sebaik sahaja dia dilahirkan. Manakala Mahkota gigi ini sudah hampir selesai, gusi menyembunyikannya sehingga masa bayi bermula untuk menjalani satu proses yang dikenali sebagai teething.

Sebagai bayi di dalam rahim? gigi s berkembang, ia adalah satu kemestian bagi ibu-ibu yang mempunyai cukup kalsium, fosforus dan vitamin dan mineral yang lain. Berpegang kepada diet yang seimbang membolehkan anda mempunyai tidak betul nutrien yang penting bagi anda dan anak anda berkembang dalam rahim anda. Bayi di dalam rahim tidak menggunakan Deposit kalsium dari gigi ibu mereka seperti apa yang orang-orang yang banyak berfikir. Mengendahkan nasihat doktor mengenai pemakanan semasa hamil untuk dia tahu kehendak anda dengan tepat.

Terdapat tiada fakta-fakta saintifik yang menginap Sandarkan mitos bahawa setiap kali seorang wanita mendapat hamil, dia terikat untuk kehilangan gigi yang. Ibu-ibu hamil cenderung untuk mempunyai kerosakan gigi kerana mereka sering kali lupa untuk menjaga kesihatan gigi mereka baik dan snek memakan banyak. Walaupun kerosakan gigi jarang berlaku antara mengharapkan ibu, keradangan gusi atau gingivitis boleh berkemungkinan berlaku. Kehamilan menyebabkan melonjak hormon wanita dan itu yang menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai gingivitis kehamilan. Hormonal meningkatkan seperti ini mencetuskan reaksi gusi terhadap plak di bawahnya ia. Pembersihan tetap dan penjagaan gigi boleh membantu dalam mencegah gingivitis di kalangan wanita hamil walaupun tahap hormon yang tidak teratur.

Terdapat tiada kemudaratan untuk ibu mengandung dan kanak-kanak beliau walaupun beliau menerima banyak rawatan dan penjagaan gigi. Antara bulan keempat dan keenam kehamilan adalah masa yang terbaik untuk mempunyai satu prosedur pergigian yang dilakukan. Semasa mengandung untuk beberapa bulan pertama, wanita merasa keresahan, ketegangan dan rasa loya. Selepas beberapa ketika, Tempahan yang mengandung pada mereka trimester terakhir kehamilan mendapati sukar untuk duduk di atas kerusi pergigian mereka. Ini adalah sebab mengapa anda patut memiliki anda rawatan lisan yang dibuat di antara bulan keempat dan keenam kehamilan.

X-ray pergigian yang penting alat-alat diagnostik yang membantu doktor gigi anda mengesan kerosakan dan masalah-masalah lain yang mungkin tidak jelas dalam satu pemeriksaan visual. Jika anda mengamalkan tabiat penjagaan kesihatan gigi yang baik sebelum hamil, anda mungkin tidak lagi perlu x-ray semasa hamil. Jika satu prosedur x-ray adalah harus bagi wanita, dia hendaklah memakai apron plumbum yang melindungi otot-otot abdomen beliau dan bayi dalam rahim dia, juga dia mesti tidak boleh terdedah kepada radiasi yang sangat lama tidak juga kepada pancaran sinar-x yang pelbagai. Dengan pemakanan yang betul dan penjagaan gigi sebelum dan semasa kehamilan, anda boleh membantu gigi bayi anda mulakan satu permulaan yang baik dan mengelakkan masalah gigi untuk diri sendiri juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *