Meningkatkan pengetahuan latihan kekuatan dengan buku-buku Kecergasan

Meningkatkan pengetahuan latihan kekuatan dengan buku-buku Kecergasan

Dalam abad ke-21 orang akan sedar tentang kepentingan kecergasan dan tidak serius untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya. Buku-buku kecergasan memberi maklumat yang berguna seperti pelbagai jenis senaman, tips Kesihatan, faedah-faedah tertentu jenis senaman dan lain-lain dengan cara yang tepat dan padat. Buku-buku ini akan biasanya ditulis oleh pakar-pakar yang terkenal dalam industri kecergasan dan bersemangat untuk berkongsi pengetahuan mereka dengan seluruh dunia.

Berikut adalah sebahagian daripada buku-buku kegemaran kecergasan:

Kekuatan dan rahsia udara pejuang terbesar di dunia yang ditulis oleh John Saylor adalah ideal untuk orang-orang yang bersekutu dengan senaman kardiovaskular. Di samping itu, ia adalah sesuai bagi mereka yang berminat untuk meningkatkan kekuatan, fleksibiliti dan kelajuan. John Saylor telah mendapat reputasi sebagai world class judo yang pakar. Beliau adalah ahli beberapa pasukan Amerika Syarikat, Judo dan memenangi beberapa Kejohanan seperti Collegiate Kejohanan Kebangsaan (1974), Kejohanan Judo Pan American (1976, 1979). Beliau mengambil kepentingan yang besar dalam mempelajari taktik baru dan kini beliau telah mendedahkan semua rahsia yang dia menyakitkan telah terkumpul selama ini dalam buku ini.

Satu lagi buku kecergasan yang sepatutnya mendapat tempat di rak buku anda adalah Sains dan amalan latihan kekuatan. Buku ini menyediakan maklumat yang diperlukan untuk latihan atlet. Dr. Vladimir Zatsiorsky –original penulis buku ini telah disertai oleh Dr. William Kraemer di dalam edisi ke-2 Sains dan amalan latihan kekuatan. Dalam edisi baru ini Dr. William Kraemer telah menulis tiga Bab yang bermaklumat yang berasingan pada atlet yang telah bermula baru, wanita dan kanan atlet. Kedua-dua penulis mempunyai pengalaman yang kaya latihan lebih 1000 atlet berprofil tinggi termasuk juara Olimpik, Juara dunia serta pemegang rekod dan juara Kebangsaan. Fakta unik tentang buku kecergasan ini adalah penulis bukan sahaja mengambil kira sudut pandangan Amerika Utara, tetapi juga perspektif Eropah Timur. Mereka telah mengaplikasikan pengalaman ini di dalam pelbagai bahagian buku.

Pakar-pakar kecergasan sentiasa menyatakan bahawa semua orang harus mempunyai rutin senaman peribadi. Buku ini, juga, mengikut prinsip ini dan cuba untuk menunjukkan bahawa sebuah program kecergasan tertentu mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Malah ia berkata bahawa ketika seseorang bergerak melalui pelbagai peringkat hidup program kecergasan perlu juga diubahsuai sewajarnya.

Program latihan kekuatan boleh cukup rumit; terutama bagi pendatang baru dan buku ini membuat percubaan untuk membuat pembaca memahami konsep-konsep asas dalam gaya yang jelas dan mudah. Penulis telah berjaya pasti semua maklumat yang semasa dan dikemaskini supaya pembaca mendapat gambaran sepintas lalu trend kecergasan yang terkini. Contoh-contoh yang telah disediakan dalam buku ini akan membantu pembaca untuk memahami konsep yang lebih mudah dan berkesan.

Untuk menggalakkan pemahaman yang lebih baik, buku ini terbahagi kepada 3 bahagian. Bahagian satu menumpukan kepada topik-topik seperti kekuatan khusus atlet, asas-asas latihan kekuatan, kekuatan tugas khusus dan sebagainya. Di bahagian dua pembaca akan dapat mengetahui tujuan Kecergasan, intensiti program latihan, kepentingan masa, bagaimana untuk mencegah kecederaan ketika bersenam. Dalam bahagian 3, pembaca akan dapat mengetahui mengenai program-program yang bertujuan untuk populasi tertentu latihan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *