Menguruskan kemalangan Ostomy – kebocoran, Blowouts, dan bau boleh berlaku kepada sesiapa sahaja

Menguruskan kemalangan Ostomy – kebocoran, Blowouts, dan bau boleh berlaku kepada sesiapa sahaja

Bila hidup dengan ostomy yang, dari semasa ke semasa dalam unfathomable transpires: titisan poket atau halangan, dalam Pau yang meletup terbuka luas, bau datang melalui; bilangan yang tidak dapat diatasi semua situasi yang berkaitan dengan mempunyai satu ostomy, menunggu untuk pada bila-bila masa.

Tetapi ia tidak perlu menjadi Begini. Dengan penjagaan yang betul dan perancangan, anda boleh mengurangkan atau lakukan dari anda dengan kemungkinan kemalangan yang berlaku di tempat pertama. Dan walaupun terdapat kebocoran, blowout, atau bau, perancangan yang kecil akan membantu menjadikan krisis urusan mudah.

Mungkin kemalangan paling biasa ialah kebocoran, blowouts dan bau. Mari kita merumuskan sedang ini secara ringkas, maka kita akan meneliti beberapa cadangan untuk kawalan terbaik ini sedang tipikal yang memberi kesan kepada pesakit ostomy:

Kebocoran – “Kebocoran” adalah apabila mana-mana ‘ berkarat ‘ kandungan stoma yang mengalir keluar melalui produk Ostomy. Kebocoran akan pasti borang di tempat yang kurang rintangan, dan dalam banyak keadaan Dapatkan keseluruhan jauh lebih buruk jika tidak dijaga dengan segera. Aliran keluar yang biasa adalah di bawah halangan (akibat miskin atau dikompromi pelekat), melalui penutupan poket (2 keping poket), sistem beg ostomy rosak, atau melalui punctures (luar biasa untuk pergi tanpa disedari, tetapi masih boleh berlaku.)

Blowouts-Blowouts boleh sakit Diraja dan berlaku untuk banyak sebab-sebab yang sama Kenapa kebocoran berlaku – boneka beg (biasanya dari mengisi dengan terlalu cepat gas), yang tidak disenggarakan poket, tekanan luar Beg, dan peralatan yang rosak. Bahagian yang akan meletup terbuka luas, sama seperti kebocoran, adalah biasanya di mana kurang rintangan.

Mengelakkan kebocoran dan Blowouts

Menggunakan beberapa tindakan yang mudah, kedua-dua jenis senario ini boleh dielakkan sama sekali:

1) Dimasukkan ke dalam alat bantuan poket – injap seperti Osto-EZ-lohong boleh dipasang dengan serta-merta ke dalam poket sebelum digunakan untuk melepaskan pengumpulan gas dalam kantung yang cepat. Ini boleh membantu poket daripada menjadi terlalu penuh dengan terlalu cepat, luka kembali di tandas pecah untuk menghapuskan kandungan, dan sudah tentu, membantu mencegah kebocoran dan blowouts dari tekanan pengumpulan di dalam.

Parit 2) atau suis kerap – memantau kandungan beg dan melegakan apabila satu pertiga daripada cara yang penuh. Ada yang tidak cukup lagi? Jika anda mempunyai akses ke bilik mandi dan anda tidak pasti bila anda akan lagi, menjaga ia. Dan pastikan anda Parit sebelum tidur untuk melindungi sebarang kejadian malam.

3) Kit A pek – kit baik akan mengandungi sekurang-kurangnya satu gantian penuh kain Lap dapur yang, produk, semburan bilik serta produk-produk membersihkan & pelupusan yang anda perlukan untuk perubahan lengkap. Kit ostomy ini perlu di anda jika anda melancong. Simpan yang pegun di pejabat atau di sekolah hanya dalam kes.

4) Cepat pembetulan – jika senario yang berkembang dan anda tidak mempunyai satu kit ostomy berguna untuk penggantian, anda perlu menampal kebocoran yang terbaik anda boleh. Mencari apa-apa yang anda boleh (satu kertas napkin, tuala kertas, pembalut, Pita salur) yang boleh digunakan untuk tutup dari meleleh. Ia tetap tidak baik, tetapi ia mampu dengan mudah anda masa untuk mandi atau lokasi bukan awam menjaga ia.

5) Memakai pakaian yang sesuai – bagi orang-orang yang aktif, berubah banyak dapat meningkatkan geseran pada baseplate dan/atau beg, mungkin mencetuskan kesakitan kulit… atau paling teruk, mencetuskan kebocoran melalui pelekat. Memakai pakaian yang longgar boleh mengurangkan keadaan ini.

6) Makan hak-tahu bagaimana tabiat pemakanan mempengaruhi ostomy anda. Semua makanan akan memecahkan berbeza, dan ini sudah tentu akan mempunyai kesan bagaimana dan bila mengisi beg ostomy anda. Sebagai contoh, memakan banyak bir dan makan makan malam gergasi sebelum tidur tidak boleh idea yang terbaik – anda sebenarnya mungkin mendapati diri anda mendapat sehingga mengosongkan beg anda sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sepanjang malam!

7) Membawa Songkhla yang-membeli sesuatu yang cukup kuat untuk meneutralkan bau dengan segera, bukan hanya sembunyikan. Medi-Aire bau Eliminator dan pembunuh bau adalah kedua-dua pilihan yang hebat untuk membasmi bau.

8) Devrom tablet-tablet ini dipanggil iaitu “dalaman menyahbau”, mengurangkan bau kantung kandungan.

Akhir sekali, jika anda masih menghadapi masalah kebocoran, blowouts, atau bau, cuba menukar bekalan ostomy anda. Semua orang stoma adalah sedikit berbeza, jadi mencari perkara-perkara yang betul adalah penting. Pada masa-masa bekalan Ostomy yang anda telah mendapat tidak boleh memberi rawatan yang sesuai.

Sebagai contoh, tarik atau retracted stomas (berkaitan dengan permukaan kulit), menggunakan wafer yang kerap boleh menyebabkan kandungan bocor di bawah halangan dan merosot pelekat. Convex halangan, dengan sedikit kelenturan masuk, mungkin mencukupi untuk melindungi ini daripada berlaku. Terdapat beberapa sedang di mana anda sudah tentu memilih menggunakan Beg penyaliran dan sesetengah keadaan di mana kantung tertutup yang lebih tersembunyi, pakai buang yang ideal.

Satu lagi contoh: pelekat mempunyai kekuatan tersendiri, serta. Kebocoran akibat daripada pelekat yang hanya tidak cukup kuat untuk menyambung penghalang seberapa lama yang anda mahu. Bentuk output poket anda perkara, terlalu; Sekiranya anda mempunyai jauh lebih banyak cecair keluaran, ianya kemungkinan anda memerlukan pelekat yang jauh lebih kuat untuk bertahan terhadap cecair.

Jadi, jika anda tidak berpuas hati dengan peralatan Ostomy anda, tidak akan keberatan untuk bereksperimen dengan produk-produk baru – anda akan segera menemui apa anda telah lama hilang keluar pada!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *