Meningkatkan kesedaran HPV dan Herpes

Meningkatkan kesedaran HPV dan Herpes

Tempahan seks dihantar jangkitan boleh menjadi sangat bahaya… kerana menjejaskan langsung mereka mungkin tidak pada badan anda, tetapi kerana stigma berkaitan dan halangan sosial itu mungkin menghadapi sepanjang hayat mereka… walaupun selepas mereka telah telah benar-benar sembuh.

Herpes adalah jangkitan/virus seks dihantar, yang sangat mudah berjangkit. Jika anda adalah orang yang telah berlaku untuk mengalami tanda-tanda atau gejala-gejala virus ini kali pertama anda mungkin akan di bagi sedikit kejutan. Kebanyakan orang yang telah melalui fasa ini menyedari besar ketakutan, kemurungan dan kemarahan yang mungkin berhadapan dengan satu. Tetapi perkara itu hakikatnya bahawa dalam masa, anda akan melihat bahawa anda akan melalui fasa ini akan menunjukkan kepada anda bahawa paling teruk sekarang di belakang anda. Dari sini ia hanya boleh mendapatkan lebih baik… percaya, atau tidak. Mujurlah, Terdapat banyak pertubuhan perubatan dan kaunseling bagi orang-orang di bandar yang kebanyakannya semua. Virus yang dipanggil Virus Herpes Simplex menyebabkan gejala-gejala. Ia diluluskan daripada orang bercium, atau mempunyai sentuhan kulit ke kulit, air liur ke kulit atau luka dan kulit. Terdapat pelbagai strain virus.

Seseorang boleh mempunyai lisan Herpes, Genital Herpes atau bebas-Genital Herpes. Bebas-genital herpes dipanggil ‘Kayap’ dan sangat mudah berjangkit. Sesetengah orang mendapatkan mereka setelah chicken pox. Lisan Herpes (HSV-1) adalah di dalam mulut orang, atau bibir dan disebarkan oleh bercium atau mempunyai seks oral dengan seseorang yang sudah mempunyai virus. Seseorang boleh merebak HSV-1 sama ada dengan membuat persembahan, atau menerima seks oral. Seks tidak dilindungi dan dilindungi juga boleh menyebabkan Herpes Genital (HSV-2) pada kawasan kemaluan seorang lelaki, di faraj wanita, atau dubur seseorang. Untuk virus menyebarkan semasa seks yang terlindung, apa yang anda perlukan adalah sentuhan luka-kulit. Sekali disahkan doktor boleh mengurangkan gejala-gejala dan menghalang lagi episod pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, virus ini kekal di dalam badan sepanjang hayat orang dalam satu bentuk yang tidak aktif.

Satu lagi virus seks dihantar dipanggil HPV atau manusia Papilloma Virus. Ia adalah suatu sebab yang sangat biasa jangkitan seksual dihantar. Menurut Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit kira-kira 6.2 juta kes baru jangkitan HPV seks dihantar dilaporkan setiap tahun. 20 juta orang di negara ini sahaja sudah terjejas. Terdapat pelbagai jenis HPV 6, 11, 16 dan 18. Sebahagian daripada mereka seperti 6 dan 11 menyebabkan Ketuat; manakala 16 dan 18 menyebabkan perubahan pre-cancerous pada serviks, yang kemudian boleh Bentukkan ketumbuhan kanser. Ia kes-kes tertentu, ia boleh menjejaskan kawasan kemaluan lelaki, vulva, faraj, paha, dan dubur. Ketuat adalah gejala yang paling dikenal virus ini. Ketuat ini adalah lembut dan berbentuk cauliflower. Mereka boleh berubah atau lebam. Di kalangan wanita ia boleh dijumpai di kawasan-kawasan yang bersempadanan dengan faraj dan dubur. Lelaki didapati kerandut, faraj, pangkal paha, atau paha.

Orang-orang yang terjejas dengan HPV, Herpes atau jangkitan seksual dihantar apa-apa lain perlu mendapatkan maklumat, sokongan dan bantuan. Bertanya dan belajar apa virus ini adalah semua tentang. Terdapat banyak institusi perubatan yang mempunyai reputasi yang baik dan bertanggungjawab, kesusasteraan, Kumpulan sokongan, dan laman-laman web seperti cinta, gaya H yang bertujuan untuk memberikan ini untuk anda dan untuk membantu menggalakkan perjuangan kami. Penduduk di sini boleh berkongsi cerita mereka meminta nasihat, memberi penyelesaian, mencari kawan-kawan, dan/atau rakan-rakan yang dating. Ini adalah tempat yang juga untuk rakan-rakan, Keluarga, Pengurus, kaunselor dan profesional perubatan daripada orang-orang yang hidup dengan virus ini. Cinta, gaya H boleh membantu untuk mewujudkan hubungan yang baik, meningkatkan kesedaran, dan banyak lagi. Anda boleh menyumbang sumbangan yang boleh ditolak cukai untuk mewujudkan sebuah dana untuk rawatan dan penyelidikan Herpes dan HPV.

Hakcipta Terpelihara (c) 2012 cinta, gaya H

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *