Meningkatkan Kids yakin diri, bebas

Meningkatkan Kids yakin diri, bebas

Dengan kemunculan tarikh Main terancang, telefon bimbit dan GPS dilengkapi kostum Halloween (Ya, ia wujud) kita stifling kreativiti dalam kanak-kanak kami hari berlegar, melindungi dan penjadualan ke atas? Akan kami mengeluarkan elemen yang bunga itu daripada interaksi tidak berstruktur yang tulen dan sederhana antara anak-anak dan persekitaran mereka?

Saya membesar sebelum era digital, menikmati kebahagiaan itu suatu hari tidak dirancang yang tentu dihabiskan sepanjang percutian musim panas. Kecuali gangguan yang singkat bagi pengajaran piano atau janji temu doktor gigi, saya menghabiskan hari pelayaran tentang basikal saya, bermain permainan, berenang, dan makan gula-gula titik dari pita Daftar, menuju ke rumah untuk makan malam, penuh dengan cerita-cerita tentang hari.

Tiada telefon bimbit. Tiada GPS. Tiada permainan video untuk mengalihkan perhatian daripada pengembaraan 3-D. Sebaliknya, pengalaman fistful kehidupan yang sebenar dengan katak, dodge ball, hopscotch, dan rakan-rakan; luka bersama-sama dengan perasaan kemerdekaan.

Berkelip ke hadapan ke tahun 1980-an, Bilakah kehidupan sebagai seorang kanak-kanak menjadi adalah. Walkmans. Komputer peribadi. Telefon bimbit. Semua cara alat elektronik 2-D, menjerit masa kami dan wang kami. Bahagian itu adalah baru. Kumpulan-Kumpulan, jalan-jalan yang merbahaya dan lintasan, kidnappers dan Pesalah begini? Bukan baru. Bahagian-bahagian gelap tamadun, besar bandar ke luar bandar perkampungan, telah sentiasa wujud, hanya maklumat kewujudan mereka tidak didokumenkan di setiap saluran media yang tersedia.

Tempat di sepanjang baris, Walau bagaimanapun, kita sebagai ibu bapa pergi dari mempercayai anak-anak kita untuk takut bagi mereka. Tidak membuat kesilapan, ada perkara-perkara yang sangat nyata takut sana. Walau bagaimanapun, meletakkan enam-tahun-kanak kanak berusia dalam rutin yang merasakan lebih seperti yang straightjacket sosial semata-mata untuk memastikan mereka selamat, sibuk, atau sehingga dengan Joneses maya ini, nampaknya… baik… sedikit contrived.

Masukkan Lenore Skenazy, penulis kanak-kanak Free-Range: memberi anak-anak kita dalam kebebasan kita telah tanpa pergi kacang dengan bimbang. Satu hari dia membiarkan anaknya menaiki rumah bawah tanah New York. Semata-mata. Sekarang ada seketika yang diimplan bagi ibu-ibu helikopter. Skenazy kepada discrediting nama dipanggil, tetapi teguh berdiri tanah beliau, mengekalkan bahawa kanak-kanak yang layak di ‘aha’ detik yang datang dari melakukan perkara-perkara dengan sendirinya.

Skenazy mengakui ianya sebuah dunia yang berbahaya. Dia juga melihat takut ibu, menggesa gembar-gembur media, syarikat-syarikat insurans yang ultra-cautious, dan undang-undang bimbang Ketuat, menghalang anak-anak kerana anak-anak. Dengan iklim semasa pertikaian, cerita-cerita berita buruk yang ditiup daripada bahagian pada sumber yang disambungkan, dan jiran-jiran nosy nada keadaan pengasuh apabila kanak-kanak keluar bermain di rumput tanpa penyeliaan, ibu bapa meletakkan ketakutan di tempat duduk pemandu. Kanak-kanak hampir dikunci, ditutup, yang menyaksikan ke atas seolah-olah, di setiap sudut, mereka ketakutan yang paling buruk akan menjadi realiti.

Ibu-ibu yang banyak telah memperoleh mengkerut botox-worthy talian atas nasihat ibu bapa di Skenazy. Nota-Nota Skenazy dirinya 68-laman carian Google yang memetik beliau sebagai “Ibu terburuk di Amerika”. Mari kita hadapi, Walau bagaimanapun, kronik, jangka panjang, keibubapaan paranoia boleh menyebabkan kanak-kanak yang takut. Menyekat anak-anak kepada dunia kebanyakannya 2-D dan kemahiran sosial yang menyesakkan, dan akhirnya boleh menjejaskan keupayaan mereka untuk mengurus dirinya sendiri. Memandangkan ibu bapa teknik dari seorang ibu yang telah agak santai mungkin membuktikan nasihat paling berharga pernah, bagi kedua-dua ibu bapa dan kanak-kanak.

Itu tidak bermakna menetapkan anak-anak kita pada bandar besar pengembaraan dengan perancangan. Ini bermakna pengajaran mereka untuk membuat pilihan yang baik dan membolehkan mereka lebih lesen untuk melakukan perkara-perkara untuk diri mereka sendiri. Bekerja bersama-sama dengan anak-anak kita untuk membina tanggungjawab, Amanah, dan harga diri seolah mungkin mengakibatkan lebih kuat, lebih bebas, dan lebih kreatif dewasa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *