Menikmati faedah-faedah buah-buahan berwarna kuning dan sayur-sayuran

Menikmati faedah-faedah buah-buahan berwarna kuning dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang warna kuning atau oren dalam warna penuh dengan karotenoid, vitamin C dan banyak nutrien lain. Pergi dengan kajian ini, didapati bahawa nutrien ini membantu dalam melindungi sistem saraf, mengekalkan kesihatan mata yang baik dan mencegah penyakit jantung. Bersama-sama dengan ini, buah-buahan ini juga mengandungi Vitamin A yang sangat bagus untuk kulit dan sistem imun. Bersama-sama dengan magnesium dan kalsium ini membantu anda membina tulang yang kuat.
Berikut adalah beberapa buah “perlu dalam diet anda” berwarna kuning dan oren dan sayur-sayuran-

Skuasy

Sama ada pelbagai musim sejuk atau musim panas, Skuasy yang dikenali seluruh dunia kerana kaya dengan Vitamin A; yang adalah sangat baik untuk penglihatan anda – walaupun pelbagai musim panas mengandungi lebih daripada sejawatannya musim sejuk. Menjadikan sup ini akan cukup lazat.
Lobak merah

Lobak merah ini adalah terkenal untuk mengandungi Beta karotena, variasi lain Vitamin a yang dikenali untuk melawan dan menghadkan pertumbuhan sel-sel kanser dalam badan kita. Makanan lazat ini adalah agak lazat apabila berkhidmat mentah dengan berenang, direbus, juiced atau bahkan lobak dalam salad veggie yang lazat. Semak resipi DesiDieter′s untuk kheer lobak merah: kegembiraan seorang bagi semua tersebut kesihatan sedar foodies.
Peaches

Buah-buahan ini adalah terkenal di kalangan orang-orang Timur, terutamanya China. Dikekalkan atau terapung dalam sirap manis yang tebal, peaches yang kaya dengan Vitamin A. Mereka yang sempurna bagi sel pembiakan, pertumbuhan dan pembangunan untuk tulang dan gigi. Mempunyai peaches kerap membantu mengekalkan kulit yang bercahaya dan rambut yang sihat.
Orange

Untuk sihat Vitamin c, oren yang sempurna, terutama bagi anak-anak yang semakin meningkat. Vitamin C memainkan peranan penting sebagai anti-oksidan, membantu tisu-tisu badan kita daripada kerosakan yang disebabkan oleh pengoksidaan. Vitamin C juga membantu metabolisme body′s kami dan mengurangkan perkembangan penyakit-penyakit berbahaya seperti kanser.
Nenas

Nanas merupakan salah satu sumber terbaik untuk Vitamin C dan mangan. Mangan membantu memecahkan lemak, karbohidrat dan protein. Ia juga bertindak sebagai sumber baik vitamin B1 dan B6, bersama-sama dengan sesetengah mineral berharga yang lain. Nenas yang besar untuk orang yang berada dalam program penurunan berat badan. Ia juga membantu dalam membina sistem imun.
Pisang

Buah-buahan ini emas adalah sumber kalium yang diperlukan oleh badan kita untuk baki air, sel-sel dan lain-lain cecair badan yang besar. Kalium juga membantu mengekalkan fungsi jantung betul. Orang yang kekurangan kalium dalam badan mereka boleh mengalami kekejangan otot, twitching, kelemahan otot, insomnia dan denyutan jantung yang tidak teratur. Kegagalan buah pinggang dan paru-paru adalah agak biasa bagi individu-individu yang kurang kalium. Jika anda mengalami mana-mana masalah yang dinyatakan di atas, anda lebih baik mula menambah pisang sebelum atau selepas makan anda.

Untuk maklumat lanjut tentang Kesihatan, diet, pemakanan, kehilangan berat badan atau kecergasan hubungi DesiDieter kesihatan dan pakar-pakar Diet.
Menggoreng, kanak dan broiling makanan dan daging pada suhu yang tinggi mencipta bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri karsinogenik.

Racun makhluk perosak

Racun perosak dan lain-lain bahan kimia karsinogenik mungkin hadir dalam makanan seperti buah-buahan dipetik, sayur-sayuran dan herba. Racun makhluk perosak yang ditambah untuk melindungi tanaman daripada yang tercemar oleh bakteria dan kulat. Walaupun undang-undang kawalan untuk memastikan tahap racun perosak yang selamat, ianya sentiasa selamat dan dinasihatkan untuk mengambil makanan semulajadi dan organik yang bebas daripada bahan kimia yang berbahaya. Mengelupas dan mencuci makanan benar-benar boleh membantu mengurangkan kadar racun perosak dan lain-lain bahan tambahan yang berbahaya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *