Meningiomas: Diagnosis & rawatan

Meningiomas: Diagnosis & rawatan

Pengenalan:

Meningiomas extradural utama adalah luka-luka yang jarang, kurang 2% daripada semua meningiomas. Intraosseous meningiomas akan semakin jarang, dalam 14% daripada kes-kes meningiomas extradural ectopic atau utama. Luka-luka osteoblastic-osteolytic osteoblastic atau bercampur mengarang Tempahan intraosseous meningiomas, dengan semata-mata lytic luka-luka yang paling. Pada tahun 2004, Rosahl et al melaporkan kes-kes 16 meningiomas osteolytic intraosseous yang utama tanpa bukti pencerobohan tisu lembut.

Idea utama:

Meningioma yang adalah tumor lapisan pelindung otak dan saraf tunjang. Lapisan ini dipanggil meninges. Kebanyakan meningiomas adalah tidak berbahaya, walaupun sesetengah mungkin kanser. Meningiomas tidak berbahaya akan berkembang secara amnya perlahan. Mereka biasanya tidak menyebabkan masalah melainkan akan mereka menolak pada batang otak yang dan/atau mengompresi struktur seperti optik dan cranial saraf.
Meningiomas yang malignan (kanser) akan lebih cepat berkembang, sering menyebabkan masalah saraf dan boleh menyebabkan bengkak di dalam otak. Meningioma simptom mungkin termasuk sakit kepala, masalah penglihatan, perubahan dalam tingkah laku, muntah-muntah, dan sakit.

Beberapa rawatan invasif minimum disediakan di UPMC, menawarkan manfaat seperti parut minima, kurang kesan sampingan dan komplikasi dan pemulihan yang lebih cepat. Ini termasuk pendekatan Endonasal teropong (EEA) untuk mencapai meningiomas pada pangkal tengkorak, dan pembedahan Neuroendoport untuk mencapai meningiomas dalam ruangan cecair otak (ventrikel). Jika pelengkap rawatan terapi radiasi dan kemoterapi diperlukan, terapi yang boleh bermula sejurus selepas pembedahan.

Diagnosis:

Doktor akan bertanya mengenai gejala dan sejarah perubatan dan melakukan pemeriksaan fizikal yang. Gejala-gejala meningioma biasanya berkaitan dengan kawasan otak yang terjejas. Biasanya gejala-gejala yang disebabkan oleh tekanan meningkat di dalam tengkorak.

Gejala-gejala boleh termasuk:
• sakit kepala
• muntah-muntah
• dua wawasan atau visi blurry
• perubahan dalam tingkah laku
• sawan
• hilang sensasi atau kelemahan dalam tangan dan kaki
• pitam pertuturan (jika tumor pada sebelah kiri otak)
• kehilangan kehilangan penyelarasan dan ingatan (jika tumor dalam lobe masa)
• kesukaran menulis (jika tumor di dalam parietal lobe)

Doktor akan meminta prosedur pengimejan dan diagnostik seperti CT dan MRI imbasan, angiogram dan electroencephalogram (EEG). Anda akan juga diberikan ujian neurologic bagi menilai kemahiran motor anda.

Rawatan:

Meningiomas selalunya benign dan malignan memerlukan beberapa bentuk rawatan. Ini boleh termasuk pembedahan dan/atau radiasi terapi yang bergantung kepada lokasi ketumbuhan dan gejala-gejala.

Pembedahan:

Meningiomas yang malignan pembedahan dikeluarkan bila-bila masa yang mungkin, walaupun meningiomas tidak berbahaya akan dikeluarkan jika mereka adalah besar dan/atau menyebabkan masalah neurologic. Jenis prosedur bergantung kepada saiz dan lokasi ketumbuhan tersebut. Beberapa pilihan pembedahan invasif minimum membolehkan pakar bedah UPMC untuk mencapai tempat yang sebelum ini sukar atau mustahil untuk mencapai. Jika pelengkap rawatan terapi radiasi dan kemoterapi diperlukan, terapi yang boleh bermula sejurus selepas pembedahan invasif minimum.

Pendekatan Endonasal teropong (EEA) merupakan satu pendekatan yang inovatif untuk pembedahan yang mengambil kesempatan daripada bahagian hidung dan rongga hidung sebagai laluan semulajadi untuk tumor tersebut. EEA adalah sesuai untuk tumor pada pangkal tengkorak atau tulang belakang bahagian atas.

Tumor yang terletak di kawasan-kawasan berikut boleh dirawat dengan EEA:
• transribriform: meningiomas alur olfactory
• transplanum: planum sphenoidale meningiomas dan tuberculum sellae meningiomas
• transsellar: sellar meningiomas
• transclival: petroclival meningiomas dan foramen magnum
• transodontoid: meningiomas foramen magnum, bahagian tulang atas belakang
• transpterygoid: infratemporal fossa meningiomas
• transorbital: meningiomas intraconal (di dalam orbit) atau meningiomas extraconal (menolak pada periorbit itu).

Pembedahan SM Neuroendoport menawarkan pilihan yang minimum invasif untuk meningiomas yang terletak di dalam ventrikel (ruangan cecair). Tiub yang sempit atau pelabuhan yang membolehkan doktor untuk mengakses ketumbuhan tersebut melalui incisi yang kecil dalam tengkorak, berbeza dengan pembedahan konvensional otak.

Pada UPMC, kami mengambil 360° pendekatan rawatan ketika menilai setiap pesakit — melihat keadaan mereka dari setiap arah — untuk mencari laluan yang-kurangnya mengganggu pesakit otak, saraf yang kritikal, dan keupayaan untuk kembali berfungsi normal. Pasukan kami neurosurgical boleh mengesyorkan gabungan pendekatan pembedahan dan bukan pembedahan untuk memaksimumkan manfaat daripada pembedahan sambil mengurangkan risiko.

Sinaran:

Terapi radiasi biasanya digunakan selepas pembedahan telah dijalankan. Jika tumor yang menyebabkan masalah tetapi tidak boleh dihapuskan pembedahan, terapi radiasi sahaja boleh menjadi cara yang berkesan merawat ketumbuhan tersebut dan menghentikan pertumbuhannya. Jika ketumbuhan itu disahkan menjadi malignan, radiasi biasanya ditawarkan. Radiasi diberikan untuk membantu menghalang tumor itu datang kembali.
Pesakit mungkin menerima 25 hingga 40 harian rawatan terapi radiasi tradisional atau rawatan pembedahan stereotactic radio, seperti Gamma pisau atau pisau siber yang tunggal.

Kemoterapi:

Kemoterapi digunakan hanya dalam rawatan meningiomas yang malignan. Beberapa ubat-ubatan yang disediakan dan secara amnya digunakan bersama-sama dengan terapi radiasi dan pembedahan.

Kesimpulan:

Pesakit dengan meningioma yang menjalani pembedahan boleh menyambung aktiviti-aktiviti yang biasa mereka selepas tempoh rehat postoperative (mo 1-3) yang mencukupi. Sekatan Diet adalah perlu pada pesakit dengan meningiomas. Jika pesakit adalah steroid perioperative, diet garam yang rendah adalah sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *