Meningkatkan pertahanan badan dengan merangsang imuniti terhadap penyakit-penyakit

Meningkatkan pertahanan badan dengan merangsang imuniti terhadap penyakit-penyakit

Ia adalah masa tahun lagi – sejuk dan selesema musim – di mana ramai orang akan rasa lemah dan sakit disebabkan oleh virus selesema yang aktif yang menyerang tubuh. Anda boleh melakukan sesuatu untuk mengelakkan daripada memperolehi kebimbangan terhadap selsema, terutamanya sekarang bahawa strain virus yang lebih kuat akan mengenakan penyakit berjangkit yang lebih. Melindungi diri anda dengan membina imuniti yang kuat terhadap penyakit. Jangan biarkan ini penceroboh bersambut menakluki kita! Kerana mereka berkata, ‘Pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati’, dan ia pasti. Meningkatkan pertahanan badan dengan memakan makanan semula jadi imun. Orang-orang yang mempunyai penyakit auto imun seperti arthritis dan kencing manis perlu menggandakan usaha mereka dalam pemakanan badan dengan makanan imun yang sihat dan berkhasiat.

Orang-orang yang telah melemahkan sistem imun perlu mula melakukan pengubahsuaian yang drastik pada gaya hidup mereka. Anda sebenarnya tidak menyerah semua barangan baik tetapi anda perlu membuat satu usaha untuk menggabungkan betul jenis makanan dalam diet anda. Anda masih boleh makan kegemaran pastri dan gula-gula anda tetapi dalam kesederhanaan. Sebahagian besar daripada diet anda mestilah termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan yang mentah. Juga, mengambil makanan yang kaya dengan protein kerana ia membantu dalam peningkatan jisim otot, yang meningkatkan metabolisme. Orang-orang yang telah dikenakan dengan sistem imun virus hiv, perlu memberi perhatian yang teliti tentang jenis-jenis makanan yang mereka makan. Menghapuskan semua jenis makanan yang tidak sihat dan melekat dengan makanan imun semulajadi yang penuh dengan vitamin, mineral dan fitokimia.

Anda perlu mula melengkapkan diri dengan fakta-fakta penting sistem imun untuk memastikan bahawa anda akan dapat menguatkan imuniti anda terhadap semua jenis penyakit dengan berkesan. Merangkumi makanan berikut dalam diet anda untuk menyelamatkan diri anda daripada virus selesema yang meluas serta jenis jangkitan manusia yang lain.

· Labu – ia adalah kaya dengan Beta-karotena, yang bermanfaat dalam badan kerana ia diperlukan untuk menghasilkan Vitamin A. Vitamin A membantu protein untuk mengawal komunikasi sel-sel yang teratur (asas yang paling penting untuk sokongan sistem imun yang kuat).

· Teh hijau – minuman kesihatan ini adalah kaya dengan EGCG (Epigallocatechin Gallate), iaitu sejenis antioksidan yang menghalang keupayaan virus-virus tersebut untuk membiak. Minum teh hijau boleh menyediakan anda dengan Pertahanan serangan yang terbaik untuk memerangi virus selesema, dan menyokong fungsi sistem imun yang kuat.

· Ikan – kebanyakan jenis ikan mengandungi asid lemak yang juga diperlukan oleh badan. Makanan yang kaya dengan protein ini membantu meningkatkan sistem imun yang lemah dengan mempertingkatkan aktiviti phagocyte.

· Lada loceng merah – tertanya-tanya semula jadi ini adalah sumber yang baik bagi Vitamin C dan Beta-karotena. Vitamin C amat membantu untuk membina kesihatan imun dengan meningkatkan imuniti kami terhadap penyakit. Ia menggalakkan pengeluaran sel darah putih, yang dikenali sebagai penyakit-pertempuran ejen.

Ambil perhatian-imun semulajadi makanan dan pastikan untuk menambah mereka ke dalam diet harian anda. Dengan pengubahsuaian-pengubahsuaian diet mudah yang anda boleh meningkatkan daya ketahanan diri anda dan mencegah mendapat selsema serta strain virus selesema yang lebih kuat. Membina Pertahanan imun badan dan mengelakkan jangkitan sistem imun!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *